Еве и од мене еден Јогурт крофни Потребно е: -3 јајца -1 чаша јогурт -50 грама шеќер во прав -14 лажици брашно -1 прашок за печиво -1 ванилин шеќер Најпрво јајцата и јогуртот се матат со миксер.Потоа се додаваат брашното,прашокот за печиво и ванилиниот шеќер.Ова се го мешаме со лажица додека смесата не се соедини.Потоа со лажица земаме од тестото и ставаме да се пржи на загреано масло.Кога ќе се испржат ги вадиме и ги наросуваме со шеќер во прав. Многу се убави и се едноставни
-2 чаши јогурт 2 лажици какао 2 лажици сода бикарбона пола чаша масло 2 чаши шеќер 2 чаши брашно Ова се матиме и ставаме да се пече 25-30мин Глазура -10 лажици шеќер -1о лажици млеко 100 гр чоколадо 100 ге маргарин -Ова се топи на пареа, и кога ќе се испече колачот, се посипува
Колач со афион Потребно: Две чаши зејтин Две чаши млеко Две чаши шеќер Четири чаши брашно Една кесичка афион (100гр) Едно пециво Една чоколада за готвење Подготовка: Во длабок сад се додава зејтин и шеќер и се меша.По нив се додава млекото и брашното,заедно со афионот и пециво.Се меша убаво,за да нема остатоци од брашно.Треба да се добие густа течност.Се` заедно се става во тепсија,која претходно е намачкана со зејтин и малку брашно.Се пече на 150Ц од 30-45минути.Кога ќе добие жолтеникава боја се вади и веднаш се додава чоколадна глазура.Се сече на коцки, и се става во фрижидер.
Домашна бајадера Состојки: 9 лажици вода 200g шеќери 150g мелени ореви, бадеми или лешници 250g мелени бисквити 170g путер 100g чоколадо за готвење За глазура: 100g чоколадо за готвење масло Подготовка: Во длабок сад измешајте ја водата со шеќерот и загревајте додека шеќерот не се растопи. Додајте го путерот и мешајте додека не се стопи. Кога путерот потполно ќе се соедини, додајте ги оревите и бисквитите, па добро промешајте додека не добиете изедначена смеса. Добиената смеса поделете ја на 2 еднакви дела. Чоколадото стопете го на пареа и измешајте го со еден дел од смесата. На послужавник ставете хартија за печење и истурете ја чоколадната смеса и со рацете обликувајте правоаголник. Повторете ја постапката и со белата смеса. Прелијте ја бајадерата со стопено чоколадо и оставете ја во ладилник најмалку 3 часа, а потоа послужете ја.
6 јајца 6 лајци шекер 4 лајци мелени ореви 2 лајци брашно рендано цоколадо Сето ова се меша и се става во тава да се испеци откако ке се испеци се остава да олади, паднишпанот се сеци на два дела. moze da mi kazete kolku vreme da ja pecam i na koja temperatura prv pat ke ja pravam
девојки ве молам дајте ми рецепт за вакви колачи што се печат ете во ваков силиконски капап? и потоа со чоколадо да ги полијам. pop cake ли како се викаа тие колачи.
Леле девојки изгледа ме мавна ПМС во глава. Ми се јаде благо ми се плаче, а дома немам ништо благо а згора на тоа имам многу малку шеќер и немам чоколадо. Може ли да се направи нешто со малку шеќер а без чоколадо? И да знаете, имам какао. Помагајтеее.
БРЗИ И ВКУСНИ ПОПАРЕНИ КОЛАЧИЊА 2 Јајца 200 гр. маргарин 100 мл. масло 120 мл. млеко 1 пециво 100 гр кокос 3 лајци гриз 600- 700 гр. брашно шербет: 700 мл вода 700 гр шеќер сок од еден цеден лимон (да проврива 2, 3 минути ) Од сите состојки се меси тесто , се остава тестото да одмори 10 минути Се развлекува кора со дебелина колку прстот и се ваѓаат крукчиња со мала чашка се редат на намрсен плех и се печат на 180 степени 20 минути Се попаруват ЛАДНИТЕ колачиња со ВРЕЛИОТ шербет (после 1 час целиот шербет е веќе влезен во колачињата)
Како се викаат овие колачиња? http://images6.fanpop.com/image/photos/32700000/Christmas-Cookies-food-32709942-500-428.jpg И по можност рецепт за нив и за тоа како глазура од горе што е. Знам дека е како во полутечна состојба горе, и откако ке ги декорираш после тоа се сушат,ама незнам со што се прави.. ;/
^ Тоа се т. н sugar cookies, a глазурата се вика royal icing. Има доста рецепти и видеа по нетов. http://lovegrowswild.com/2013/12/perfect-sugar-cookie-cut-outs/ http://cakejournal.com/tutorials/how-to-flood-cookies-with-royal-icing/
Многу е вкусен и лесно се изработува. Често го правам и кога сакам нешто блачко за јадење, се знае го правам овој колач. Јас ставам и ванилин шеќер-два во смесата и одозгора наместо чоколадна глазура мачкам еурокрем. Следниот пат ќе го направам со црн шеќер, па ќе видам како ќе излезе.
Саκам да пρашам дали неκоја од вас има ρецепт за пρалини со фил од ментол κаρамели..ви благодаρам однапρед
Мандарини потопени во чоколадна глазура Состојки: 10 мандарини 200g црно чоколадо Путер Кокосово брашно Подготовка: На една тава наместете хартија за печење. Излупете ги мандарини на парчиња и добро исчистете ги. На пареа растопете го чоколадото. Додадете 1 лажичка путер за подобар вкус и полесно размачкување. Секое парче мандарина до пола брцнете го во чоколадото и ставете го во тавата со мрсна хартија. Проросете кокосово брашно и ставете во фрижидер 10 минути, додека чоколадото не се стврдне. Рецептот може да го примените и на друг вид овошје.
Со ројал ајсинг (royal icing). Се прави од белки, шеќер во прав, лимонов сок. Бел е, а ако сакаш друга боја, се користат прехрамбени бои во прав. Колач со темно пиво и чоколадна глазура Ќе го напишам оригиналниот рецепт, а во загради измените што јас ги направив. Иако претпочитам рецепти со точна грамажа, му дадов шанса на овој поради пивото. Чашата со која мерев е од 200мл. Наполнив едно калапче за куглоф со дијаметар 15см и 5 стандардни калапчиња за мафини. * 150 гр. путер (на собна температура барем 1 саат) * 2 чаши шеќер (ставив само 100 гр кафеав шеќер и во комбинација со глазурата ми беше доволно благо. Ако и вие сакате да ја скратите количината на шеќер, ставете барем 1 чаша. Мојата дефиниција за благо е малку чудна.) * 4 јајца * 1 чаша темно пиво (користев Гинис, ама не гледам зошто да не би можело и со најстандардно светло пиво) * 2 чаши пресеано брашно (ставив 1 ч. интегрално и 1ч. бело брашно) * 3 супени лажици какао * 1 пакетче пециво Глазура * 100 гр. чоколада (користев бела чоколада за готвење, тоа имав под рака, а и сакав малку контраст ефект) * путер (во рецептот не пишува количина. Јас ставив 2 полни кафени лажички путер од кокос, повторно за контраст на какаото) * 2 супени лажици пиво (го заменив со вода, не сакав да ја промени бојата на глазурата. Ако користите темна чоколада за готвење, тогаш не го прескокнувајте пивото.) Путерот и шеќерот се матат со миксер. Се додаваат јајцата. Се мати уште малку. Со лажица постепено се додава брашното, па пивото. На крај се додаваат какаото и пецивото. Се мати додека да се добие хомогена смеса. (Кога ги додадов какаото и пецивото продолжив со силиконска шпатула, зашто имам слаб рачен миксер.) Се полни калапот (претходно подмачкан со путер) и се пече во претходно загреана рерна на 170-175 (ако е со вентилатор. Мојата не е, па печев на 200 степени.) Времето на печење зависи од тоа каков калап се користи. Ако се пече во модлички за мафини е многу пократко. Колачот се испече за 40 мин, а мафините ги извадив порано. Оставив убаво да се олади, па дури тогаш ја направив глазурата. Се топи чоколадата на тивок оган, се додава путерот и пивото. Се меша до изедначување на смесата. На крај, се прелива колачот и се украсува по желба уште додека е топла глазурата, за да се “залепи“ декорацијата. Можете да користите: мелени ореви, филирани бадеми, печени лешници... На здравје
NUTELLA TRUFLI - 200 gr. slatka pavlaka se zagreva, da bide zeska a da ne zovrie. Se dodava 200 gr cokolado, 200 gr eurokrem, 50 gr margarin ili puter i 100 gr meleni lesnici (prethodno zapeceni). Od koga ke se rastope se ubavo (se mesa) se ostava da se stegne smesata. Se oblikuvat formi so rakata i se posipuvat kakao niz cedalka. Brzo i ednostavo NAZDRAVJE
Девојки ,малку отопик е ама ако знае некој каде можам да најдам модли или секачи за фондан во форма на снегулки ,,,,,,,,,,,,благодарам