1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Контактни леќи или очила?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од OrdinaryGirl, 26 јуни 2010.

1. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.585
    Допаѓања:
    38.889
    Не, не се спие со нив. Нема од што да ти е гадно, само убаво отвори го окото и директно стави ја леќата, ќе се залепи сама.

2. yahoo123

yahoo123 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    40
    Verojatno vekje si zemala, no da ti odgovoram, moze ke ti se najde za nareden pat. Jas zemam od Optika LM od Strumica. Ne sum od tamo, po kargo gi prakjaat i naredniot den stigaat, so besplatna dostava se, a i poeftini im se od bilo koja optika, a prasuvav segde. Vo Vizus vo Skopje okolu 1700den se Softlens, a vamu 990den gi zemam. Otvori gi na Facebook, mnogu se usluzhlivi.

На Meddy му/ѝ се допаѓа ова.
  3. yahoo123

yahoo123 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    40
    Jas imam spieno so lekji, moze malku kje ti se lepat utroto ama stavi si kapki ili od rastvorot i nema da imas problem.
    Otvori videa na youtube i probuvaj. Na pocetokot jas i po 1 cas se macev so stavanje pa uspeav.

4. LoveIsAllAround

LoveIsAllAround Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    113
    Здравшо девојки, дали некоја од вас има искуство со месечни леќи, прашав во оптика ми кажаа дека има такви што се носат по цел месец без да се извадат

5. blue-diamond

blue-diamond Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    155
    Допаѓања:
    49
    дали смеам да ставам прокулин капки додека ми се леќите во око? во последно време многу ми се суви очите додека ги носам леќите а викендов сум цел ден на свадба а не сакам да ги вадам измеѓу дека со шминка ќе бидам.

а и препорачајте ме отпика во карпош 4 или влае каде што не мора да закажувам а да можат да ми одредат и диоптер за леќи и да си земам леќи од таму

6. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.879
    Допаѓања:
    18.001
    прокулин не би ставала. Не ми текнува како се викаа вештачки солзи беа.

Визус ми падна прво на памет, само не сум сигурна дали вршат продажба.

7. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.585
    Допаѓања:
    38.889
    За прокулин не знам колку се добри, мене докторката ми кажа дека може и директно една - две капки од растворот за леќи.

На zence му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Mr. Scratch

Mr. Scratch Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2020
    Пораки:
    506
    Допаѓања:
    3.974
    Немој прокулин, воопшто не ги препорачуваат. Јас ги користам AloVis моментално, од Зегин ги купив. Ги имам користено Аvizor и Isomar исто така. Во ред се и тие.

Еве и слика.

IMG_4848.jpeg

9. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.938
    Допаѓања:
    12.591
    Јас користам. Е сега, лекарот ми кажа дека на една недела, треба да ги извадам, измијам и вратам со очите. Со нив спијам, се бањам итн. Мене ми легнаа. Ок ми се. За миење, по потреба ќе си осетиш, ако имаш копкање, ако си била во контакт со прашина, миј ги, макар на 2-3 дена, како и да е, да не направиш инфекција.

На LoveIsAllAround му/ѝ се допаѓа ова.
  10. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.123
    Допаѓања:
    909
    Zdravo. Kazete mi od kade da si kupam ubavi ocila so diopter, slusam od prijateli na zelen pazar kupuvaat ramki, dali ima razlika od pazar i kupeni od optika. I koja cena se po otpikite

11. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.938
    Допаѓања:
    12.591
    Никако од пазар. Од оптика. Има разлика во квалитетот. Еве сега носам очила со рамка која е од 2009 година. Неколку пати менував диоптрија, значи на таа рамка ставаа едно, па друго стакло, па сега само антирефлекс и нема промени, не мрда. Пазарските ќе се искршат и при прво местење на стакла, или прво ако издржат, друг пат ќе се искриват, нешто ќе им биде. Имав добар оптичар, се нафаќаше и од пазар да му се донесат рамки, ама претежно за постари луѓе кои ставаат очила само кога читаат, а за оние кои планираат да ги носат секој ден советуваше да не штедат, да си купат саглам.

12. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.123
    Допаѓања:
    909
    Koja optika bi mi ja preporacale?

13. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.938
    Допаѓања:
    12.591
    Јас сум од внатрешноста, нека пише некој од скопјаните.

14. manako1

manako1 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.045
    Vizus

15. NCIS

NCIS Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2019
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    145
    Содржина на вода 59%.Сакам да порачам леќи,на некои леќи процентот на вода е понизок,на некои повисок.Ме интересира што значи содржината на вода

16. Likicka

Likicka Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    63
    Содржината на вода во контактните леќи значи токму тоа - колку % од контактните леќи се состои од вода. Оваа бројка секогаш се дава како процент. Колку е поголема содржината на вода во контактните леќи, толку повеќе кислород допира до рожницата за време на носењето на леќите. Ова е важно за здрави очи. Препорачливо е колку е поголем диоптерот да се користат леќи со поголем процент на вода.

17. NCIS

NCIS Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2019
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    145
    Blagodaram

18. tamche995

tamche995 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2015
    Пораки:
    1.078
    Допаѓања:
    2.617
    Препорака за добар приватен офталмолог во Скопје кој што би ме водел? (За леќи)

19. manako1

manako1 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.045
    Визус

20. GirlVolley

GirlVolley Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2020
    Пораки:
    1.316
    Допаѓања:
    2.371
    Јас ги користев на Биофинити Копервижн. Тие имаа као најголем процент на вода,а мене ил не ми одговараа.
    Окото многу ми го сушат,како да ме стискаа и матно гледав.
    Сама одлучив да се префрлам на Аир оптикс хидраглиде.
    Овие се со помал процент на вода, ќе ми наштетат на очите?