1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Колку сте (не)задоволни од нашето здравство?

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Bitter-Sweet, 20 септември 2016.

?

Какво здравство имаме во Македонија според ваше искуство?

1. Одлично, сѐ е како што треба

1 глас(а)
    0,4%
  2. Задоволително, но може и подобро

33 глас(а)
    13,1%
  3. Катастрофа, не ми се стапнува в болница

217 глас(а)
    86,5%
  1. Smilleeeeee

Smilleeeeee Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2016
    Пораки:
    128
    Допаѓања:
    436
    Bas ili se po stranstvo ili privatno ke te oderat ili se vo penzija a nemame site moznosti za po privatnive i taka da toa ni e naseto zdravstvo

2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.963
    Допаѓања:
    327.362
    Значи отишле од државна клиника во Систина (пример).Исти к*р различна димензија ти е тоа .Оној што не незнаел да работи на државна мислиш ке знае да работи во Систина?Јок.Во СИстина ке добиеш само насмевка плус,бидејки дебело им плаќаш

На Dust му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Sunday-Rose

Sunday-Rose Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    349
    Допаѓања:
    124
    Мене лично најмногу ми смета: „нема реагенси за тоа да испиташ“ - а осигурување плаќаме, зимно време еве во болницата во Кавадарци-кочан ладно за пациентите шо лежат таму - а осигурување плаќаат, скоро само еден постојан гинеколог шо пораѓа за цел град и околијата па треба да фаќаш врски да те породе доктор- а осигурување си плаќаш, разочарувачкот однос на дел од персоналот кон пациентите- а и они зимаат плата ваљда од осигурувањето шо го плаќаме, позитивно-трудниците се ослободени скоро целосно од некои плаќања-ама тука негативното е шо мора да одиш Ск, а патот сам си го плаќаш- шо не може секој, има и некои други олеснувања за други групи граѓани шо е исто добро, друго негативно- вложуваат во апарати и машини-шо е супер ама персонал нема-шо е тапа... воглавно здравството е во многу лоша состојба, има и добри работи- не велам не, ама сеутше лошите преовладуваат за жал

4. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.961
    Допаѓања:
    13.679
    Епа отишле по приватниве. Значи никој добар нема веќе по државниве. А и тие што останале подобри, треба јаки врски да имаш за да дојдеш до нив. Мене искрено и љубезноста и насмевката ми се важни, а некој да лечи комплекси врз мене и да ми се издерава.

5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.963
    Допаѓања:
    327.362
    Епа истите тие недобри сега се по приватните.Отишле за пари таму не оти мн сакаат тебе или мене да ни угодуваат.Не се секирај и во систина суспендираат лекари за грешки само зад кулиси :) јавно се кријат,исплааќат стотици иљади денари на пациенти како оштета,и таму сум чекала три часа место 40 мин за резултати од лаб на крај пак не ги добив.Оној педијатарон Камењарски...намќор невиден е.
    Таа една на ургетен заборави да не пријави кај докторот па чекавме 40 мин со фебрилно и дехидрирано дете во чекална.Само се лажете ако мислите дека приватниве се богови

На Dust и *Amethyst* им се допаѓа ова.
  6. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.961
    Допаѓања:
    13.679
    Па не знам што да мислам кога дехидрирана на ГАК чекав два саата и две млади специјализантки не знаеја што терапија да ми дадат и читаа од некаде. А за тие сестрите немам коментар. Се дерат на одделњние по пациенти ко нездрави. Тие ќе не лечат? Во систина има и добри: Ивановски, Лазаревски, Палчевски, Баџаков. Не се лажам де, само јас си кажувам искуство.

На Smilleeeeee му/ѝ се допаѓа ова.
  7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.963
    Допаѓања:
    327.362
    Да останеа и они во држвна ке го викаше ли истото пак :)

На *Amethyst* му/ѝ се допаѓа ова.
  8. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.985
    Допаѓања:
    59.657
    Палчевски лично го знам и он самиот ми кажа девојче одете во Гак исто е како тука ништо нее поразлично овде само парите ќе си ги дадете за нешто што нема да го видиш.
    Сличен моабет имавме и со еден неурохирург што од клиника замина во систина.

На *Amethyst* и joy1 им се допаѓа ова.
  9. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.961
    Допаѓања:
    13.679
    Јас одам кај Палчевски . Како мене не ми кажал така. Човекот уште во ходник ме поздравува. На телефин сум му оставала пораки одма ми се јавувал. Кога претходната бременост ми заврши лошо, тука беше и да ме утеши и дури и ме гушкаше за утеха и совети и се. И само за брисеви ми викаше кај матичната да одам за да не дадам 4000 денари.

10. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.593
    Сакам само едно да ги прашам сите феминки од овде што не се задоволни од нашево здравство(знам дека далеку сме од иделното)..дали некогаш Македонија имала подобро здравство, сакам точни податоци, точни одговори, дали воопшто паметат такво нешто???
    ЈАС НЕ ПАМЕТАМ.

На *Amethyst* му/ѝ се допаѓа ова.
  11. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.985
    Допаѓања:
    59.657
    Што ќе биде ако он на сите тоа го каже?
    Ќе снема пациенти нормално.
    Значи со човекот не сум правела моабет само во болница туку и приватно така да знам што зборам.
    Ако он навистина сака да те поштеди од трошоци како што викаш ќе се јавел на клиника и ќе те прател таму за да не плаќаш во систина како што направи со мене.
    Мораш да знаеш дека еден доктор нее ист со сите пациентки.
    Јас си кажувам мое мислење и факти да неме сватиш погрешно.

12. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.961
    Допаѓања:
    13.679
    Аха, значи за пари сакал да ме придобие. Јас сама си се одлучив за Систина, не ми ставил нож под грло. И поради него сум таму зашто е човечен. А сум била и во ремедика и еден доктор не се замараше. Значи не е се до парите. Сепак и до докторот е. А и зборам за него како доктор. Остави ти на страна куќни пријатели и слично.

13. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.985
    Допаѓања:
    59.657
    Па и јас зборам како доктор но не се разбираме нема врска секој со своето сваќање.

14. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.961
    Допаѓања:
    13.679
    Sekoj so svoeto iskustvo sekako :)

15. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.109
    Македонија и со СДСМ и со ВМРО немала здравство ниту ќе има. Болниците се катастрофа, ама едно имам запомнето во времето на СДСМ за да бидеш доктор треба да имаш познавање во таа област, а во времето на ВМРО секој неук е доктор. Повеќе смртни случаеви имаше додека владееше ВМРО и неуки( неписмени )
    доктори. Поради малите плати, нашите високо образовани доктори си заминаа или во приватните клиники или по странство. Додуша не е само плата туку и колку го ценеа нивниот труд а понекогаш и тортура на работното место. Како може доктор да потпишува документи уредно спремени за во фонд за здравство, а од таму да бараат здрав човек да лежи во болница во странство и спрема тоа да се постави дијагноза?!
    Мислам, воопшто се е хаос, пари се испраа, скапаа новите болници, прљаво, нерасположени докторки од некои села излезени.
    Ти си дошол на преглед таа си игра пред тебе фармвајл, карти. Мизерија.
    Никогаш нема да стапнам на клиника, здрав одиш болен се враќаш.

На Cinderfakinrella, Yowannty, Smilleeeeee и 5 други им се допаѓа ова.
  16. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.199
    Што ми е бе мене гајле какво здравство имала Македонија некогаш??? Ццц. Живеам сега и живеам за иднината, не живеам во минатото, ниту за него. Ама штом те интересира историја, во 19-ти век постоеле пописмени екими од она што не прегледува во мкд болници денес.

На Cinderfakinrella, Tan4ence, Yowannty и 5 други им се допаѓа ова.
  17. Maro87

Maro87 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2013
    Пораки:
    1.357
    Допаѓања:
    5.398
    http://sdk.mk/index.php/dopisna-mrezha/patsient-pochina-vo-rasipana-kola-na-brza-pomosh/
    И немојте да кажете ова на секого може да му се случи. Кога се има вакви ситуации каде треба возилата да одат до друг град и правец Скопје секогаш ма секогаш треба да бидат исправни и носени на сервис каде нема да има вакви ситуации. ВОЗИЛАТА ТРЕБА СЕКОГАШ ДА БИДАТ ИСПРАВНИ....кој ќе одговара за смртта на човекот??? Кој е виновен сега, нема никакво оправдување овде, ќе ми извинете тие што мислат дека здравството е добро а уствари е едно големо СРАЊЕ...Жално за човекот и неговата фамилија.

На Yowannty и Smilleeeeee им се допаѓа ова.
  18. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.961
    Допаѓања:
    13.679
    Млади што се учат на пациентите. Лично мене две млади на клиника одвај ми препишаа терапија за повраќање. Треба да си неписмен да не знаеш на трудница што да и дадеш.

На Smilleeeeee му/ѝ се допаѓа ова.
  19. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.109
    Не се неписмени учат. Ама па што сакаш да ти дадат кога учат.
    Страшно доживување е тоа.

20. Espadrila

Espadrila Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2013
    Пораки:
    1.167
    Допаѓања:
    21.121
    За урина- мокрача тоа е сосем соодветен сад. А за урино култура е задолжително да е стерилен.

На Cinderfakinrella, Dust, joy1 и 2 други им се допаѓа ова.