1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Колоноскопија

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од cia123, 4 април 2011.

1. ancenche

ancenche Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2014
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    3
    Nemav simtomi. Bidejki imam semejna anamneza na rak na debelo crevo,doktorot mi zakaza kolonoskopija.I srekja sto se naogjam Germanija,kaj nas nemase ni da se resam da napravam od strav a i maticnata ne mi ni posoci

2. FedoraFedora

FedoraFedora Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2020
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    48
    Jas imam cesto ideno na gastro I znam deka vadat samo golemi polipi sto pravat problem , primer cesti dijarei, krvarenje, Mali nikako
    Podobro li si sega

3. ancenche

ancenche Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2014
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    3
    Neznam dali taka ti kazale i zosto malo nikako,zarem problem moze da bide ?. Ovde Germanija gi vagjaat site. I imam poznati koi sto imale i od 5mm pa im gi izvadile. Mojot bese 1 cm najgolem a malite dva mi bea 6mm.i posle se konsultirav so eden od Mk hirurg,rece deka dobro sto gi trgnale.
    Inaku nemam bolki sega tolku ama sepak imam nekoja nelagodnost. Se javiv vo bolnicata,ke odam vecer ma pregled povtorno.

На FedoraFedora му/ѝ се допаѓа ова.
  4. maja.mitrova

maja.mitrova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    171
    Kontrola na kolku vreme pravat ako najdat polipi pri kolnoskopija?

5. ancenche

ancenche Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2014
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    3
    Мене поради семејна анамнеза ми рекоа да направам и наредна година,па ако нема тогаш полипи,контролите ќе бидат после 3 години.Зависи тоа од повеќе фактори,обично за 3 или 5 години даваат контрола повторно. Зависи колку полипи,големина, фамилијарна историја.....
    Јас донив резултати и бенигни се но полпвината ужасно ме боли,опашката и полпвината. Имав и порано така благи болки ама сега ептен

6. FedoraFedora

Се зачлени на:
    23 април 2020
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    48
    Moze li da mi kazes dali imase padnato zelezo, hemoglobin od polipite, dali krvarea, na koj del od debeloto crevobti bea locirani, jas ispitav 40 cm od crevoto nemase nisto

7. ancenche

ancenche Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2014
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    3
    Крвна слика уредна,крварење немав, можеби един симтом што имав потечна столица ,не многу,ама така,без форма. Јас да немав историја на таа болест,никогаш немаше да ми телне да направам колпноскопија,бидејќи немав некои знаци. Полипите ми беа од лева страна странично, доле лево и горе под желудникот делот.

8. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.492
    Допаѓања:
    10.554
    Ако крварат пага железото и крвта, дали полип или хемороиди, кај секој не, ама кај нас крвната слика крш беше.

9. Flier

Flier Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    455
    Допаѓања:
    312
    Крварење на полип претпоставувам знаеш колку е тоа сериозна работа зашто се работи за карциноми....

10. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.492
    Допаѓања:
    10.554
    Знам, предканцерогена состојба е, кај нас не е полип, хемороиди се.
    А сите полипи не значи дека ќе се претворат во канцер, треба редовно следење.

На Flier му/ѝ се допаѓа ова.
  11. FedoraFedora

Се зачлени на:
    23 април 2020
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    48
    Ti pravese kolono ili nekoj od semesjtvoto, ? Kolku losa bese krvnata slika , nizok hemoglobin ili?

12. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.492
    Допаѓања:
    10.554
    Сопругот, низок хемоглобин и железо.

13. Flier

Flier Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    455
    Допаѓања:
    312
    Полипи имаат скоро сите посебно после 50 години тие се прават од обнова на слузокожата во цревото што е нормална работа. Е после 50 години како старееш веќе шансите да настане карциномот се многу поголеми. И беља е што кај нас нема дијагностика и свест за оваа работа се работи за трет карцином по статистика и зема замав да дојде на второ место. Понатака храната е со пестициди и отрови нешто што порано немаше до таа мера.

На Lena0903 и anggell им се допаѓа ова.
  14. maja.mitrova

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    171
    Majka mi bese na kolnoskopija eadi kontrola bidejki pred 6 meseci koga i pravea i najdoa polip 5mm i go ostrania ama ne go pustile na biopsija. Ja vikaa sega pak na kontrola i i kazale ne bila ubavo procistena, aega ja teraat pak za 6meseci. Krvna slika super, nema problemi so stolica, krvarenje bolki. Ne li e cesto toa za kolnoskopija?

15. FedoraFedora

Се зачлени на:
    23 април 2020
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    48
    Da prerano, vikaat na 5 ili 10 God, kade I vikaat , na privatno ili?

16. maja.mitrova

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    171
    Na drzavno. Bevme letoto . Ne i go pustile na biopsija. I ajdr sega da vidat dali.ima.nesto. nemozea nisto oti ne bese procistena. I ajde sega pak za 6 meseci. Neli e premnogu maltretiranje. Nogu i e bolno nea

17. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.879
    Допаѓања:
    18.001
    Има опција со анестезија.

18. FedoraFedora

Се зачлени на:
    23 април 2020
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    48
    Na klinika se uzas, jas ednas pravev gastroskopija I nikad vise, deka nemav vrski me dadoa na specijalizant, uslovi, higiena nula, baska gresna dijagnoza
    Ne se odgovorni, ne znam koj doktor ja pravel, nekoj neiskusen sigurno
    Sto simptom.i ima zenata?

19. maja.mitrova

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    171
    I izleze nes na anusot, nekoj izrastok i se sumlaa kaj nas dali e hemoroid , imase krv na hartija. i ja pusfija za sk. Dodeka da dojdeme za sk i se povlece, sw mackase nekoja mast. Drug simptom.nema i do den denes. Uredna stolica, nwma bolki, ne slabee

20. Ivy89

Ivy89 Популарен член

Се зачлени на:
    23 април 2014
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    1.056
    Здраво девојки
    Мајка ми треба да прави колонскопија,препорачан и е д-р Ацо Николов во Штип.
    Дали знае некоја како оди процедурата и колку чини

Ви благодарам однапред