1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Колку сте (не)задоволни од нашето здравство?

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Bitter-Sweet, 20 септември 2016.

?

Какво здравство имаме во Македонија според ваше искуство?

1. Одлично, сѐ е како што треба

1 глас(а)
    0,4%
  2. Задоволително, но може и подобро

33 глас(а)
    13,1%
  3. Катастрофа, не ми се стапнува в болница

217 глас(а)
    86,5%
  1. Prijatelot

Prijatelot Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2015
    Пораки:
    2.321
    Допаѓања:
    2.780
    Платете си - клатете си.
    Во приватна болница ќе ве третираат добро.

2. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.593
    Да, ке те третираат, ке те тимарат, ке ти се смејат (лажно), ке имаш чиста постелнина(си ја плаќаш), ке ти нудат јадење по избор(а на кој болен му се јаде) а самото лекување и излекување е исто, тие доктори не паднаа од Марс, излезени се од наше здравство, наше државно школо и установи.
    Во Систина на пр.др. Караѓозов има оставено инавалиди на голема жалост само од мегаломанска желба за пари, оперира денонокно(касапи)..па ниеден човек не може да работи таква работа без одмор. Несакам да набројувам докторски грешки по приватните болници ама изгледа добро би било кога би се отворила една таква тема (ако смее) каде јавно би се кажало (со доказ) за сторените грешки во лекување кај приватниците а за во државните установи слушаме и читаме на вести и на соц. мрежи.

На sjdgo, joy1, meckicka и 3 други им се допаѓа ова.
  3. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Мило ми е што и ти се сложуваш дека здравството ни е за никаде.

На Petar80 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Petar80

Petar80 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.579
    Допаѓања:
    45.083
    Се согласувам Ратке со тебе дека здраството глобално е катастрофално не е потребно да се разделува на приватно и државно. Не е проблемот стручноста или специјализираноста на докторите,мислам дека е проблем навиката за нешто да им подадеш. Инаку генерално имаме квалитетни доктори но лакомоста за пари е пресудна истите да не работат квалитетно. Можеби премалите плати ги доведува до тоа или пак преголемите амбиции икатастрофалната состојба во државата на партизација

На SummerGirl, meckicka и mami blue им се допаѓа ова.
  5. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.593
    Не реков никаде дека здравстото ни е за никаде, напротив далеку е подобро од порано, само свеста и одговорноста и хуманоста на многумина е изгубена.

На toogood, Prijatelot и Petar80 им се допаѓа ова.
  6. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    А што се сецна сега па тврдиш дека здравството е далеку подобро од порано, ти текна дека те читаат од месен комитет?
    Како и да е, јас набројав кои работи придонесоа да се упропасти здравството кај нас. Дури и да бараш вина кај поединци, работодавецот е тој што треба да ги контролира, да ги казни или отпушти ако не си ја вршат совесно работата. Не знам што друго да ти кажам за темава. Само ќе те замолам размисли за тоа дека здравството не смее да биде предмет на партиски надмудрувања. Здравството е надпартиско нешто, нешто што се нарекува јавен интерес, ние како корисници на тој систем мора да се бориме за тој да функционира како што треба без разлика кој е на власт.

На Nausicaa и Petar80 им се допаѓа ова.
  7. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.697
    Допаѓања:
    7.512
    И тоа е мала работа???
    По тебе!
    Дали порано имале поголеми плати,за да бидат похумани и по одговорни?

На Nausicaa, LollySky и meckicka им се допаѓа ова.
  8. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    12 god sum po bolnici i slobodno mozam da kazam oti i vo privatnite no i vo drzavnite kliniki ima sposobni i nesposobni lekari e sega problemot e sto na klinicki centar doktorite se preoptereteni oti golem del od doktorite vo drugite gradovi klatat vrata zemaat plata a za privatnite kliniki oni ne gledaat vo globala znaci niz prizmata na parite

На anaja1 и LollySky им се допаѓа ова.
  9. Artista

Artista Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    697
    Точно, но приватното здравство ги абсорбира најдобрите доктори, стручњаци и професори. Има огромна разлика од доктор до доктор, од знаење до знаење, од стручност до стручност. Медицината бара многу работа и инвестирање. Ние сме многу далеку од светските стандарди во медицината, но затоа имаме и доста помал животен век. Во развиените земји смртните стапки од потешки заболувања се драстично помали отколку кај нас, затоа што имаат добро превентивно здравство. Често слушам дека здравството ни е катастрофа, но најточниот одговор е дека народот во глобала ни е катастрофа. Најдобрите услови во болниците нема да ти ги решат проблемите во здравството ако не го решиш проблемот со менталитетот на народот, а тој многу тешко се решава.

На baba Rada му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ivory

ivory Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2013
    Пораки:
    290
    Допаѓања:
    534
    Па ајде ти како компетентна кажи ни. Јас цело време те прашувам ама се криеш ко глушец од мачка што се крие. Кажи, објасни, не туку се смеј ко зелена.

11. ivory

ivory Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2013
    Пораки:
    290
    Допаѓања:
    534
    Не ни е за никаде, бетер ни е. Ама добро, јас те разбирам, си се вработила таму и сега добиваш закани ако кажеш лош збор, и затоа вака мора да се брукаш. Се правиш слепа при очи само за да не те избркаат од работа, трпиш закани само за да не те избркаат, во Државна немате исчистено ни еден квадрат, се е прашини, памукчиња со крв, игли, канти расфрлани. По тоа собите е хорор, влага, пајажина, тоа болните со пајаците заедно појадуваат. Е сега, што појадуваат? Кифли од пред една недела, толку е тврда што комотно можеш шајка да заковаш, да не ти го кажувам моето искуство, го имаш прочитано ама сега ќе се правиш на будала и демек не знаеш.
    Кога некој ќе отиде во болница и ќе излезе полесен за 7 кила тоа не значи дека добро се грижеле за него. Здравството ни е за никаде, докторите се вработувани партиски, дипломите им се купени. Можете да се лажете вие таму кога сте на пауза дека се е ок, ама нас не можете, имаме очи гледаме. Ама ај, ќе си го добиете и вие што затворате очи на правдина. Образ е образ не се купува, ама вие и двата сте ги продале. Срамота.

12. Prijatelot

Prijatelot Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2015
    Пораки:
    2.321
    Допаѓања:
    2.780
    Јас коа имам проблем идам на лекар. Им верувам и ми помагале.
    На глобално ниво што е отидено у курац се тоа е друга ствар.
    Да имам вишок пари ќе лежам у приватна болница, онака да ме лечат хумани сестри, ќе си платам се.. ќе си уживам лагано , немора да бидам болен од нешто.
    Поентата е да не одиш во болница.

На meckicka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    Jas ne sum doktor no ke kazam za privatnite bolnici znaci vaka za sistina i za plodnost ke kazam edna golema nula nemozea da vidat oti matkata na hsg gi interesiraa samo parite od fondot za ivf a dr trajanova na gak odma stom i gi pokazav snimkite rece matkata e pregradena ima pregrada i uspesno ja otstrani i sega ocekuvame narednata bremenost da bide ok mojot primer vi go posociv da znaete oti i vo privatnite kliniki ne e se sovrseno

На joy1 и baba Rada им се допаѓа ова.
  14. ivory

ivory Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2013
    Пораки:
    290
    Допаѓања:
    534
    @baba Rada дај бе кажи ни ајде, нели компетентна си? Ќе излезеш ко печурка по дожд само кога ќе ти одговара. Сега глумиш јака, ко демек еве не ти кажувам ми се може, а тоа докажува дека сум во право и дека немаш никаков одговор. :)

15. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.329
    Tokmu toa baba Rada.
    Za nekoj bolesti lek seuste ne e pronajden, ama dobriot zbor ima seuste pozitiven efekt.
    Izgor stanal narodot.
    Se zivo i divo stanalo medicinsko lice.
    Za taa profesija moze samo birani licnosti. Nemoze luge koj nemaat ni troska humanost pa zgora na se i pis usta.
    Ama i sistemot e pogresen.
    Idi da smee taka da se izrazuva sestra na pacienti. Nema smenata da ja doceka da zavrsi, odma ke bide izbrkana od rabota i utre na vesti pred 35 mil. narod ke bide so slika pokazuvana.
    Toa treba i vo Mk pa da vidime, pa koj e hrabar neka poveli.
    Kako moze zemji koj gi sobraa site begalci od cel svet da gi naucat na red lugevo, a MK ne e vo sostojba red i disciplina da napravi?
    Odgovorot e lugeto nesakaat red, nema sto drugo da e vo prasanje.

16. Bella.04

Bella.04 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2016
    Пораки:
    190
    Допаѓања:
    514
    Заникаде.Можно е и од здрава болна да те направат.

17. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.593
    Но во поголем процент, од болна те прават здрава:)

На Petar80 и meckicka им се допаѓа ова.
  18. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    Zaradi taa pregrada na matkata imav spontan i biohemiska bremenost neka im e na cest na tie sto mi pravea ivf

19. ivory

ivory Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2013
    Пораки:
    290
    Допаѓања:
    534
    Сум лежел во болница 1 месец, заушки имав. Целиот тој месец јас немав добиено ниту еднаш убаво јадење, како што доликува за современа болница (нели така вика министерот, дека современи сме). Ај што ослабев ослабев, навечер после 8 саат немаше сестра никаде, ако ти треба нешто снаоѓај се сам, инфузии менувавме ние самите што бевме во соба, последниот си менуваше сам.на себе бидејќи другите не можеа да станат. Тоа ли е современо?
    Прегледот беше минимален, 1-2 минути и тоа со сила. Не знам, вакво нешто нема никаде.

Друга работа. Јас лично знам, не кажувам каде ама лично знам и сум слушнал како докторка зема мито само за да пише боледување. И тоа не и бил прв случај, секогаш така правела.

Во Европа сме последни. Германија, Швајцарија, Шведска, тие се светлосни години пред нас. Една Албанија која немаа болници до пред некоја година, сега се пред нас. Немаме ништо ние, земаат апарати, а не знаат да ги користат, немаме стручен кадар, сите се вработени преку партија, никој не се грижи за болните туку само за некој познат, се зема мито за да се даде нешто (лек, рецепт, што и да е). Тоа не е Европски, тоа е срамота. Во 21ви век јас да чекам со саати само затоа што некој пред мене се знаел со докторот, тоа не е ни човечно како прво ни професионално. Срамота, треба да се засрамат сите што работат така.

На Dabria му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Dabria

Dabria Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јули 2016
    Пораки:
    233
    Допаѓања:
    1.226
    А јас во воена болница што дочекав сестра да збори на телефон додека ми ја бара вената за да ми стави инфузија и притоа десет пати ми утнува многу голема и очигледна вена? :) Јадењето е ужас, како свињи да сме па помија ни даваат, сестрите дрски и арогантни ако побараш нешто од нив десет пати ќе превртат со очи, никакво сочувство за тебе, никаква грижа... И онака тежината ми е помала од нормала, кога бев во воена болница две недели пет кила ослабев. Страв ми беше во огледало да се погледнам.
    Баш кога бев во Македонија најдов да се разболам бе... Требаше да се вратам назад.

На ivory му/ѝ се допаѓа ова.