Побарај упат од матичниот за гастроентеролог на државна клиника во Скопје. Тие ќе ти кажат што треба да направиш понатака од дијагностика и ќе ти ги толкуваат резултатите. Ако треба колоноскопија, тогаш од кај нив ќе ти закажат кај нив на клиника во друг ден и нема да мораш да плаќаш приватно.
Дали некој правел колоноскопија во Промедика со анестезија , да ми каже која е процедурата за чистење на дебелото црево? Колку дена трае што се јаде што се пие , апчиња,прашоци ?
Ова е прашање што треба да го упатиш кон лекарот што ќе ти ја прави колоноскопијата, или анестезиологот ако е под анестезија, а не на форум. Обрати се до Промедика, нека ти објаснат убаво, сепак се работи за интервенција.
Дали некој има пиено цитрафлит за чистење пред колоноскопија и дали содржи електролити, ми е страв да не дехидрирам?
Меѓудругото, вообичаено докторот препорачува бистар сок со јаболко и бистри течности 2-3 дена пред процедурата и одреден начин на исхрана. Секако, се земаат и лаксативи за да се испразниш. Ова се мора да е во консултација со докторот кој ќе ја изведува процедурата
Мене ми дадоа само цитрафлит, но нормално дека и течности треба да се внесува. Ме интересира дали без анестезија е болно како што кажуваат или се издржува и колку време трае истата? После колоноскопија дали има некоја забрана за храна и сл.? Ако е со анестезија дали одма те будат и си одиш дома? Имам правено ректоскопија без анестезија, сега за колоноскопија ми е страв