Zdravo, dali otvori ordinacija i dali rabotis so toa? Mene me interesira za taa terapija da posetam psiholog
Ако некому му требаат книги за KBT, на англиски, нека ми пише. Се разбира, потенцирам, треба да одите на терапија, ако имате потреба. Ова е да се запознаете , да ја видите „логиката“ на терапијата, или пак да знаете што да очекувате од таа терапија.
Здраво дали оваа терапија помага со тикови кај деца ? Ми препорача неврологот псохолог но, кај што живеам нема детски психолог.
Здраво. Да, со голем успех, но не класична КБТ. Терапевтот треба да има искуство во Habit Reversal Training (HRT) и Comprehensive Behavioral Intervention for Tics (CBIT).. Има добри искуства со Туретов синдром на пример докажано. Дали во Македонија тоа некој го прави, искрено не знам. Еве, некој поупатен нека одговори од професијата.
Оф ... има ли литерарура академска да се купи? Ако треба јас ќе изучам само да му помогнам на моето дете. Едит: лани детето ми се задави со храна и му се направи тик почна како да подголтува. И го заборави тикот месеци. Пред 2 недели имаше страшна инфекција на уше со мн голема болка и му се јави пак тикот но кога подголтува испушта и глас. Бевме на невролог и ни кажа кај деца не се страшни тиковите но бидејќи испушта и звук мора да се поработи. Ни кажа да почекаме месец дена да се смири а ако не се смири да почниме со работа , и секако во меѓувреме без стрес и анкциозност да се трудиме да нема притисок иако е тоа тешко затоа што е прваче.
Ќе побарам и ќе ти кажам. На англиски е многу веројатно дека има нешто. Не знам дали можеш да се снајдеш со англиски? Да се обидеш кај друг доктор во меѓувреме? Во Скопје? Претпоставувам не си од Скопје.
Не сум,кај др. Дума бев, а првиот пат кога се појави тикот кај др.Наталија и двајцата детски невролози. Но далеку ми е Скопје... Може и на англиски.
Добро, значи си се обидела кај двајца. Тоа е веќе нешто. Важи, ќе побарам да видам што има. Ќе ти пишам во текот на неделава.
Едниот ми рече мора да сме стрпливи дека тиковите се досадни и дека се јавуваат често,советот беше без опоменување и без стресови никакви. Другиот ни кажа да следиме и дека нема да изгубиме ништо ако работаме со психолог. Важи, фала ти мн.