Некој што правел колоноскопија сега брзо на Гастро во државна, искуства, каква е процедурата дали е болна и дали е под анестезија?
Здраво. Јас правев гастроскопија и колоноскопија со седација во Гастротоп. 18.000ден. Добро поминав. Докторот и сестрата се многу љубезни, професионални во работата. Прво ме праша за болести, терапија дали примам, после ми објасни за прегледот што и каков ќе биде и за можни ризици. Свесна си бев, не се чуствува ни болка ни ништо. Колоноскопија е океј. Гастроскопија - хроничен гастритис. Ми дадоа терапија. ...Тешка е подготовката и после прегледот многу гасови во стомакот. А симптоми за да отидам на овој преглед имав многу киселини и болки лево во стомакот и само лево имав подуеност после јадење цела година правев секакви испитувања за да ги избегнам овие прегледи ама ништо Сега бар ми е мирна психата . Се надевам на некого ќе помогнам.
Здраво да споделам искуство од колоноскопија, правев во Систина кај Василевски. Припремата воопшто не е страшна бидејќи фортрансот има и електролити така да не можеш да дехидрираш, плус докторот ми рече дека и самиот организам има залихи. Е сега според нивното упатство треба да се испијат 4 литри растворен фортранс плус најмалце едно литро течност измеѓу двете дози што според мене е превише Универзално им е упатството а реално доаѓаат и двометраши и метроипол ко мене. Јас испив два пати по литро а последните два дена помалку јадев. И онака имам редовна столица секој ден еднаш до двапати. Кога доаѓаш на терминот прво имаш разговор со докторот па се пресоблакаш и во сала,. Анестезијата одма делува дур да трепнеш те завршиле. После треба да ги испуштиш сите гасови од внатре нема срам мора да излезат. Потоа пак кај докторот на разговор за резултатите, јас конкретно имав синдром на иритабилно црево. Инаку бев голем паничар пред постапката, до последно си викав дали да одам или не, ама не зажалив. Нема потреба од никаков страв стварно. Секој што треба да прави а се двоуми нека оди, чим јас отидов ... А цената е 29300 моментално.
Здраво, дали има некој симптоми на надуеност и болки во долниот дел од стомакот и запек? немам ни гасови, може да е нуспојава од колоноскопијата?
здраво дали ика посебна тема за ибс? ако има некој што успешно ка менаџира да ми пише во проватна порака
Zdravo edno prasanje imam hemoroidi godini na nazad.Inaku sum vozac na kamion mi se pojavuvaa pocesto i bea nadvoresni so bolki.,piev caj i navistina mi pomogna gi snema so godini nemase ni bolka ni krvarenje.Vo poslednite 2 3 godini prokrvaruva ednas vo 4 do 5 meseci za da posledno sega pocnav 1 mesecno da prokrvaruvam normalno pri tvrda stolica krv odozgora na izmetot i na hartijata pa posle toa zabelezav naredniot den ili po nekolku dena dijareja.Napraviv krvna slika rezultatite mi se dobri cak i podobri od prethodno imam masti i trigliceridi,mi napravija eho na abdomen nema prosireni limfni cvorovi imam zakazano termin za kolonoskopija ama sum pod stres i sum nervozen vase mislenje?vi Blagodaram odnapred.Daniel
И маж ми беше исто вака, и тој е шофер на камион. Последните месеци крвареше на секоја столица, се менуваше тврда, па течна со кркорење, гасови. Го пратија на колоноскопија и гастроскопија. Искрено се сомневаа на лошо докторите. Интернист го прати да испита тумор маркери цеа и ц 19-9. Беа ок. Испитувањата покажаа нервозни црева, хемороиди внатрешно 3 степен мислам и кила на желудник. Еден куп лекарства пие, ама за среќа се беше ок, барем мирни сме. И железото му е паднато од крварењето, онака крвна слика беше ок.
Здраво! Дали некој има правено колоноскопија во Промедика. Ме чуди во упатството пишува наутро од 7 да го пијам прашокот до 11 и 30 да го завршам 4 литри. Дали ке има време да се прочитам прегледот ми е од 4 :30 , а сум од страна саат и пол треба да патувам. Дали сите ги пиете наутро како во упатството истиот ден на прегледот или може од вечер, нели е многу четири литри за толку краток период
neznam znam deka bese planinski se piese od zelena treva ama nazalost Babata sto mi go dade da pijam e pocinata