Nekoja da mi predlozi dobar doktor.. bev u sistina na pregled posle u denica doktorite ne mozele da mi ja odredat dioptrijata na ednoto oko pa mi prepisaa ista dioptrija kako i na drugoto oko (razlicni mi se inaku) Sum imala astigmatizam zatoa ne mozele tocna dioptrija da odredat, na aparatceto mi pokazuva - 3.75 so cilindar Mi prepisaa - 3.25 bez cilindar iako im kazav deka ne mi odgovara mi rekoa ne mozelo pocisto..
Мислам дека може, но сега има и подобра опција како рамка се става врз диотерските очила за сонце и се вадат мн лесно, со магнет се. Вакви се, имаш и различни модели.
Барај си друг лекар. Вака може да ти расте диоптријата, ако вака те остават. Со оваа диоптрија најдобро ти е да ти дадат леќи, за да стагнира диоптријата. Ако кај очила е тешко и мора да ги усогласат едното со другото, за да немаш главоболка, ако е голема разлика, со леќите е поинаку, можат да ти препишат соодветна и тоа е тоа. Мора да може, не им се замара. Ако си била на државно, и јас не сум задоволна од нив. Гледаат само да те откачат.
Бев во деница не се сеќабам точно како се викаше доктор. Почнав леки да носам меѓутоа приметив за ептен кратко време на тоа око што имам поголема диоптрија дека уште поматно ми дојде како покачена диоптрија.. Не знам дали е тоа нормално, а наочарите сега ептен ми сметаат
Може ти имаат утнато нешто со диоптрија. Или ако утнале цилиндар, ти ќе видиш дека не е ок. Леќи носам со години веќе и диоптерот стагнира, што е добро. Износи си ги тие леќи што ги имаш, потроши ги да не се фрлаат, и за следен пат, следна нарачка прегледај се кај друг лекар, кој ќе одреди точна диоптрија, соодветна за тебе. И да, после користење на леќи, со очила е тешко, се забележува разлика. Нормално е тоа.
Сите леки се фабрички изработени,без оглед дали со или без цилиндер.Доктор да ти напише рецепт и со него оди во било која оптика каде што продаваат леки.
Евентуално можат да ти пуштат 500 денари некаде ако си редовен муштерија и ако се чекаат подолго. Инаку, цените се горе долу исти.
Здраво женски, досега сум носела само наочари ама ме интересира да сменам на леќи. Ако има некоја девојка од Битола да ме советува кај кој доктор, оптика да одам, би било супер. И ме интересира за цената на леќите, колку долго траат одприлика?