Здраво, На левото рамо поточно помеѓу коската и вратот,имам точка темна,накај мастило,да ми е ставено под кожата. Дали знае некој кои би биле причините за да ми се појави таа точка?
Здраво. Пред околу 2 недели ми се појавија како лишаи на внатрешниот дел каде што се виткаат рацете, ме чешаа но ми поминаа. Откако ми поминаа тие чуда ми се појавија како црвени брунчиња (осип) низ скоро цело тело (на градите, кај клучните коски, стомакот, под градите, дел од вратот и препоните). Особено се приметуваа после туширање. Тие црвени брунчиња ми се појавија вчера. Денес се малку повлечени но повеќе ме чешаат. Алергична сум на phenylenediamine (го има во темните фарби за коса), трева и домашна прашина (оваа последнава се покажа само на алерго-тестот што ме зачуди затоа што немав приметено досега). Ништо ново не јадам, користам откако ми се случува ова на кожава освен еден глицерински сапун за раце (со кој не се бањав). Дали е ова алергија или некој вид на кожна болест?
Знае ли некој да ми каже дали кај нас се продава Retinoids (Retin A) или која е замената за него? Однапред тенк ју
Девојки ми се појави бели многу ситни точки на прстите на рацете.Изгледа како да се под кожата.Се појавуваат и ги снемува и чешаат.На некои места почна и кожата малку да ми се лупи каде што е сува. Имам габична инфекција на стапалата па мислев да не ми се проширила,а и морам да напоменам работам со многу прашина и нечистотија.Некој искуство?
Како побрзо да ми помине црвенило од поткожни влакни на нога? Ја мијам ногата, т.е тој дел што е зафатен секој ден со сапун за побрзо да се исушат и се создаваат такви суви кори одозгора, па кога ги отстранам со пинцета, одоздола си излегува влакното. Но црвенилото нормално станува, а имам и веќе потемнети флеки. Некоја крема за тоа да препорачате?
Знаете што може да е ова, само на едната дланка ми се направи, kako исушена испукана кожа и изнфрлана.
Можеби е алергиски дерматитис, мене ми реагира слично кожата при допир со накит од никел. Ако те чеша и не ти се повлече за ден-два, пробај нанеси некоја кортико крема, веднаш ќе ја смири кoжaтa.
Од течен сапун, сјај за садови, ракавици за една употреба (латекс или нитрилни) и слично. Истото го имам и јас. Смени ги течните сапуни со обични сапунчиња (на Дав на пример), садови миј со ракавици за таа намена, користи помрсни креми за раце, глицерински или на база на невен, би требало да помине. Ако не се смирува, можно е да треба некоја кортикокрема, ама тоа во консултација со дерматолог.
Ми се појавија по телото како некои ситни лишаи, црвени кругчиња, каде што кожата е сува и повремено ме чешаа. Лани исто така ги имав зимата, поточно кога залади. Ги мачкав со маст но не ми помогна. Не знам кој ми кажа да ставам од течноста за испирање на уста што е, и пробав, тие се смалија и исчезнаа. Сега гледам пак имам на две места. Дали некој има било каква претстава за што може да се работи? Се некако си мислам само да не ми се суши кожата од ладното. Ама пак на сите места да се со сличен облик, што знам
Станува збор за црвенило,нафрланост и страшно чешање во предел буквално околу анусот и надоле кон препоните.Скоро цел месец без никаква промена.Не сме пробале на своја рака никаква крема ,било што,фактички не знаеме што да превземеме.Ако нешто ни падна на памет тоа е само можеби прашокот,омекшивачот,кои крај краева ги користиме од секогаш.Незгоден и е делот каде што треба да се побара помош заради самото место каде што се наоѓа па затоа сакавме прво тука да прашаме за помош/мислење.Благодариме.
zdravo..imam edno prasanje do vas..vcera prv pat primetiv dolu na preponot nekoj cuden izrastok,,obicno kako kaj poveketo taka i kaj mene pred menstuacija na teloto mi se stvaraat bubulici pa pomisliv i ovoj pat deka e toa,megutoa ova e nesto cudno crveno kako bubulica a premnogu meko kako nekoj izrastok na koza,dali mozebi na nekoja i se slucilo ova ili pak znae za sto se raboti,me boli najmnogu koga odam,soprugot misli deka e od trienje na nozete zosto sum malku krupna :/ neznam sto da mislam uzasno e....
Здраво, одамна го имаш пишано мислењето, но го имам истиот проблем, исто ми се појавува само на левата рака. Ме интересираше дали дозна што е проблемот или најде решение?
Со кремче на база на невен се повлече изгледа беше од детергент за садови и тој го сменив со кремчето од данаи невен крем ми се среди
Феминкии можеби прв пат ќе го читате од мене од ова што ќе ви го кажам, другарка ми на лицето и е на пола од една страна дебело од друга слабо, таква е родена а естетски хируршки операции несмејт да се оперира ради компликации, дали од вас знае некој маст за здебелување на лицето, благодарам однапред.
Феминки, дали некој од вас е запознаен со moluscum vulgaris (некој вид на вирусни брадавици), и дали знаете добар кожен лекар? Прашувам за 6годишно детенце,на клиника истите му ги корнеа со пинцети, ги има во предел на рачето (ги има и на лице) и сега има оток.