1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Контактни леќи или очила?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од OrdinaryGirl, 26 јуни 2010.

1. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.217
    Допаѓања:
    11.220
    @Dream-Girl @Antolinaa супер дечки, грасиас. Сеа ја гуглнав Рену, 680 денари 360мл како што видов во Зегин, а мојава 600 денари 350мл од оптиката. Ќе ми трае оваа бааги време, следна Рену, здравје.

На Dream-Girl и Antolinaa им се допаѓа ова.
  2. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.879
    Допаѓања:
    18.001
    Toлку е некаде, јас во локална аптека ја земам последно 555ден. ја зедов. Дали беше на попуст или не не знам.

На DaisyDoo му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.690
    Допаѓања:
    16.241
    Јас се зезнав овој пат земав Proculin, но ни приближно не е добар раствор како Renu. Иначе Renu во оптиките е 800 ден, јас последен пат кога прашав.

4. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.217
    Допаѓања:
    11.220
    555 е океј, ама 800 некако too much.
    Буквално над 5000 денари ме фати денес се' за очи. Раствор за миење, вештачки солзи и леќите. 3800 леќите, растворот 600 и едни вештачки солзи беа 600-700 денари.

5. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.879
    Допаѓања:
    18.001
    Различен диоптер имаш на очите? Види на полската страна поназад на страниве имаме пишувано, каде-каде се поефтини отколку овде по оптикиве.
    Јас дека ист диоптер имам едно кутивче со 6 леќи со се поштарина ме фаќа околу 1500ден.

6. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.217
    Допаѓања:
    11.220
    И јас пред отприлика година дена носев леќи со ист диоптер. Вчера отидов, ме премерија, испадна дека на левото ептен бил утнат диоптерот. 0,75 ми измери со мал цилиндар, дури се замисли докторката дали да ми даде леќа за тоа око. А десното ми е 1,75, имам голема разлика во диоптерот.
    Е да, олеснителна околност е тоа. Мене веројатно би ме чинело 3000.
    Ајде баш ќе разгледам наназад за поефтини варијанти оти не ми се допаѓаат сумиве, а и очилата треба да ги сменам сега. Фала ти :f:

На Antolinaa му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.879
    Допаѓања:
    18.001
  8. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.217
    Допаѓања:
    11.220
    (facepalm) што не дојдов на темава пред 3-4 саати. Кој не пита, скита и е шворц.

9. АничеБананиче

АничеБананиче Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    535
    Допаѓања:
    3.794
    Здраво, пред само неколку дена ми дадоа наочари со диоптрија 0.5 за оддалеку и за заштита од компјутери од блиску, но мене ептен почна да ме болат очите со нив, дали некој имал слично искуство нека сподели за совет;(;(;(;(;(;(;(;(;(;(;(;(;(;(

10. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.879
    Допаѓања:
    18.001
    Не си навикната да ги носиш, затоа.
    Не е голем диоптер, така да не дозволувај да ги баталиш и да не ги носиш.
    Ако се сомневаш дека ти се јаки или има грешка во диоптерот побарај и второ мислење.

На АничеБананиче му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.314
    Секогаш кога сум земала нови наочари со променет диоптер ми требало време да ги навикнам на почеток, исто беше и првпат наочари кога почнав да носам. Види дали ќе се навикнеш за два-три дена највеќе, ако не закажи си преглед да видат да не ти е згрешен диоптерот.

12. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.690
    Допаѓања:
    16.241
    Треба прво да ги носиш по саат време, па да зголемуваш, два, три и така. Не одма да ги носиш по цел ден.

13. АничеБананиче

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    535
    Допаѓања:
    3.794
    Ама само за учење ми се како да ви кажам не ми се за постојано:(:(:(:(:(:(:(:(а јас учам 12 сати дневно студирам.... и се плашам дека ќе постанам зависна од нив, незнам не сум научена ако ги извадам ми е многу чудно, значи окото ми се заморува од учење по 12 сати дневно одблиску ми гледа па оддалеку ми гледа , заматено и ми е тешко, диоптерот е за далеку,а заштита е за блиску пред лаптоп незнам што да правам....дали ако го тргнам диоптерот ќе имам потреба за повторно да носам наочари со диоптер или ќе ме штити заштитата од ултравиолетов аи плава светлина од комјутерите па ќе немам потреба за диоптрија, хелп ве молам многу ми е лошо незнам кој пат да го фатам, ако ги имам ставено неколку сати неможам без нив претешко ми е, а ако не ги ставам воопшто окото не ми ги ни бара :(:(:(:(;(;(;(;(;(

14. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.690
    Допаѓања:
    16.241
    Штом ти се за надалеку и имаш диоптер иако е многу мал, а не ги носиш наочарите, диоптерот ќе оди само нагоре. За жал диптерот не може да го снема. Доколку имаш диоптер а не ги носиш наочарите го оптеретуваш окото. Сите што носат мала диоптерија, без исклучок, затоа што сеуште гледаат добро и без наочари, не ги носат, затоа што не сакаат да ги носат па потоа диоптријата од 0.5 ќе рипне на 1, 2, 3.
    Постепено ќе се навикне окото на ночарите.

15. АничеБананиче

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    535
    Допаѓања:
    3.794
    НЕ ДЕКА НЕ САКАМ ДА ГИ НОСАМ, туку ми го заморуваат окото бидејќи сум цел ден на лаптоп, никаде не одам за далеку да гледам со таа диоптрија, значи ја користам за блиску и очите ме болат, како мислиш ќе рипнел диоптерот ако не ги носам? напротив ако ги носам тој ќе слабее и окото ќе бара поголем диоптер за жал....

16. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.690
    Допаѓања:
    16.241
    Како тоа ако ги носиш диоптерот ќе слабее :D. Ти не ни знаеш за што ги носиш наочариве. Минус ли е или плус тоа 0.5??

На cresa-jagoda, Angie1432 и Dream-Girl им се допаѓа ова.
  17. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.314
    Погрешно мислиш, баш ќе го стопира растењето на диоптерот, нема очите да се напрегаат. Ја од што не носев наочари ко помала, си направив сега огромен диоптер да имам. Не ти ги дале џабе наочарите, ти требаат, носи ги, додека уште имаш мал диоптер, да не ти порасне премногу.

На Glowy, cresa-jagoda и АничеБананиче им се допаѓа ова.
  18. АничеБананиче

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    535
    Допаѓања:
    3.794
    Значи проеблемот е сериозен, незнам дали разбирате, наочарите се за далеку, а јас не гледам далеку со очите преку ден туку сум цел ден на лаптоп од блиску ми гледаат цел ден и ноќ и ги носам дур сум на лаптоп па имам страшна болка ако ги извадам, лекарот ми рече дека неморало со диоптер, но јас доброволно прифатив, тој нагласи дека колку повеќе ги носам толку повеќе диоптерот слабее и окото бара поголем диоптер затоа и се прават контроли за да ви дадат појак диоптер. Значи да нагласам дека плус имаат само и за заштита.

19. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.690
    Допаѓања:
    16.241
    Ова на оптичар или на офталмолог ти го правеа прегледот?? Може да ставиш извештај ако имаш, или прати ми лп, ако сакаш да видам.

На Dream-Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  20. АничеБананиче

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    535
    Допаѓања:
    3.794
    Д-р специјалист офталмолог, очен лекар