Кои се вашите очекувања од новата влада?Дали таа ќе ги исполни ветувањата кои ги даде пред изборите?

Дискусија во 'Политика и настани' започната од ADOKI, 26 февруари 2017.

1. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.943
    Допаѓања:
    19.767
    Очекувањата се големи а што ке следува ке видиме .... Времето минува Зоки (waiting)

2. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.713
    Нема логика во она што си го напишала. Оправдано во здравството ама не и во градинки. :^)
    Работно време на вработените во градинките не е 5-6 часа, туку како и на останатите под државна капа - 8 часа.
    Инаку покачувањата во цело образование, не само градинки, туку и кај основците и во средните училишта. Тоа покачување од 5 % значи 900 денари. Не дека е којзнае колку дарежливо, дури и безобразно е да се каже дека претходните ни толку не покачија.
    Исто како со струјата, минимален, ама барем има напредок, секако ако занемариме се останато, ова е за мал, малецок поздрав.

Дали според тебе е сосема океј само здравството да добие покачување, а факт е дека: лаборанти мешаат и губат примероци и резултати, медицински сестри те третираат како ѓубре, персонал доцни на работа, хигиеничарките еднаш дневно ги чистат корпите на хирургија, дури и доктори се одговрни за смрт на пациенти...?

Невкусно е да се дискутира за пиењето кафе и седење на социјални мрежи само кај негувателките и наставниците, докторите итн. кога цела јавна администрација го прави тоа. Огромен проблем е ова, ама не е тема на дискусија.

На the.vampire.girl и theowndemon им се допаѓа ова.
  3. Кена Рис

Кена Рис Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2017
    Пораки:
    940
    Допаѓања:
    5.182
    Искрено, не сум политички обоена - од ниту една партија во државава немам никакви очекувања. Ние како деца на транзиција сме свесни дека од почеток па досега се што се прави во државава е крадење.
    Фала богу сакам да е се средено, сакам да имам можност да се вработам без книшки, врски итн. Сакам да имам пари за да овозможам нормални услови за живот на моето семејство. Сакам владата да исполни барем егзистенцијални прашања.
    Најмногу ќе се радувам ако навистина се создаде „Полиција за животни“. Мене како љубител, доста ми се важни правата на животните и би сакала да живееме во малку посвесно општество во поглед на тоа прашање.
    Сакам здравството да биде посредено, докторите да се поквалитетни, а не на факултет медицина „им било многу лесно“, „прашањата им биле со заокружување“ на студентите. Очајно е во 21 век докториве да се криви за смртта кај луѓето. Би сакала да се превземе нешто околу тоа кој се се прима на факултетите. Доста е веќе наметнување за запишување на факултет за младите да се отргнат од политичката состојба. Демек ајде ќе ги преокупираме со учење.
    За слоганот на новава влада „ќе ги вратиме младите во Македонија“ немам ни грам оптимизам. Оние што веќе си отидоа од државава тешка работа дека ќе се вратат. Сепак владата треба да се труди да ги задржи оние млади што сеуште не се заминати оттука. Да се овозможи поквалитетно образование, работни места по завршување факултет, па еве и некоја хонорарна работа измеѓу.
    Според мене доста високи се и трошоците за школување. Лично, во државна квота сум на факултет - плаќам 100 евра за партиципација и уште толку за учебници иако некои од нив се скрипти не се ни книги. На факултет состојбата е хаотична, како и во повеќето во Македонија. Би сакала владата да поработи малку на средување на универзитетите.
    Моментално она што сакам најбрзо да се поправи се стипендиите за стундентите. Некои што пливаат во пари според мене колкав просек и да имаат не е хумано да бидат и стипендисти. Зошто да им се зема тој приход на оние кои навистина им е потребен?

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  4. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    А зошто да не бидат наградени за трудот?
    Затоа има типови на стипендии - такви што зависат од просек и такви што не зависат.
    Реално, ретки се тие на кои што не им треба некој денар плус за време на студирањето. Државата не ни е толку богата, нити ни е стандардот толку висок за да има еден куп такви што само се расфрлаат. Кога дојде време за студирање, речиси секаде недосигаат пари.
    Секој труд треба да биде награден.

На Mishela, the.vampire.girl, kikikikirika и 6 други им се допаѓа ова.
  5. Кена Рис

Кена Рис Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2017
    Пораки:
    940
    Допаѓања:
    5.182
    @DAngel

Се согласувам комплетно дека секој труд треба да биде награден и дека на секој студент му требаат пари, нормално. Можеби грешно се изразив требаше да бидам поконкретна, сакав да кажам за студенти чии родители се сопственици на фирми, влијателни личности и сл. Или можда пак нив им треба стипендија за да си стават гориво во поршето, не знам:)

На theowndemon и Rama им се допаѓа ова.
  6. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.520
    Допаѓања:
    55.214
    Не негирам дека и докторите си пијат кафе за време на работно место,а пак јавната администрација бетер се,океј,знаеме тоа.
    Инаку,не велам па ни дека докторите ни се светци или цвеќенца мили,знам како работат и доктори и сестри и хигиеничари,лежев на болница 10 дена во интерно каде умираа луѓе без никој посериозно да помрдне со прст и уште се мајтапееа дека интерно е погребално одделение.
    Значи,не ги бранам ич ич овие од здравство,ама и сам Заев изјави дека мора да има покачување за нив,за да не бегале по странство :D a од друга страна ќе речеш пак малку ќе им биде,дотолку се исфрустрирани што не те земаат за операција или пораѓај ако не им ставиш евриќи на рака #реално така е,колку и да негираме.
    Е токму од овие причини реков нека им се покачат плати да се задоволат,што сум јас должна да им давам пари на рака,за да ме лечат во државна болница за која ионака допринесувам секако.
    За тоа во градинките,во мојата населба,да така е,работат по 5-6 саати,после ги мешаат сите деца од сите групи и една останува со сите деца.
    И да,замисли кога и да ги носам внуците,тие се седнати на телефон и ни глава не креваат да ти речат добро утро,ниту се замараат да ги превземат децата.
    Е сега,може и нив им се малку пари :D ама не сум надлежна јас за тоа,како и да е,забегавме од темата ионака:wasntme:

На ADOKI му/ѝ се допаѓа ова.
  7. ADOKI

ADOKI Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2014
    Пораки:
    1.696
    Допаѓања:
    2.712
    Лаги лаги и само лаги пред избори.
    А по избори глава боли од повисоки цени тоа е политика на Сдс уште од времето на БЦ кога викаше по еден вработен од секое семејство а испадна да се испуштат и тие шо имаа по еден останаа без ниеден

На Zaljubena26, zuto и marchi-cool им се допаѓа ова.
  8. LoneWolfGuy

LoneWolfGuy Популарен член

Се зачлени на:
    3 август 2017
    Пораки:
    842
    Допаѓања:
    1.371
    Читам требало да се покачуваат триста работи за да се полнел буџетот за да не земале кредити. Добро, а што е со кредитите што ги земаа последен пат што проверив беше 350 милиони (некаде прочитав и 600 милиони, ама тој податок се уште го немам проверено) и исчезнаа микаде не се уложија,.

Заклучок ќе има поскапување на се живо диво (пензијата што ја покачија за 150 денари (во зависност од висината на пензијата и процентот што го ветија) веќе наредниот месец магично исчезнаа), а парите, милионите што ги земаа и тие како 150 денари магично исчезнаа. Во нечии џебови.

Фени го растураат а газдата ќе ги води по меѓународни судови па и нему оштета ќе му се плаќа поради тоа што незаконски ќе ја ставаат под стечај за потоа да си ја зем некој од владата под своја капа, ах исто како што беше во приватизацијата и сите неписмени што можеа да се водат станаа газди и светски луѓе реформатори обраовани со купени дипломи.

Овие работи се веќе видени од нивниот начин на владеење во минатото само не ми е јасно како луѓево имаат толку мала меморија или обожуваат кога некој ги ретчи по г*зот.

На kikikikirika, Lianna Anna, carangigia и 4 други им се допаѓа ова.
  9. ADOKI

ADOKI Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2014
    Пораки:
    1.696
    Допаѓања:
    2.712
    Малку по малку ќе се покачи се што најосновно во животот.
    Ете најпрво двократно се покачија нафтените деривати па така ос 61 ден за 1L бензин сега плаќам 66,5 ден.Не беше ветено а исполнето
    А последно што е поскапено 25 кг брашно беше 480 ден сега е 650 ден за брашно со ист квалитет.Не вететено а исполнето.
    50 кг јачмен за храна на добиток беше 600 ден а сега е 750 ден за иста килажа.Не ветено а исполнето.
    Крема за депилација weet за фишек беше 135 ден а сега е 180 ден.Неветено а исполнето. ;) ;(
    Ова се само мали шок цени во најава на она што допрва следи.
    Па нели живот ни дојде ајде сите заедно да го живејме ;( ;( ;) :P

Последна измена: 23 ноември 2017
    На zuto, Rama, Lianna Anna и 2 други им се допаѓа ова.
  10. kikikikirika

kikikikirika Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.030
    Допаѓања:
    4.604
    Алал да му е... Исполни многу работи што не ги вети

- Ете акциза на горива, не ја вети а ја исполни
    - Давање газ на Бугарите, не го вети а го исполни
    -Качување на данокот на земјоделците, не го вети а го исполни
    -Дека ке немаме министер за здравство со месеци, не го вети а го исполни
    -Мерцедесот дека ке го вози не ни вети ама го исполни
    -Измислено ново работно место Шеф на кабинет на градоначалник со што се вработија нови 60 административци со по 30 000 плата минимум , не го вети а го исполни
    -Вработувањата на Цацко, Дарко Лешко, Влатко Васиљ и слични 60 нови кловнови во Владата , не ги вети а ги исполнил (а може им ги ветил ете ама во Програмата ги немаше)
    - Дека ке се скапне струјата не го вети а го исполни (споредете си ги сметките со минатата година ке ја видите разликата иако официјално нема ништо)

Има работи и што ги вети и ги исполни
    - Нов закон противуставен за двојазичност, никој фајде нема да има од законов освен тие еден куп преведувачи што ке се вработат и ке зимаат плата на наш грб (и на македонци и албанци и турци што чесно си плакаме данок во државава и работиме во приватно).
    - закон за минимална плата. Вети дека ке е 12 000 со тоа што државата ке дава на фирмите по 1500 денари по вработен. Изгласан е законот но вака, државата да дава пари САМО на фирмите загубари , другите фирми сами да си ги платат парите. Тоа резултира во пракса со зголемување на работните саати на работниците, зголемување на работата и отпуштање од работа.

И знам што ке ми одгворите на ова А РАДИОДИФУЗНАТА??? е браво за тоа јака мерка нема шо

На Aquamarine93, PaLaVa, Macito007 и 6 други им се допаѓа ова.
  11. ADOKI

ADOKI Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2014
    Пораки:
    1.696
    Допаѓања:
    2.712
    На kikikikirika му/ѝ се допаѓа ова.
  12. бон жита

бон жита Активен член

Се зачлени на:
    27 јули 2016
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    34
    катастрофална влада ,знаев дека се криминалци и крадци ама не знаев волку дека ќе ја доведат државата во пропаст секој ден да слушаме за убиства и рекет !! не сакам да навредам никој но друго не се очекува кога се дава власта на провинцијалци од источна македонија. Уште ни направија таков срам да станавме двојазична држава за 4 месеци го продадоа народот со партали !!

На PaLaVa, sjdgo, kikikikirika и 2 други им се допаѓа ова.
  13. ADOKI

ADOKI Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2014
    Пораки:
    1.696
    Допаѓања:
    2.712
    Само шетање секој ден на рачун бачило а конкретно ништо...
    Кај се економските мерки, покачувањата за плати, пензии, соц.помош...Вработувања на млади лица, грантови од 10 000 еу за млади кој ќе започнат свој бизнис...Кај се сите лажни ветувања од кампањата на Црпко..
    Знаев дека се што кажаа дека е лага ама народ кој ујдисува по слеп водич, неизбежна му е провалија....

На бон жита, PaLaVa, zuto и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. ciudad_juarez

ciudad_juarez Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2016
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    185
    се разочарав многу од сдсм. струјата ја покачија до небо. вмро се психопати со никола на чело ние народот немаме кај да се свртиш ко че видиш.

На Tanjamm и ADOKI им се допаѓа ова.
  15. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.200
    Нема поголеми психопати од актуелниве властодршци што ги изгласа ти и слични мудреци.

На бон жита, ADOKI, PaLaVa и 3 други им се допаѓа ова.
  16. mirandaa

mirandaa Форумски идол

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    24.757
    Imav golemi ocekuvanja od segasnava vlada , odnosno od SDSM , no sega tie ocekuvanja mozam da gi izramnam na nula. Ne sum momentalno vo Makedonija, no i koga bev ne sledev politika tolku mnogu , no kolku i da ne sakas da sledis sekojdnevieto so koe se soocuvame te prisiluva na nekoj nacin da se zamaras , da sledis sto ke se sluci sledno i red drugi raboti .Vetuvanjata mislam deka nema da se ispolnat , bas naprotiv nekoi potezi koi do sega gi napravija me upatuvaat na toa da mislam deka uste poloso ke bide.
    Veke se premnogu dosadni so istite potezi, kradenje i kradenje samo i nikavo prevzemanje za situacijata da trgne na podobro, za dobroto na Drzavata i narodot.Nikakvi zakoni ne postojat, nitu edna institucija ne funkcionira kako sto treba , nikakva kultura kaj golem del od narodot, napnatost, kako i sekoja zima problemi so zagadeniot vozduh , niski plati, a za toj nizok standard cenite samo rastat postepeno.No koga ke vidis se sprotivno na ova, koga ke vidis sto e zakon i red, sto e dobra organizacija i besprekorno funkcioniranje vo sekoj pogled , togas celosno mi se odmiluva i da stapnam veke vo drzavata vo koja sum se rodila.Na zalost , no taka e.

Do nekade i narodot treba da se razbere,zosto e negativen, nestrpliv nervozen , zatoa sto vladee golema negativnost poradi site raboti sto ne funkcioniraat i sto treba uste mnogu i mnogu za da bide se vo red, a se stoi vo mesto.

Imav golemi ocekuvanja i se raduvav na doaganjeto na novata vlada ,no nisto od vetenoto do sega ne se ispolni, nitu pak mislam deka doprva ke bide nesto za podobro utre.

На lovemme, ADOKI, Rama и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. ADOKI

ADOKI Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2014
    Пораки:
    1.696
    Допаѓања:
    2.712
    Да се самоцитирам оваа тема намерно ја отворив пред година дена поточно на 26 Февруари 2017, и тука се набројани дел од ветувањата на Сдс пред избори...Може да се види за година дена само екстерно укинаа и Радио дифузна ракса , се друго отиде у три п.м.
    А може да се види дека се обратно направија

На theunforgiven, Lianna Anna, mirandaa и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Daniel1997

Daniel1997 Активен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2018
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    310
    на добар пат се да ја срушат македонија и вовлечат во војна, полека но сигурно исполнуваат.

На Lianna Anna, zuto, carangigia и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.645
    Допаѓања:
    140.751
    20180121_093450.jpg

Еве ветување на Заев :)) како ги издрибла алал ;)

На Rama, Lianna Anna и zuto им се допаѓа ова.
  20. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    20.125
    Моите очекувања се исполнети. Не направија ништо, а се насочија детруктивно во сите државни сфери. Тоа и го очекував.

Оти департизација, скоро од работа избркаа сопружници. Годиништа беа таму. Без книшки. Семејството нема никаков извор на приходи. Секако, ова го нема на вести, но затоа пак постои само во нашата држава. Уште колку такви како нив има, знаете? Ама сега, други се приоритетите и ние треба да разбереме.

На carangigia, Rama, zuto и 5 други им се допаѓа ова.