За девојките кои секој ден ја мијат косата а сепак таа е мрсна. Мрсната коса се појавува кога лојните жлезди во кожата на главата прекумерно лачат себум, масна супстанца што го обвиткува влакното. Редовното миење на вашата коса со шампон е добро, но не треба да претерувате. Вашето тело природно има потреба да лачи повеќе маснотии кога косата е помалку мрсна, што е случај по миење со шампон. Најдобро е да не ја миете косата секојдневно бидејќи честото миење може да предизвика уште поголемо лачење на себум. Колку и да звучи контрадикторно, сепак колку почесто ја миете косата толку помрсна ќе биде. Еве неколку совети кои се надевам дека ќе ви помогнат http://www.plusinfo.mk/vest/100887/Naje ... mrsna-kosa
Имам виткана коса ја мијам 2 пати неделно, не од што ми се мрси од што не ми е убаво да ја оставам цела недела така. Инаку никогаш не сум имала мрсна коса и немам потреба почесто да ја мијам.
Исто и јас ја мијам два пати неделно и супер ми е не ми се мрси , ептен ретко може да се случи да ја измијам три пати, ама тоа се случува еднаш годишно
јас ја мијам 3 пати неделно, но вториот ден од миењето веќе ми e подзамрсена и морам да ја измијам, поготово за у школо, не ми е ич хигиенски да идам залижана у главата
Верувајте дека и доколку не изгледа косата мрсна, се осеќа дали е чиста и измиена. Косата апсорбира мирис од средината во која се движиме, мирис на цигари, готвено, чад посебно зимава од греење, смог од сообраќајот и слично. После 2-3 дена од миење веќе се осеќа тој мирис кај косата, па и да не е воопшто мрсна, косата не мириса свежо иако ние можеби тоа не го осеќаме, кај другите се осеќа. Затоа не разбирам како некој вика не ми се мрси, па еднаш неделно ја мијам. Јас еве пример кога ќе ја измијам и ми мириса свежо и убаво, јас тоа не го чувствувам многу и се си викам ее не се осеќа ептен мирисов од шампонов, ама онака се дешавало да излезам и да добијам комплимент леле што убаво ти мириса косава што значи кај трети лица повеќе се приметува одошто кај самиот себе си , што е и нормално. Е сега, доколку не ја измиеш цела недела, и да не делува мрсно, се осеќа мирис на се и сешто, ама никој нема да се осуди да ти даде таков негативен комплимент во овој случај.. А не можеме под стаклено звоно да седиме, колку и да не сакаме се движиме постојано на некаде и косата разни нечистотии и лоши мириси поприма..
Минимум 2 пати неделно максимум 4. Е добро сега, има ситуации кога ќе излезам на прошетки зимно време па од ова маглава ми се умирисува косата најмногу, тогаш право под туш