Може и за наочари, јас сум земала наочари неколку пати. 24ч не треба да носиш леќи и да отидеш така да те прегледа.
Епа тогаш уште подобро. Јас памтам првпат кога бев, ми дадоа и нови наочари со нов диоптер и плус диоптер за леќи ми одредија, се беше во еден преглед. Но, ова пред неколку години, долго носам леќи веќе.
Imam problem.ao diopter na levo i cilindar za dalecina.. desno mi e ok. Ama pisto rabotam na komp i osekam veke teskotii i sega nz sto da zemam dali ocila ili leki? Sto bi mi preporacale ? Sovet?
Вака дали со +0,50 и на десно око цилиндар може да носа леќи и дали за ова десново око што е со цилиндар треба посебна леќа да земам? Очната ми рече дека не ни морам очила да носам
Здраво Да прашам дали некој има искуство со наочарите ethia barcelona? Има интересни рамки, па доколку некој ги користи да ми каже дали се квалитетни и дали стаклата се исто etnia barcelona?
Да не отварам нова тема ќе прашам овде: Имате пробано да поправите изгребани стакла на очила? Гледам на интернет некои совети ама ми е ризично да пробам
Зедов нови очила, зголемен ми е цилиндарот ама не премногу, втор ден ги носам и ич не ми идат. Не гледам природно низ нив, ко да ми е зумирано, кога ќе погледнам во далечина не можам да се фокусирам убаво на еден предмет, а ако го покријам десното око низ левото гледам матно, скоро како да не носам очила. Таму кај што ги земав ми рекоа да почекам недела дена треба да се навикнам, ама мене ми е пречудно. Читав нешто на интернет ако земеш поголеми рамки односно поголемо стакло ќе ми треба време да се навикнам ама никогаш не сум имала вакво искуство... Мислење, ќе ми се навикнат ли очите?
Со цилиндар е многу почудно. Мене не ми се навикнаа очите и носам обични, а и малку ми го утнаа цилиндарот. До една недела треба да се прилагоди окото. Иначе колку особата е постара толку окото потешко се навикнува на цилиндар, не секогаш го прифаќа.
Ко прво јас сум толку млада што требало одма да ми се навикне окото!!! И моите претходни наочари имаа цилиндар ама малце помалку. Кажи ми, сега ти имаш диоптрија и цилиндар, ама наочарите без цилиндар ти се? Како ти е тоа, не ти е најбистро претпоставувам ама функционално?
И јас сум млада, ама за привикнување на окото сум била веќе возрасна, така ми кажа докторот . Имам диоптрија и астигматизам, не ми е најбистро ама можам да функционирам и така.
Може или не може да се земат леќи на товар на фондот? Добро ако веќе може зошто не не информираат. Повеќе од 15 години носам очила се приватно си плаќам.
Јас нарачувам од полската страна или од lentekontakti. Во оптика ми доаѓа 1000 ден поскапо а некогаш и повеќе.
Дечки да ве прашам дали може да го искористам растворот за леќи иако е со поминат рок до 2021 пишува дека е , но не е ни отворен на Авизор е растворот , конкретно мислам само за плакнење на леќите ?