Колку сте (не)задоволни од нашето здравство?

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Bitter-Sweet, 20 септември 2016.

?

Какво здравство имаме во Македонија според ваше искуство?

1. Одлично, сѐ е како што треба

1 глас(а)
    0,4%
  2. Задоволително, но може и подобро

33 глас(а)
    13,1%
  3. Катастрофа, не ми се стапнува в болница

217 глас(а)
    86,5%
  1. Окситоцин ❤️

Окситоцин ❤️ Активен член

Се зачлени на:
    25 декември 2022
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    277
    Катастрофа е мал збор

На fina erika му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    Дали сериозно во 2023 година во Паланка нема дежурни лекари?
    Детето со 39 темп да нема каде да го однесам?
    И после треба да се коментира ли какво е здравството?
    Што да се коментира

3. Cherry Girl

Cherry Girl Активен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2023
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    59
    Па може и подобро,ова го пишувам бидејќи сеуште постојат доктори и медицински лица кои си ја сакаат професијата и се човечни и хумани.

4. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.385
    На LovelyGirl3 и BlackNight им се допаѓа ова.
  5. BlackNight

BlackNight Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.326
    Допаѓања:
    5.695
    Ова цело време го мислам, овие луѓе, а и многу други се препуштени на милост и немилост, премногу ги земаат здраво за готово. Државата првенствено треба да се грижи за своите граѓани, како родителот што треба да се грижи најпрво на своите деца и за да биде/бидеме способни да понудиме помош на друг, треба да сме силни од внатре, а не сме. За жал, ретките болести кај нас се третирани само на муабет, парче хартија, дрн дрн кампањи, бои, едукации, аватари на фб, одбележување на светски ден на ова и она, со констатирање на анималиите и толку, од сето тоа некој си заработува, ама лекови нема, решение нема. И двајца да се од некоја ретка болест, треба да им се обезбеди лек. Понатаму, нема лекови за многу други посекојдневни болести, а имаме тригери за куп болести, почнувајќи од несредениот воздух, нечистотии, никаква или крајно скапа превентива.Докторите слободно си ги испуштаме што во приватно здравство, што надвор, па ќе нема кој да не лекува. Условите во болниците се ужасни. Сум за помош и солидарност кон друг, но Турција се далеку пред нас. Имаат каде каде подобро здравство, една од најсилните војски во светот, помош ќе им стигне од секаде.Пак ќе кажам, за да помогнеш на друг, треба да имаш силен, стабилен и здрав народ, а тука народот е веќе истрошен, издишан, исцеден, нема капка живот во него. За што ли плаќаме данок, кога 70-те и 80-те сме имале буквално здравство за пример насекаде.

На Herrera и Feminka22 им се допаѓа ова.
  6. TravellerS

TravellerS Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2019
    Пораки:
    482
    Допаѓања:
    2.806
    Не е дека не треба да се подаде рака на оној кој е во неволја, но "ние" нашата Македонија за жал е една голема неволја, тука има премногу социјални случаеви, болни, пензионери со минимални пензии кои не се доволни за лекови а камо ли за сметки и се друго, и од друга страна пратеници со огромни суми исплатени како дневници, разни хонорари и надоместоци за членување во комисии, управни одбори и што ти уште не, луѓе дајте им на тие што немаат залак во уста да стават, не е дозволиво да оставиш медицински персонал да не зема платапоради наводен хакераки напад, не ме интересира... Ако треба да се грижат и да носат осговорност треба и да се наплатат, заради ова и си оди медицинскиот персонал кој и так не е доволно платен и почитуван.
    Не секогаш работите кои ние како лаици ги гледаме кога одиме на лекар се такви какви што ние неуки во поглед на медивина ги гледаме, туку има и друга позадина.
    Во глобла здравството е катстрофа, како и се другп во оваа државичка.

7. Aenarion

Aenarion Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    246
    Допаѓања:
    324

:|

На Medea. и RockinIt им се допаѓа ова.
  8. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    6.049
    Допаѓања:
    9.999
    Не постои полошо од нашето здравство. Еднаш отидов на гинекологија крварејки… и госпожата во итната амбуланта ми кажа зашо сум дошла… очигледно не и се работеше… пошо беше сабота… и на крај коа и кажав дека крварам се изнасмеа и ми кажа ееее па и она крварела на секои три месеци од коа стаила спирала па шо???? (facepalm) Одвај ме прегледа… и на крај ми ја промашија дијагнозата ми кажаа дека ми пукнала циста а уствари сум добила порано заради преголем стрес… и коа ми стигнаа резултатите од крвтта као ми се издра и ми ги фрли као ете не било спонтан да сум си одела.

9. Mateica

Mateica Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2016
    Пораки:
    657
    Допаѓања:
    1.998
    Ужас невиден.
    Во мојот град е за никаде.
    Ако не се приватните клиники во Скопје.
    Не знам кај би ишла на педијатар.
    Најверојатно надвор од државата.

10. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.631
    Допаѓања:
    273.253
    Само да дополнам

МојТермин како систем е многу функционален и одлично е осмислен, тоа што рандом здравствени работници не се описменети да го користат е друг муабет.

Како систем е супер, во смисла има СЕ' можно за еден пациент, од терапии, интолерантности, сите прегледи од 2014 наваму (од кога постои како систем).

Тоа што се' е празно освен делот - прегледи, терапии и вакцини (во мојот случај секако, само за Ковид се, престара сум за бебешките да ми ги има) е само некористење на системот ЗА ЖАЛ.

Да напоменам дека матичен лекар, специјалист, администратор добиваат различна верзија на истиот (т.е. различни привилегии) со цел заштита на лични податоци нормално. Исто и од фондот имаат посебен дел за внесување нов осигуреник (пример новороденче).

Интервенциите кои ги рефундира/покрива државата во приватните установи стојат во МТ, на пример доста кардиолошки интервенции од ЖМ постојат во делот хирургија.

Неколку извадоци од мојот картон
    SmartSelect_20230316_094245_Chrome.jpg SmartSelect_20230316_094327_Chrome.jpg SmartSelect_20230316_094348_Chrome.jpg SmartSelect_20230316_094415_Chrome.jpg SmartSelect_20230316_094308_Chrome.jpg

и од истиот картон, кој може да се симне од МТ како пдф, околу 25 страни е мојот, нормално зависи колку услуги се користат толку повеќе и се полни, ги содржи сите информации за пациентот и апсолутно имате право да побарате од вашиот матичен да ви го даде.
    Screenshot_20230316_100845_Samsung Notes.jpg Screenshot_20230316_100858_Samsung Notes.jpg Screenshot_20230316_100937_Samsung Notes.jpg

Секако, стои и кој и зошто креирал резиме - повторно, заради заштита на лични податоци :)
    SmartSelect_20230316_101752_Samsung Notes.jpg

Во однос на термини, не се пуштаат од сега за 3 месеци, на МТ со црвено се зафатените термини, зелено слободните, а каде што нема ништо значи дека воопшто не се уште пуштени. Термини се пуштаат меѓу 10-20ти секој месец за наредниот.

Разни дијагностики не може да закаже матичен лекар, туку само специјалист, па тие воопшто матичниот не може никогаш да фати термин бидејќи постои примарно, секундарно и терцијално здравство.

Да го користат сите како што е наменет и да не се злоупотребува, системот си е супер сам по себе и има одлична заштита.

АМА нит се користи домаќински нит се писмени повеќето како да го користат.

На MilaSs12 и Angie1432 им се допаѓа ова.
  11. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.585
    Како можам да добијам пристап до овие информации ако не ти е проблем да ми објасниш те молам :)

12. Aenarion

Aenarion Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    246
    Допаѓања:
    324
    Има премногу папирологија за да се користи правилно Мој Термин. Работите одат кон нејзино исклучување као демек електронско здравство но одењето е со брзина на желка. Огромната бирократска инерција е рак рана на Македонија.

Неточно.

13. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.631
    Допаѓања:
    273.253
    Не можеш да ми кажеш неточно за нешто што го работам :D

Инаку, папирологија во која смисла?

Ако е за физичка хартија, да - премногу е, инаку треба уште повеќе податоци да се собираат за да се прават релевантни истражувања, инстанци итн :)

На NoirSerpentine му/ѝ се допаѓа ова.
  14. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.631
    Допаѓања:
    273.253
    Матичниот лекар може да ти извади резиме.

На NoirSerpentine и Осе им се допаѓа ова.
  15. Aenarion

Aenarion Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    246
    Допаѓања:
    324
    Секако дека можам, не мора и јас тоа да го работам (иако и јас тоа го работам) за да видам дека датумот е 21 март, да отидам на мој термин за да проверам термини и да видам дека клиники како кардиологија, гастро и урологија се уште немаат пуштено термини. Инаку ендокринологија пуштаат околу 8-9. Урологија за март пуштија термини на 5 март. ЕХО на дојка и мамографија обично во последната недела на месецот.

Запишување во картони, хартиени упати, неставање на извештаи, лаборатории итн на МТ, нефункционален систем на фаќање термини итн.

Едит: Гледам ортопедија и офталмологија се уште немаат термини пуштено.

Последна измена: 21 март 2023
    На Аргентина * му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.585
    А ,мислев ние можеме сами. Ок фала во секој случај.

17. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    4.045
    Jas termin za eho na dojka za pol.Bukurest nacekav t.e pustija na 9ti od mesecot..covek mora da dreme cel den na moj termin za da fati termin za eho..loso e i sto za 5 min odat site termini :(
    @Aenarion nema izgkeda pravilo za eho na dojka..sega treba pak da zakazuvam i kosa mi se kreva koga ke mi tekne kako e tesko da zakaze covek

На Aenarion му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Aenarion

Aenarion Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    246
    Допаѓања:
    324
    Буквално исто се чувствувам и јас, закажување ехо на дојка е хорор шоу. Се надевам ќе ги сменат на ист или сличен начин како што се сега туѓите неги.

PS: Гледам и УК Дерматологија треба да пуштат термини за април.

19. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.631
    Допаѓања:
    273.253
    Има правило, колку се почитува е друга приказна. Правилото гласи дека до 5ти тековниот месец, се пуштаат термини за наредниот.

Инаку да, термини снемува за 15 минути, иако (барем кај мене) секој доктор има 10 термини + 10+ приоритетни (предвидени се 5) + контроли.
    Нема начин повеќе од тоа по доктор да се пуштат (секако зависи и од траење на еден преглед, овде конкретно е 20 минути).

Другите денови имаат дијагностика термини, оперативна сала и дежурство.

На butterflysk му/ѝ се допаѓа ова.
  20. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.631
    Допаѓања:
    273.253
    Не, најавена бев од службениот акаунт за да сликам.

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.