1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Колоноскопија

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од cia123, 4 април 2011.

1. kuc

kuc Форумски идол

Се зачлени на:
    3 август 2010
    Пораки:
    2.173
    Допаѓања:
    83.809
    Ако е на државно минимално се плаќа околу 500 ден мислам ако е приватно треба да прашате.
    Мајка ми лани правеше во Гостивар претходно пиеше некои кесички за прочистување ,па диазепам пред колоноскопијата оти беше без анестезија ...во секој случај болна постапка но не и кажувај да не се исплаши
    Се да биде во ред :hug:

На Ivy89 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Ivy89

Ivy89 Популарен член

Се зачлени на:
    23 април 2014
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    1.056
    Tи благодарам
    Секое добро ❤️

На kuc му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ElaK

ElaK Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2020
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Prv pat pred 2godini koga pravev kolonoskopija drzavno vo Gostivar,bez anestezija,bese so Fortrans.Utre imam i gastroskopija i kolonoskopija dvete pod anestezija koi mi se zakazana od Dekemvri.3 dena samo na varen kompir,varen oriz,puding bez mleko i med e dozvoleno da se jade,a da se pijat voda,caevi,sok od jabolko i bistra supa procedena od testenini. Po 3 pati alkalaks caj,po 3 pati Espumisan i den pred zafatot(vo slucajov mojot e denes)mi dadoa CitraFleet dve kesicki prasok 650denari,edniot se pie vo period od 12-14h sami si izbirame koga,se rastvara vo 150ml(casa voda)i se ispiva naednas.Polovina cas posle Citrafleksot mora da se ispijat najmalku 2l tecnost,ne se preporacuva samo voda.Jas si zemav i sok od jabolko,elektroliti,voda a podocna ke ispijam i edna supa.Istava postapka se povtoruva od 18-20h koga sakame i povtorno uste 2l razlicni tecnosti.Nego nemam pojma dali i posledniov den so laksativov da pijam i Alkalks plus...
    I dali nekoj pravel na klinika kaj nas vo Skopje,citam se privatno.Ima nekoj iskustvo so drzavnovo? 20240223_142603.jpg

4. FedoraFedora

FedoraFedora Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2020
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    48
    Dali napravi kolonoskopija vo Gastromed, jas treba da odam me interesira iskustvo

5. Iva:)

Iva:) Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2016
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    455
    Колку плати за колоноскопија со анестезија?

6. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.879
    Допаѓања:
    18.001
    Лани септември 23.000 беше.

7. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.449
    Допаѓања:
    8.993
    22000

8. Aprize

Aprize Активен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2022
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Zdravo, mozete li da mi kazete kolku Alkalaks pievte, kako se podnesuva , kolku stolici ima Po 2 kesicki ...Dali bevte Dobro procisteni so Citrafleet ?Dali moze da se odi na rabota tie 3 Dena.

9. Iva:)

Iva:) Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2016
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    455
    Од кој доктор сте задоволни во 8-ми септември или во државна, сега треба да отворат термини за мај и да ми закаже матичната па не знам кај кој да одам.

10. galeb77

galeb77 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 април 2021
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    8
    Здраво, дали некоја има искуство со покачен тумoр маркер Ca 72-4 со вредност 12 а границата е до 9. Јас две години има минимално покачен тумор маркер Ca 19-9 и заради тоа пред година ипол правев гастроскопија и колоноскопија при што се беше уредно освен присуство на хемороиди. Инаку испитувањата ги правам заради ендометриозна циста која сега е намалена и Ca 19- 9 се симна под граница но Ca 72-4 е покачен.
    Доколку има некоја знаење околу ваква ситуација многу би била благодарна бидејќи не ми се минуваат истите процедури повторно. Screenshot_20240409_112342_Moe Zdravje.jpg

11. Maca4321

Maca4321 Активен член

Се зачлени на:
    11 април 2024
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    2
    Priblemot go imam otkako go rodiv 2dete,10dena po poragajot nemozev da ja zadrzam stolicata no ne go sfativ kako problem.Posle 3god pocnav da mislam ako mi se sluci toa pak psihicki obolev od strah.Vo 2021 bev na kolonoskopija no mi go probusija crevoto I itno na operacija I od pregledot nisto.Toj doktor vo Germanija bev mi veli nema drug pregled,pij si loperamid protiv proliv za da nemas stolica I strav I uzivaj.Ete veke 3 godini sekoj den pijam loperamid za da idam na rabota I bilo Kade,strav mi e I do prodavnica da idam,nesakam guzva.A da napomenam nemam proliv,tuku meka stolica ponekogas,psihata ima uloga ovde I sega si pravam zapek od tie apcinja.Vcera si zakazav za vo Maj koga ke bidam doma kaj dr.Viktorija Chaloska vo sistina da I objasnam kako go prezivuvam sekoj den,mozebi ke mi dade nesto da regulira I da se opustam a mi treba I antidepresivi toa e povrzano.

На Bixi му/ѝ се допаѓа ова.
  12. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.491
    Допаѓања:
    10.554
    Според ова што го кажуваш кај тебе за анксиозност се работи, со психолог подобро сеанси, отколку со апчиња за да ствараш запек.
    Инаку и јас кога сум анксиозна истото ми се случува, и не само мене, кај сите на психичка база цревата реагираат само кај некои запек кај некои дијареа, мека столица. Земај барем б6, нешто на природна база за опуштање додека не се среди.

13. Maca4321

Maca4321 Активен член

Се зачлени на:
    11 април 2024
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    2
    Jas si zakazav I psihijatar barem dodeka sum doma da si go resam problemot.Kolku ke cini pregledot vo sistina znaes li,kako prv toa ke bide dolg razgovor,kako sto citav komentari vo sistina 80% ne se zadovolni.Ili nekoj dobar internist da mi preporacate imam vreme da zakazam za sredinata Maj stvarno imam golem problem.

14. Flier

Flier Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    455
    Допаѓања:
    312
    Прегледите им се прескапи околу 4800 само преглед претерано зашто државното здравство е генерално во лоша состојба и се користи освен ако имаш приватно здравствено осигурување инаку колоноскопија мислам дека е околу 25000 и повеќе што е премногу.

15. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.491
    Допаѓања:
    10.554
    Пред пола година колоноскопија во Систина не чинеше 24 000 денари, сега најверојатно им е поскапено ама па само таму термин има најбрзо, на државно се чека многу. Ако не ти е итно некој да ти закаже на државно ако имаш мак осигурување.

16. Maca4321

Maca4321 Активен член

Се зачлени на:
    11 април 2024
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    2
    Jas nesakam kolonoskopija,samo razgovor moze bris ili nesto drugo,mi go probusija crevoto ednas i sega mie strav

17. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.491
    Допаѓања:
    10.554
    Тогаш прегледот сигурно е околу 4000 ден, и плус ако нешто брис сакаш да ти земат доктор ќе ти каже. Анксиозна си?
    Јас мислам дека од психата највеќе ти е, вежбај, медитирајте, пешачи, знам лесно е да кажам и јас сум меѓу анксиозните ама се снаогам некако :drunk:
    Ако ти е за утеха, ретко кој и не е денес.

18. Srekicka_22

Srekicka_22 Нов член

Се зачлени на:
    20 април 2024
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    3
    Zdravo na site. Majka mi prasvese tumur marker CA 19-9 na drzavno i i bese 49 pokaceni. Posle nekolku nedeli pak pravese tumur marker vo privatno i i bese 130.7. Pred toa pravese tomografija na celo telo i se bese vo red. Dali trebet da pravi pak tumur marker? I rekoa kolonoskopija da napravi za da bide mirna, a i vikaat deka ne e rak sigurno zatoa sto tomografijata e vo red i krvnata slika. Dali nekoj imal vakov problem? Pozdrav

Последна измена: 20 април 2024
  19. ancenche

ancenche Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2014
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    3
    Дали ви се десило после колоноскопија да си осеќате подолг период некоја болка чудна. Незнам како да ја објаснам. Исто како кога ќе притиснете со прст во стомак длабоко и осеќате болка. Баш таква болка имам постојано и удира на психа. Правев и томографија,сега ќе ми прават и МРТ ,правев и лапараскопска ,каде што адхезии ми беа отстранети. Викаат во ред е се,а јас болкава ја имам постојано. Сето тоа после колпноскопијава се појави. Не живеам во Мк.Баш ме интересира некој дали има такваа болка. На колоноскопијата ми беа отстранети полипи,но од другата страна, а мене болкава ми е десно од папокот

20. FAnn

FAnn Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2020
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    53
    како си сега девојче? Се надевам добри биле резултатите
    Имам слични симптоми крварење често кога на хартија кога пообилно, размислувам кој пат да го фатам за да ми се смират мислите дека не е најлошото.