Некогаш и тоа не е доволно... Ако беше така лесно, немаше да има толку жртви на семејно насилство. 'Дури' и во најелитните кругови, каде има жени кои вртат милиони.
Во право си за ова, ама имав пишано погоре јас што сметам дека е клучно таа да пoседува или да ојача во себе за што конкретно пишав во погорните коментари, за таа самата да пресече. Има и моќни жени еве и обични не од тие моќни, елитни кругови кои се без родители или пресекле комуникација со родителите и пак успеале да се извлечат од заедница врска или брак со насилник. Иако добри семејни корелации дополнително помагаат не се баш пресудни за успех. Ајде 21 век e кои можности ги имаат и групи за поддршка дури и кај нас, е сега првиот чекор не е лесен, ама мора да се почне од некаде, ако се сака. Има многу организации на самохрани мајки- ''Една може'' мислам се вика една моќна и функционална кај нас. Мене пак ме иритира вака што предомислувачки би и делувале, ако чита тука некоја, кога таа би сакала да скине синџири и чита дека не е паметно да го стори тоа. Има многу можности, пишав за случај во Скопје се пресели, со се деца, преку ноќ спакувана, се спаси.
Подалеку од манијаци, насилници, неработници, и мирна глава. Посебно ако некој е тепач со долга кариера, па од такви на километар бегајте, не ви треба муабет со нив. Сега ми текна на едно пијаничиште со семејна историја. Си ја тепаше девојката, а таа сирота немаше родители, и немаше кој да ја брани. Една вечер во кафич ми се закачи, демек сум го видела негде, ама не сум му рекла „здраво“, и тоа било срамота. Почна да ме замара и да ми држи предавања. Крајно, и да било така, а не било, мое право, со сила не можеш да натераш некого да поздравува некој. А тоа не се ни случило. Среќа па девојчето после се откачи од него, се омажи, а тој уште е сам и подобро да е така.
Точно насилниците се алкохоличари и исто така добри манипулатори, и не секоја жена може веднаш да пресече секогаш си даваш надеж дека ќе се смени ама за жал не се менува. Правиш се до последен здив и напор но касно сваќаш дека таков човек не ти пружа никаква иднина па макар дала и 1000 шанса.