1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кондиломи

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од onegirl, 19 март 2010.

1. aquarius34

aquarius34 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    99
    Првиот пат кога ми беа откриени кондиломите, докторката што ми беше матична ме праќаше кај Анчевски... Јас побарав второ мислење кај друг гинеколог и он ми ги препиша лекарствата погоре што ги имам напишано и ми помина сѐ за месец, месец ипол... е сега не знам дали има врска типот на хпв што ги предизвикува, ама ако нема ти џабе си се изнамачила... барај мислење од друг гинеколог... за жал кај нас докторите (барем некои од нив) се поврзани и не им е гајле за ти да оздравиш туку да ти ги земат парите... :(

2. prezagrizena

prezagrizena Активен член

Се зачлени на:
    19 март 2012
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    21
    Aquarius,

фала ти на одговорот,навистина ми значи....повторно закажав горење, но ако ми напишеш кај кој гинеколог си отишла,ке одам кај истиот и да ме посоветува,зосто ова до сега веќе многу ме кошташе, и не знам до кога и временски и финансиски ќе издржам...дечко ми е трпелив и има разбирање,но јас почнав од нетрпение да внесувам нервоза и во врската...не сакам се да уништам ради ова Ч(
    однапред фала ти

3. aquarius34

aquarius34 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    99
    Јас бев кај доктор Синадиновски во Велес. Мислам дека моментално тој не работи бидејки и самиот имаше проблеми со здравјето. Меѓутоа, презадоволна сум од човекот! Стварно е професионалец...

4. kiwi.v

kiwi.v Активен член

Се зачлени на:
    20 март 2012
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Кондиломите се пренесуваат или по сексуален пат односно со незаштитен сексуален однос но ако ги има околу половиот орган и користењето на кондом не те спасува. Исто тие излегуваат и со намалување на имунитетот бидејќи кондиломите ги предизвикува вирус кој го има во нашето тело па со секоја настинка постои шанса да ти излегуваат но не мора да значи се е релативно.

Поопасно е ако е предизвикан од ХПВ вирусот, тоа е вирус кој се пренесува најчесто преку незаштитен секс постојан на 200 видови на ХПВ критичен е ХПВ тип 6 кој е предизвикувач на рак на грлото на матката.
    Постои тест со кој се проверува.

5. elenka88

elenka88 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 септември 2011
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    4
    Хпв тип 6 е предизвикувач на кондиломи да,меѓутоа тој спаѓа во нискоризичните типови на ХПВ, не е предизвикувач на рак на матка..исто така и тип 11 предизвикува кондиломи,исто така нискоризичен тип..да нема забуни...

6. prezagrizena

Се зачлени на:
    19 март 2012
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    21
    Мене при активни кондиломи (сеуште ги третирам) ми направија ПАП и сите микробиолошки испитувања. Освен Кандида која се јавува кај секој и не е опасна ( а мене ми беше предизвикана од кондомите) ништо друго не ми најдоа...сите тестови се уредни.
    Пап правев и минатата година во Септември и до сега секогаш ми бил чист. Што значи- ако имате кондиломи не мора да значи дека имате ЦИН 1,2,3...
    Бев кај 3 гинеколози. Првиот што ми земаше брисеви не ми најде внатрешни кондиломи, а гинекологот што го викнаа додека ме третираа со течен азот кај Анчевски ме извади од памет со рекацијата и ми рече „чисто сумњам дека немаш ЦИН. До сега сите со кондиломи имале и ЦИН.Кој ти ги правеше ПАП тестовите?„ И рече и дека имам и внатрешни кондиломи и ми ги гореа и нив со течен азот. Ми закажаа за 2 недели. Е сега јас во меѓувреме отидов кај трет гинеколог-мојата матична што ме упати кај Анчевски и кога и кажав за реакцијата на другиот гинеколог се запрепасти. Рече да не се секирам и да не паничам зошто никој не може на памет да тврди и да се сомнева во резултати испитани од примариуси и анализи направени од врвни доктори. Ама за да се смирам ми рече ако инсистирам ке ми направи и ХПВ типизација. Ми потврди дека ласерите и другите посками методи се повекје комерцијална страна и дека и кремата Вартиц што тука ја спомнувате била корисна. Ми даде и упут за државно да ги дотретирам кондиломите зошто вака ако продолжам (следниот ке ми биде 4-ти третман) ке банкротирам. Ми кажа дека се ке се среди и да не паничам и дека нејзе и е битно тоа што немам промени кои се малигни. Ми кажа и да пазам на имунитетот и тоа е тоа...
    искрено,малце ме смири и можам колку-толку нормално да функционирам и да извршувам дневни обврски без да се опседнувам со ова и да не се осекјам како лепрозна....
    Како што гледам, многу луѓе се изнамачиле и единствено се надевам дека сите ќе се спасиме со јакнење на имунитет и со третмани според индивидуалниот случај....

7. elenka88

elenka88 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 септември 2011
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    4
    Презагрижена,и ја веке по 4 пат треба да се ги тргам кондиломите..и исто ко тебе ке банкротирам..Мене матичниот гиниколог ми ги кореше со струја..електроресекција така се вика..ама сеа ми даде упат за државна..да не си чула за некој подобар доктор во државна да знам кај кого да отидам и како ги отстрануваат таму дали се запознаена???

8. aquarius34

aquarius34 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    99
    Девојки, мене кондиломите ми поминаа од Гинекс Форте и спреј Глизиген!!! Никакво горење, никакви бакрачи! Не видов никаква мака... Помина година ипол и од тогаш, да чукнам во дрво, ама сум немала никакви проблеми, после третманот кога отидов на хпв типизација ми излезе негативна!

9. elenka88

elenka88 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 септември 2011
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    4
    колку време ги користесе гинекс форте??јас искористив три пакување ама нема промена...а спрејот колку пари е..колку време користеше се????

10. LaLence

LaLence Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2010
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    3
    Јас исто така имам проблем со кондиломи кои неодамна ги открив.Одам во Ремедика таму ми ги третираат со течен азот,само една криотерапија направив следната ми е закажана за една недела па ќе видиме.......Докторката исто така ми рече да ја земам и кремата Алдара.Но сето ова што го читам и ме плаши бидејќи можат повторно и повторно да се јавуваат.А која крема е поефикасна Wartec или Aldara ???

11. elenka88

elenka88 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 септември 2011
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    4
    Јас ја користев Алдарата што не е ни малку ефтина 6000 и нешто ја купив,и не ми помогна не ми ги тргна, а плус и нови ми се појавија џабе толку пари фрлив..сеа пак ми ги горат со струја што не е болно воопшто али се појавуваат пак и пак веќе една година се борам со нив..а за Wartec кремата пробај не е мн скапа не сум ја пробала али вреди да се обидеш нели..како и да е за алдарата кажувам мене лично не ми помогна.

12. aquarius34

aquarius34 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    99
    Па мислам дека цел месец, не се сеќавам точно ама толку 3 или 4 пакувања искористив. Спрејот беше околу 1300-1400 ден. не ми замерувајте не се сеќавам точно... Битно кондиломите почнаа уште во првите две недели да ми се повлекуваат и за месец ги снема. До ден денес фала Богу немам ништо такво! :) Ама, секс строго со кондом!

На ana-33 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. prezagrizena

Се зачлени на:
    19 март 2012
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    21
    Аквариус 34 од која аптека го купи Глизигенот и дали мора на рецепта? Вагиналетите се на Фитофарм ако не се лажам? Мислам дека ги најдов на интернет...

Планирам тоа паралелно да го користам заедно со вагиналетите измеѓу третманите со течен азот. Планирам и кремата Вартиц да ја земам зошто гинеколгот ми спомна дека слушнала и за неа од пациентки и дека ја фалеле...
    Инаку, и јас зедов упут за државно отстранување,ама ќе одам бар уште еднаш кај Анчевски да видам што ќе кажат за тоа што кога 5-6 ќе ми изгорат, уште толку никнуваат да им дојдат на погреб на претходните Ч) (морав малку шега да внесам за да не се мрднам Ч)))...
    Инаку кај Анчевски ми рекоа да се бричам пред горењата, а кога и кажав на мојот матичен гинеколог, се запрепасти. Рече тоа дека било забрането за кондиломи дека мало рез-че и се пренесувале по цела кожа ако малце искрвари...Исто така ми спомна и за комерцијала на некои опции, па малце ме замисли дека се е за пари...Ама ај оди види кое е вистина??? сите доктори различно кажуваат, а и искуствата на девојкиве овде се различни. Некој се фали од ласер, некој од спреј и крема се спасил итн...значи почнувам да мислам дека се е индивидуално и дека само треба да се истрае во борбата. Блазе си им на оние што од одма се спасиле со првиот начин што го избрале и мојата поддршка за Еленка 88 и сите што се борат со овој проблем подолго време! Се надевам сите ке си го средат! Вклучувајки ме и мене, нормално ч)

14. aquarius34

aquarius34 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    99
    Спрејот го има во аптеките на Зегин! Мислам дека може и на приватно... Ти посакувам што поскоро да го решиш овој проблем Ч)

15. Igor.A

Igor.A Активен член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Ве молам за совет!
    Неодамна пред месец и половина побарав упат од матичниот лекар за на Сп дермавтолог.
    Мислев дека се работи за иритација од бричење поради тоа што ми се појавија ситни точкици околу пенисот на делот кај скротумот.
    Сп дермавтологот утврди дека се работело за кондиломи и ми рече дека не се работело за ХПВ, но матичниот лекар рече дека кондиломите се резултат на ХПВ.
    Препишана ми е терапија секоја недела на киротерапија и пијам по препорака на матичниот лекар колострум, ц витамин 2000мг А и Е витамини и Б комплекс.
    Она што ме интересира е ваше мислење во врска со ваквата состојба и дали доколку се работи за ХПВ инфекција дали истата со ваква терапија се отстранува и пошто моментално немам сексуален партнер сакам да знам дали би ја пренел ваквата инфекција на партнерот по терапијата?
    Благодарам однапред .

16. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.340

Матичниот д-р убаво ти кажал дека кондиломите се резултат на ХПВ вирусот (незнам што и како гледал дерматологот ама сигурно знаел да препознае кондиломи :^) )
    Зависи до кој стадиум се и терапија д-р ќе ти каже. Мислам дека најпаметно е да те лекува гинеколог а не матичен лекар, сепак тој е постручен.
    Не би било паметно да имаш секс додека не се излечиш. Ќе ги излечиш, ќе се повлечат ама ќе мора да внимаваш на имунитетот. При мал пад на имунитет може пак да се појават (вирус кој го носиш во себе).

17. katenceeee

katenceeee Активен член

Се зачлени на:
    6 април 2012
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    od licno iskustvo so kondilomite mozam da vi kazam da ne se zalazuvate so tie skapi i bolni tretmani so elektrokauter zasto nisto nema da postignete. Zatoa ke si zemete upat za kozna klinika vo drz. bolnica i ke si otidete na krioterapija t.e. gorenje so tecen azot, na taa problematika rabotat dr. kosta cvetkovik i dr. monika. gorenjeto so tecen azot nema ni da go osetite, a da ne zboruvam sto samo ke platite participacija od okolu 300 den. a spored moeto iskustvo nema ni recidiv

18. Polsko

Polsko Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    937
    Допаѓања:
    573
    Пред некое време забележав брадавичка на анусот а досега не сум имала сексуален однос а знам дека тие се пренесуваат на тој начин. незнам колку е сериозно па сакам да ми кажи некој

19. Polsko

Polsko Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    937
    Допаѓања:
    573
    Некој нека ми кажи за што може да станува збор.Пред некое време имав проблеми со одење по голема нужда крварев и мн се исплашив па правев колоноскопија и ми најдоја хемороиди,но исто така јас забележав и мала брадавичка во боја на кожата и незнам дали е кондилом. не крвари и не се шири една е многу мала дали некој имал ваков проблем со една мала брадавичка и кај да појдам и кои тестови да ги направам треба. Ве молам пишетеми побрзо оти полудев од сето ова со го читам на интернет :sweat: :sweat: :sweat: :sweat: :sweat: :sweat:

20. Wiliams

Wiliams Активен член

Се зачлени на:
    16 март 2012
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    12
    Девојки и јас имав кондиломи и тоа мноооооогу, ми ги пренесе дечкото а на него немаше ништо значи се зависи од организам. Кога бев на преглед докторот ми кажа дека тие можат да се остранат исклучиво ласерски. Јас многу се уплашив и не сакав така па отидов кј друг доктор и ми рече да отидам во Солун-Грција и да си купам една маст за кондиломи и се вика WARTEC. Значи јас одман ја нарачав преку еден таксист, и од кога почнав да ја користам одма видов дека има промени и дека почнуваат да се повлекуваат и за 10 дена тотално ги снема значи само со крема а верувајте имав мнооогу кондиломи ама јас ги имав однадвор околу анусот и вагината. Не ми се веруваше како ги снема и од тогаш ми се немаат појавено (а уште сум со истиот дечко) ,се става по малку од кремата ама проблемот е тоа шо се толку многу јаки што дури и боли доле после неколку дена ставање, го прашав гинекологот зошто толку боли и дали е во ред тоа што боли и ми кажа дека е ок и неможе ништо да наштети. Плус не кошта многу јас ја платив околу 25 евра. Само знам дека једино таа крема е спас за кондиломи, сеуште ја чувам опаковката и кремата за секој случај да не се појави нешто. Ако сакате ке ви ја сликам опаковката за да видите како изгледа а плус и најдов линк на интернет со објанснувањеза што е кремата и како се користи. Се надевам дека ви помогнав девојки јас сум многу задоволна од кренава и ја препорачувам за остранување на кондиломи без никакви проблеми и додатни терапии !

http://www.google.com/imgres?q=wartec&h ... 4,s:0,i:77

http://www.nps.org.au/__data/assets/pdf ... cwartc.pdf

На ana-33 му/ѝ се допаѓа ова.