Кои се вашите очекувања од новата влада?Дали таа ќе ги исполни ветувањата кои ги даде пред изборите?

Discussion in 'Политика и настани' started by ADOKI, Feb 26, 2017.

1. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Staff Member

Не очекувам премногу ама штом сме на дното немаат овие што да крадат многу, веројатно малку ќе не поправат. :lol:

2. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Neznam zosto do sega ne si go kaza stavot, deka ti preci dvojazicnost. Sive ovie godinj, opstini, jsp, znaminja, azbuki, proslavi, iminja na ucilista itn itn ne ti zasmetaa sto se na alb, sega za parite i znameto se fativme? Do sega kjutevme, kje si kjutime i ponatamu. Ako od grujo ne ni precese se toa, zosto prodolzetokot na zaev da ni preci???
    Malku ni e!!!

3. presiosaP

presiosaP Популарен член

Ne sakam ni toj ni toj da bide na vlast ako Grujo zapocnal Zaev ke ne dokrajci kako sto vikas.Da dobivam kazna zosto ne znam da zboruvam albanski e toa e premnogu.Nemam nis protiv albancite ama treba da znaat kade im e mestoto zosto sigurno tie da bea na nase mesto sigurno nemase da dozvolat da im se mesame.Ama neli nie zedni za poziciskoto stolce ma gajle ni e sto i pari ke gledas na albanski i ke zboruvas alabanski itn .Ni toj ni toj nekoj tret neka dojde ili neka se raspadne drzavava otkolku da zboruvam tug jazik vo mojata Makedonija.

Rama, joy1 and PaLaVa like this.
  4. Elissa

Elissa Форумски идол

Ако до сега се живеело лошо од сега со сдсм на власт очекувам бетер.
    Од заев не очекувам ништо освен да ги избрка сите вработени административци кои можеби со таа плата прехрануваат цело семејство (што за сега му е основна цел). За водење политика и развивање економија знам дека нема појма никој од сдсм, и друго што најмногу очекувам промена на името и да останеме без држава.

п.с кога сме на муабетот една другарка лани во Турција се качила во такси, и таксистот ја прашал од каде е и она кажала од Македонија. И овој ја прашал колку жители сте, па 2 милиони му кажала. Тогаш и рекол еј вие два милиони имате држава а јас сум од Курдите, ние сме 20 милиони и цел век се бориме за парче земја за држава ама никако да ја добиеме.
    И она вика ех да знае тој дека ние сме 2 милиони, имаме парче земја и очи си извадивме и тоа ќе го изгубиме од што не сме нормални.
    жално ама вистинито.

Last edited: Mar 1, 2017
    Rama, H.VAGA, fairy88 and 5 others like this.
  5. macka91

macka91 Форумски идол

Ништо не очекувам, нека си е*a мајката сите. Сите си го гледаат само својот интерес, а за нас останативе воопшто не им е гајле.

Rama, joy1, Ane-Goki1 and 2 others like this.
  6. Loretta

Loretta Истакнат член

Еве јас очекувам виза :D

Rama, faye and Mari-Ja like this.
  7. crimson

crimson Форумски идол

Нема да добиваш казни ако не знаеш албански. Тоа е дезинформација.

8. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Епа деца во градинка, како ќе ги лажат поинаку :lol:

Пола од размислувањата овде се ко од дечиња мали што еднаш во животот гледале тв и одма носат заклучоци.
    Одма ќе бркал еј... Ко баба да ја слушам.
    Така е тоа... Живи луѓе ќе јаде пазете.
    Па ќе брка тие што се несоодветен кадар, што појма си немаат а место некому држат.
    Другите зошто да се плашат?

Или мислевте дека грујо дур е жив ќе биде на власт?
    Епа баш штета... Сигурно сте се разочарале.

Someonespecial and LollySky like this.
  9. lovely97

lovely97 Популарен член

Моите очекување се дека СЕ, апсолутно СЕ ќе исполнат како што изјавија пред изборите.
    Големи очекувања имам, ама да се надеваме дека не грешам.

elimkd and Cinderfakinrella like this.
  10. Cinderfakinrella

Cinderfakinrella Популарен член

Не очекувам мед и млеко,знаејќи као стојат работите кај нас. За жал, секој си гледа само како да се пикне во фотелја. Изумре идиологијата, вистинскиот патриотизам и смислата за демократија.
    Отселувањата нема се сопрат, а и јас и дм планираме да му ја „дувнеме“ од тука. Без разлика која и да дојде партија на власт. Жалосно, но така е. Веќе со години се чувствувам како странец во сопствената земја, па одењето во странство нема да ме направи да се чувствувам ни малку полошо. Ама, барем ќе бидам странец во вистинска смисла на зборот.
    Не е само власта онаа која ме натера да размислувам на преселба, туку и самите луѓе кои живеат тука. Се здобив со многу разочарување, се сретнав со многу непотизам и стварно ми стана превише!
    Од животот во странство не очекувам да биде се најсјано. Скапи кирии, подоцна и тешко отплаќање на сопствен стан. Мака со наоѓањето работа, мака со нивниот мајчин јазик итн.
    Но,убаво ќе ми дојде една нова средина.
    Очекувам од СДСМ да се укине радиодифусната такса, во најмала рака. Како и давање предност на домашните инвеститори пред странските. Бидејќи знаеме како поминавме со овие вториве.

11. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Oni znaat kade im e mestoto, postavena im r celta i trcaat kon nejze so brzina na svetlina. Nego nie dali znaeme kade ni e mestoto?
    A tvojata makedonija, jas se iseliv od istata bidejki se osekav potcineto, stranec vo svoja zemja... kade i da aplicirav po administracija za rab mesta za koi bev kvalifikuvana a nemav vrski, prednost imaa albancite pa posle nie. Malcinstvoto pa mnoZinstvoto! Podobro mi e sega i koga ke me stavat da cekam vo redot za stranci, si znam deka sum vo tuga drzava, a vo svojata bolno bese tolku mnogu za da moze da se prifati istoto.
    Taka da sto se odnesuva do mene, oci neka si izvadat i so albanci i so romi i so srbi i so bugari. Prokleto makedonce zasluzi da si ostane bez drzava!
    P.s. Kaj e Goce neka stane!

Rama and mynameislove like this.
  12. ADOKI

ADOKI Истакнат член

Би сакал да ми кажат сите членови кои сметаат дека новата влада доколку биде формирана од сдсш како ќе направат ДЕПАРТИЗАЦИЈА , просто се чудам и не можам да разберам , кога еден куп млади неписмени и желни за столче комуњари едвај чекаат да влезат на работа на основа партиска книшка, а некој тука ми збори дека очекувал да има " Департизација" во државава хаха матење мозок на суво.
    Очекувам да има само јадење живи луѓе, да има прогонување , затварање на недолжни луѓе се со цел оцрнување на другата партија и нејзини членови, а сето тоа да биде помогнато од СЈО со неписмената Ката Мата и Фатиме Пуштиме;) ;) :)
    Јас сум за тоа да има правда ама таа да биде транспарентна и без разлика дали се работи за Грујо и некој друг од Вмро ако крадел и ако се докажи нека одговара , ама истото тоа да важи за Агим (Зоран)Заеви по што Зоран на албански е Агим т.е. Зора ;)

Last edited: Mar 1, 2017
    LoneWolfGuy and Rama like this.
  13. presiosaP

presiosaP Популарен член

Sekoj ima svoe mislenje i ne se kako od mali deca kako sto ne narece clenkata pogore.A sto misles deka nema da e taka daj vi se molam koj sto dojdel da vlast ne pravel raboti sto gi zagrozuvaat graganite i da ke plakame kazna zosto albancite ne se makedonci da molcat vo kos i da placat tie se albanci sto ke si gi barat pravata sto im gi vetil nekoj sto se i vo pravo .Samo kolku da kazete neseto na vas vi gi mackat ocite.Rekov pogore ne sakam nitu Zaev niti Grujo neka dojde nekoj tret otkolku da gledam i zboruvam na Albanski.Ama ako site vie sto podrzuvate dvojazicnost neka vi dojde pa da se svestite kolku ke vi bide tesko vie mislete deka Zaev vi misli dobro epa ne Site sto se na vlast si gledat samo za niv i nivnite semejstva ete taka .

Rama and ADOKI like this.
  14. DAngel

DAngel Форумски идол

Цело работно искуство ми е во двојазична околина и не знам ни збор албански. Ќе ме избркаат ли сега од работа затоа што не знам албански? Не! Ќе одбие ли продавачот во маалското продавниче да ме услужи ако не знам албански? Го заболе него за двојазичност и за тоа кој јазик јас зборувам, си гледа човекот поштено да си го заработи лебот. Ќе влезам секоe утро, ќе си купам нешто, ќе го поздравам со "Убав ден", никој никому нема да му се налути. Тоа е соживот, а не напалените тинејџери што врескаа на автобуската карши олимписки пред некој ден чекајќи пригратски автобус за Свиришичино и бркаа едно дете, викајќи "само да те фатиме шиптар еден". Е на тоа ниво сте ми симнати пола во групава, толкава ви е културата.

15. presiosaP

presiosaP Популарен член

Rekov deka nemam nis protiv albancite i deka gi pocituvam site nacionalnosti ama vo mojata zemja nema da zboruvam drug jazik i cel narod neka izleze nadvor da se borime za nasite prava za nasata Makedonija.

Rama, Feminka22 and ADOKI like this.
  16. DAngel

DAngel Форумски идол

Како ќе те натераат да го зборуваш, жити се објасни ми?

17. Silver.E

Silver.E Популарен член

За да изјавиш живи луѓе ќе јадам - треба да си психички невред.
    Ама Заев е одраз на чиста некултура, па дури и кога го гледав на интервјуа, пафта со рацете, ококорен во очите, вика, галами, сите гестикулации му се одраз на лажното во него - и воопшто не е господин, а не пак да е премиер. Во очи му се чита лажното и злобното.

И наголемо се најавуваат чистки на многу функции, а неговите луѓе кои некапени и шарени трчаа по него, му целуваат раце и нозе наголемо чекаат на ветувањата. Веќе со имиња и презимиња на луѓе се знае кој ќе лета и кој ќе се вработи. А, за жал не можам да пишувам детали поради етика.

Rama, H.VAGA, faye and 3 others like this.
  18. presiosaP

presiosaP Популарен член

Lele daj be dosta veke so toa branenje kako ke me naterale ete taka ke teraat sto ke voveduvaat razni zakoni ova ona i taka ke te teraat da zboruvaas.Ili samo kako guski vo magla gledate.Zaev se izjasni mnogu odamna deka ke vovede dvojazicnost itn .............

Rama and ADOKI like this.
  19. crimson

crimson Форумски идол

Дали воопшто знаеш како се менува устав?
    Така било тоа, ќе му текне на некој и ајде, готово, сите албански ќе збориме.
    Па уште и казни ќе имало. Ти викаме дека е дезинформација, и пак продолжуваш по свое.

20. DAngel

DAngel Форумски идол

Кој закон, кога пола не сте способни 2 збора на англиски да сврзете. Кој закон може да те обврзе да зборуваш јазик кој што не ти е мајчин? Знаеш колку Албанци има што не знаат македонски? Знаеш колку Македонци има во Германија што не знаат германски? Ајде да ги казниме немите што не можат да зборат... Плитки сте во паметот и дозволувате да ве влечат за нос. Не сум партиски определена, не сум била на ни еден митинг, ни на еден протест, ни на еден партиски собир. На изборите не гласав затоа што имав попаметна работа, да немав, ќе излезев секако. Татко ми е тврдокорен ВМРО-вец, уште од 1991, уште не знам што добил од тоа, ама е... Него да го убиеш никогаш нема да гласа за некој друг, уште зборува како во време на СДС земал 2500 ден плата, а 3000 давал за мене за лекови. Јас сум била мала, не знам, ама знам дека секоја година одевме на одмор. Сега татко ми нема излезено од државата преку 7 години.
    Јас знам дека ми се повраќаше кога отидов во студентскиот дом и видов дека ме исфрлиле од од собата која ја бев средила цела, и ме префрлиле во соба која беше цела искршена, со половина црни ѕидови, а другата половина испокршпени па циглите се гледаа. Кога отидов кај управничката да прашам зошто некој едноствано решил да ме пресели без да ме извести, од соба која јас сум ја добила и сум ја средила, влезе господинот кој што имаше над 30 години, не студира веќе со години, живее во студентскиот дом и е припадник и УМС на ВМРО, седна спроти управничката, ГИ КАЧИ НОЗЕТЕ НА БИРО и рече "Или таму ќе седи, или може слободно да си оди и да седи кај сака. Јас во таа соба имам сместено мое девојче."
    Уравничката заќуте и рече само "Добро."
    Извини, ама интелегенцијата не ми дозволува да гласам за морони чии влијателни луѓе се лица кои немаат ни грам култура.
    Сега завршив факултет, со просек над 9, работам на струка, земам плата поголема од просечната. Не ми помогнаа ни ВМРО ни СДС, можат да се **** сите. Ама смешни сте ми колку лесно се лажете, ќе го натерале некого со сила да зборува албански....

Buttterfly, Rama, Emy867 and 18 others like this.