Колку сте (не)задоволни од нашето здравство?

Discussion in 'Политика и настани' started by Bitter-Sweet, Sep 20, 2016.

?

Какво здравство имаме во Македонија според ваше искуство?

1. Одлично, сѐ е како што треба

1 vote(s)
    0.4%
  2. Задоволително, но може и подобро

33 vote(s)
    13.1%
  3. Катастрофа, не ми се стапнува в болница

217 vote(s)
    86.5%
  1. tamche995

tamche995 Популарен член

и интернистот е специјалист, дел од нив многу добро гледаат ехо :) секако не толку добро колку ендокринолог кој што ги работи тироидните жлезди и тие на патофиза :) Но, сепак има солидни интернисти.

diskreten32 and pdb123 like this.
  2. TMNT

TMNT Истакнат член

Minatata godina bev na pregled vo državnata bolnica, i so sebe nosev rentgen slika na graden koš. Vlegov kaj "specijalistot" doktor i mu ja dadov slikata i toj ja gleda i mi veli:"Dali pušeš cigari"? ( Inaku jas u život nemam zapaleno cigara). I si velam vo sebe ke go izlažam deka pušam da vidam što ke reče. I jas velam "Da doktore" i toj odgovara" Epa od toa te guši imaš problemi, gledam jas na slikata, da namaleš so cigarite" i ja mu velam"abe doktore u život nemam zapaleno cigare". I ništo na krajot vidov kolku e saatot i si izlegov.. Sekoj komentar e suvišen od tuka natamu..

L.i.n.a.a likes this.
  3. doll.a

doll.a Популарен член

Гледам еден глас одлично се е како што треба .
    Добро имало еден што е задоволен .
    Јас со два збора крајно незадоволна и одамна престанав да одам по државно .

4. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Од Филипче може е тој еден глас. :rofl:

doll.a likes this.
  5. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Додека се расправав деновиве, убаво приметив што не е во ред.
    Прво од доктори и сестри сум задоволна меѓутоа хаосот и чекањето е она што го прави ужасот.

Еве јас стварно не знам како е во други држави, колку чекаш на шалтер и ред за кај доктор.
    Ама не ми е нормално бе дечки во болница која се занимава стриктно со операции, да има еден анестезиолог кој за предоперативен преглед иде двапати неделно по три саати само. Да се разбереме, не е крив он, другите денови веројатно е на операции ама од недостаток на кадар и само еден доктор, се чека по ненормално долго време, плус додека дочекаш ред, амбулантава кај што треба да те договорат за операција се затворила. Па ајде пак ебавај се следниот ден само за да им кажеш дека си завршил работа.
    Па пак ќе се ебаваш за да види резултати
    Прво мене не ми беше ова толку мачно јер на 40 минути пеш ми е од дома градска. Ама со мене чекаа и луѓе од други градови што мора стално да идат од пичке си мајчине неколку пати, да не зборам стари луѓе.
    Одењето неколку пати е потребно де, операција не се одобрува туку така ама тоа што во други градови едвај притисок можат да ти измерат е уште еден шлајм на нашава држава. Па мораат сите во Скопје нормално.
    Баш една жена што придружуваше болен роднина замоли да ја пуштат преку ред за да може да заврши порано, да не идат пак зашто од друг град се, а роднинава се гледаше дека едвај стои.
    Исто не ми е нормално да имаме огромен број вработени во администрација ама пак за еден резултат да чекаш во еден огромен ред. Или што се толку неспособни да не знаат на меил да пратат. Некаде праќаат де, ама секаде не.
    Ова за на меил општо во цело здравство, некогаш мора принтано да ги земеш ако треба со нив кај доктор.
    Абе јас здрава на 24 папсав од чекање и стоење, да не зборам па луѓе со скршеници или оперирани или постари.
    А за прегледот некогаш па мора да си гладен и жеден па ќе си чекаш така нејаден и моли се шеќер да не ти падне.

Last edited: May 7, 2023
  6. Munchmallow20

Part two.
    Од персонал задоволна. И тоа ептен. Затоа нека не ви серат дека е сосем нормално сестра да се однесува дрско и неодговорно ради плата. Иста плата зимаат и овие и си работеа како што треба.

Ама упм бе тоа услови.
    Одиш у веце, внатре ни светло па ајде со блиц. Шољата немаше ебен капак, другоно е клечечи тоалет, ама ај со свежи рани и болки иди клечи ако можеш. Четка немаше исто па да се исќењаш, срам ќе ти е така посрано да остаиш ама друго не можеш, па си викаш ај кутрите хигиеничарки ќе исчистат. Сапун фала богу мисловна именка, кај се видело сапун у тоалет, тек па болница. Во мојата соба за пуна среќа имаше башка мијалник со сапун. И чешмите со онакви кружни вентили од памтивек што само Херкулес може да ги заврти а немаш сила па и тоа ти е срам да го оставиш така да си тече. За тоалетна многу нормално дека немаше.
    Нормално и кровот негде прокапал, подот негде извадени плочки. Се познаваше и ќебињата стари и излитени.

Чисто за споредба, во една приватна гинеколошка ординација кога бев, во тоалетот на капакот има како покривна фолија која кружи на копче. Па пред да седнеш стискаш и тоа кружи и на сосем нова и чиста седнуваш ко чоек.
    Мада коа ќе помислам какви грозотии сум гледала у други болници, на слики за среќа, ова беше едно од помалку лошите.
    Yeah, до тој очај сме што си викаме секој за себе арно што не е полошо.
    И така.

7. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Јас сум секогаш запрепастена од условите, можеби затоа што работев во искрено сосема средена/реновирана/со соодветни услови болница.

Но кога сум зачекорила во речиси секоја друга, шлог ме мава.

Однос на вработени има многу зошто-затоа, индивидуално е но и од "врвот" зависи, и во најтиња болница ќе наидеш на супер персонал, и во приватна ќе наидеш на идиоти...

Се надевам дека си добро, иначе (според мене) најитно што треба во оваа држава е реновирање од корен на болници, одма после нив градинки и основни училишта...

8. Munchmallow20

Ја се надевав дека нема да дочекам да лежам у нашиве болници ама бидна и морав.
    Не бев запрепастена оти на државна имав видено и бетер кога лежеше близок. Исто така тоалетите ужас, таму па и персонал бетер. Не знам зашто ама повеќето жалби се од клиника за персонал и лекарски грешки, за Скопје. Некако не сакав државна ни под разно. Ваму ем брзо добив термин ем сестри нон стоп имаше, не се случи да седам со завршена инфузија повеќе од пола саат. Среќа и храната што ми ја даваа си беше соодветна за мојата состојба.
    Јас искрено немам надеж дека некогаш ќе видиме државниве болници да добијат современ изглед. Еве плати си покачија оние, се фалат со реновирање кои се инаку донации и рандом ќе сликаат некое едно поасално собче еве видите модерни услови дур онаму у тоалет ти капе врз глава.
    А влези во Ист гејт, имаш и тоалетна и сапун и све со ред.

Едит
    Гледав еднаш видео како изгледа некоја државна болница во Норвешка. Абе наши Систина и Жан Митрев може да им се фатат само.

Last edited: May 27, 2023
    CameliaMiller likes this.
  9. CameliaMiller

Во 8ми работев, одделенијата се сосема ок, е сега персонал нели... "како ќе ти се погоди". За иста сестра сум чула и најдобра дека е, и никаква дека е... За некои сама ќе кажам боже сачувај, нели :)

Друга работа независна од персоналот што се има случено е баш тоа, немање на сапун, тоалет и сл. за што нема оправдување.

Немав често контакт со одделение, но кога одев за мене беа ок условите, имајќи на ум дека за државна институција во Македонија збориме.

На клиника само на очно сум била, хорор е додека стигнеш (пошо низ кожно поминуваш и не е пипнато ништо од кога постои зградата), исто и Св.Наум, стара градска, џабе и чистат и се', кога таа бара од корен реновирање или најпаметно, нова на нејзино место.

Таму се имам оперирано и може рандом човек во шок соба да влезе, и од пред-оп да си излезеш.

И не што немаше друго, топла вода и сијалица немаше. Сестрите и докторката беа ок.

А тоа во претходниот пост... хаос и гужва е затоа што нема доволно доктори. Анестезиолози па ич.

За емаил праќање резултати 10 години (колку што работев во здр) се боревме, едноставно не ни дозволија и не дозволуваат се' уште.

Не е до неспособноста, не смееш да праќаш ако не ти дозволат, и така. Иначе во болници нема мн. администрација (се кубури) по министерства и општини се :)

Ниту адм. вработени во болниците не спаѓаат под јавна администрација, туку под информатичко општество, искрено за жал.
    Не с(м)е ни платени, ни користевме бенефиции од ни едно министерство (ни здравство ни јавна адм.) Моментално адм. работат за минималец.

IRBBB and Munchmallow20 like this.
  10. Munchmallow20

За стара градска јас зборев, таму лежев. Таму највеќе ми дадоа препораки за хирурзите па затоа.
    Исто и блиска таму беше однесена после несреќа и исто така брзо завршивме работа со преглед и снимање.
    Патем за ова со праќање на меил, не знам кој е крив, ако не е тој вработениот, некој дефинитивно е, а не се пациентите. Дали од болницата или некој погоре, не знам. Ама битно знам дека за банална работа се прават гужви огромни, а секој не е во состојба да чека и стои. Побогу мене ми се слоши здрава.
    Исто за резултати од ИЈЗ морав да идам лично да ги подигнам.
    За изводи се направи онлајн, за ова ќе си почекаме.
    И друго што сум задоволна е што не чекав со месеци за термин како што сите ми велеа дека ќе чекам, туку буквално за месец после терминот со хирургот. Патем не, не сум фаќала никакви врски. Како ме викнаа, така отидов.

И преживеав тие неколку дена па што ме чека понатаму ќе видиме.
    Ама затоа пред да отидам на лекар, стопати ќе прашам препораки, особено ако е нешто хируршко. До тој степен сме, да не веруваме на секој лекар.

Патем јас жолчка оперирав. И додека се акав ваму таму, се изненадив кај колку пациенти со ист проблем, доктори ги акале ваму таму со дијагнози од ракав дека им е само желудникот или на нервна база и не им прднало за едно ехо на абдомен што е меѓу попрвите што се прави за стомачни маки.
    И кај мене даваше знаци на гастритис ама гастрологот ме прати прво и најпрво на ехо. А 90% беше сигурен дека е гастрит. И тек после ќе правев други анализи ако ова беше чисто. А кај други правеле ко кујзнае за каква скриена болест да се работи.:drunk: Дури чудно ми падна како некои со месеци не можеле да им најдат што им е. Викам абе на ехо се гледа одма (муабет со една рандом жена у болница). Не бе вика, желудникот ми велеа е, до храната или стрес.
    Па за некои посложени болести можам да замислам колку луѓе лутаат ваму таму.

Како беше она - во македонско здравство проблем е да убедиш лекар на државно дека си болен и лекар на приватно дека си здрав:D

CameliaMiller likes this.
  11. CameliaMiller

До министерство е. Самиот Мој Термин има опција за резултати, еве да не се на е-маил, да си стојат во нели картон, па нека ги препрати матичен лекар. За жал таа опција во МТ стои така веќе 10 години.

Се согласувам, нема поголема глупост од чекање редици да подигнеш само документи, нема потреба од тоа. За сите е поедноставно да е електронски, ама... во државава е - зошто да е едноставно, кога може да е комплицирано :)

За жолчка не сум сигурна, но ако се камења би требало (на гладно) обично абдоминално ехо да ги покаже, евентуално РТГ. Не се баш толку мистериозна работа. Претпоставувам лапараскопски ја вадеа, внимавај на "дупчињата", односно не се напрегај понатаму оти можат да ти направат хернија.

Munchmallow20 and Angie1432 like this.