Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Контактни леќи или очила?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од OrdinaryGirl, 26 јуни 2010.

1. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Јас морам да ви се пофалам со мојот прогрес!
    Трета среќа! Денес пробав пак да ги ставам леќите, иако бев многу песимистички расположена дека ќе успеам. Ама за неполна минута ги ставив на двете очи :clap:
    Имаше малку воздух, ама откако почнав да трепкам леќата убаво си легна. Овојпат очите сосема малку ми се насолзија, за разлика од минатиот пат.
    Толку се почувствував полна со самодоверба што дури и туш на очите си ставив! :rock: И решив со нив да излезам, да не ги вадам. И еве ги носам веќе неколку саати.
    Единствено проблем ми е што при трепкање одвреме навреме ми се замаглува и дуплира сликата, ама претпоставувам дека тоа е нормално на почетокот, не? :?:
    А, и уште нешто. Досега сестра ми со години го употребуваше ова Solo Care за чистење на леќите. Овојпат немало такво, па татко ми го купил ова на Алкалоид, Прокулин Ленс пишува на него. Ни јас, ни она до сега не сме го пробале. Некое искуство да имате со нив? Подобро, полошо? Некоја разлика? Таман сега со Solo Care почнав, треба да сменам на ова другово...

Едит: А tigerlady, нели треба прво да се извади леќата, па после да се чисти шминката? Дека спомна тоникот да не содржи масла за да не ја измрси леќата :?:

На Sanniii и tigerlady им се допаѓа ова.
  2. Look

Look Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2011
    Пораки:
    1.034
    Допаѓања:
    884
    И јас денеска успеав од прва да ги ставам,а вчера да ги извадам. :party: :party: :party:
    Не ми се верува за колку брзо време ми се навикнаа очите,а и јас колку брзо научив да ги ставам и вадам,со оглед дека првиот пат се мачев цели ДВА ЧАСА.

И мене понекогаш ми се замаглува видот,ама изгледа нормално е на почеток.

На Sanniii му/ѝ се допаѓа ова.
  3. starfish

starfish Популарен член

Се зачлени на:
    31 јануари 2010
    Пораки:
    4.832
    Допаѓања:
    10.128
    Гледате дека е лесно женски? Немајте гајле. ;)

Ана последен пат на преглед го прашав докторот за капките на прокулин. Направи една кисела фацка и само ми рече: Никако!
    Да не зборувам безвезе, јас не сум ги користела, а откога ми го кажа тоа не сум ни помислила да купам.
    Држи се до проверени течности, до тие што ти ги препорачале, зошто има мноооогу голема разлика од течност до течност.

На AnaKarenina му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Look

Look Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2011
    Пораки:
    1.034
    Допаѓања:
    884
    Си се тешев,си се тешев дека е на почеток ама некако не поминува..Значи вака,видот ми се замаглува кога гледам блиску (на пр. кога читам),а далеку гледам супер.Си викав да не е од тоа што ми го сменија диоптерот (затоа што на брат ми кога му го сменија диоптерот и нему истото му се случуваше),ама веќе петти ден ми е. :worried:

Што може да е?

5. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    ^
    Look, јас кога ги ставив во петокот ми се замаглуваше видот при трепкање и нагло движење на окото. И од блиску ми се замаглуваше, едвај се нашминкав |(
    Мислев дека ќе ми треба подолго време да се навикнам, ама вчера кога ги ставив имав кристална слика, а леќите воопшто не ги ни чувствував! Дури на моменти помислив да не ми паднале :lol:
    Можеби уште не ти е навикнато окото :?:

На Look му/ѝ се допаѓа ова.
  6. laryla

laryla Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2012
    Пораки:
    231
    Допаѓања:
    229
    Е ај помош малку.Нова сум со оваа „леќи работа“ па сабајле ги ставив без проблем,ама неможам сега да ги извадам.Да не ми се имаат како прилепено малку за окото,зошто моите леќи се од оние дневните,сабајле ги ставаш навечер ги вадиш и ги фрлаш.Значи малку се потенки и понежни од другите,ама ме плаши тоа што неможам да ги извадам..Ај кажете ми идеја. :) :(

7. dolly.doll

dolly.doll Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    505
    A не ти кажа медицинската сестра како да ги вадиш ? Јас коа бев кај очната докторка и кога првпат ми ставија леќи , медицинската сестра ми кажа како се ставаат.... :D

8. Look

Look Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2011
    Пораки:
    1.034
    Допаѓања:
    884

Види да не' не ја фаќаш леќата,т.е да не фаќаш на белото.
    Можеби го мрдаш окото и не фаќаш на зеницата.Гледај на огледало.
    Не може така да ти се заглави,сигурно не фаќаш правилно.

На laryla му/ѝ се допаѓа ова.
  9. laryla

laryla Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2012
    Пораки:
    231
    Допаѓања:
    229
    Не,ми ги порача другарка,сестра ми носи со години,мислев она ќе може...Ама ни она неможеше да ми ги извади. :^)
    Е на крај ги извадив со триење на окото,сами паднаа,неможев веќе да се нервирам.Ама не е убаво така,денес ќе си ги извадам убаво,па макар окото да го извадам. :D
    Шала на страна,изгледа вчера ми се имаа засушено за окото,а и јас не сум многу искусна па неможев да ги извадам.Само ме чудеше тоа што ни се сестра ми неможеше. :^) Таа е со леќите од многу мала. :?:

10. K.e.ll.y

K.e.ll.y Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2010
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    363
    Јас сакам да си нарачувам деновиве за прв пат,ама некако паника ме фаќа како ќе ги ставам,вадам и слично. Добро,знам навика е,на почеток тешко,а после ќе се уходам,ама самата помисла дека во око ќе треба да си брцам ме плаши. Туку некој што има искуство,да ми каже дали има проблем должината на ноктите со вадењето,ставањето на леќата? Да не си ги збрцам у око после од играчка плачка да испадне или нема врска тоа? :lol:

11. starfish

starfish Популарен член

Се зачлени на:
    31 јануари 2010
    Пораки:
    4.832
    Допаѓања:
    10.128
    Не е пречка должината на ноктите ама од практичност и хигиена би ти препорачала малку да ги скратиш. Значи, не до месо скратени, ама со пристојна должина.

12. SpoiledBaby

SpoiledBaby Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2010
    Пораки:
    890
    Допаѓања:
    302
    Еве јас ќе ти го кажам моето искуство со долги нокти и леќи...не беше баш пријатно :D така убаво се бев штипнала во окото обидувајќи се да ја извадам леќата и оттогаш па наваму сум со кратки нокти :wasntme: believe me it's way better :P

13. Look

Look Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2011
    Пораки:
    1.034
    Допаѓања:
    884
    Па мислам дека долгите нокти би ти претставувале проблем при ставање/вадење на леќите.

Инаку ич да не се плашиш.И јас бев со вакви мисли како тебе (можеш да прочиташ неколку страници на назад :lol: ),ама колку е просто и едноставно само да знаеш.На почеток ќе ти биде проблем ставањето,ама немој да се откажуваш. :!: Јас се обидував цели два часа и на крај успеав.Тоа ти е исто кога се учиш да возиш велосипед :D Даваш напор додека се научиш,ама после никогаш нема да заборавиш и ти станува рутина.Очите ми се навикнаа по нецели пет минути,а веќе третиот ден не ми требаше ни цела минута за да ги ставам и извадам.Многу се лесни.Животот ми се разубави.

14. K.e.ll.y

K.e.ll.y Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2010
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    363
    Добро,не ми се предолги,таман ми се,ко што рече Старфиш со пристојна должина :) до сега се го одложував нарачувањето од веќе познатите причини,се навикнав на НЕгледање,мижење. Ама крајно време е да се просветлам и да прекинам да се измачувам. Фала девојки, ако има нешто пак ќе ве прашам :)

15. K.e.ll.y

K.e.ll.y Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2010
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    363
    Пак јас :)
    Може сега да ми кажете од која аптека и каков раствор да купам, оној што стојат леќите навечер во него и која цена е? И дали има потреба од физиолошки раствор за пред да ги ставам и кога ќе ги вадам?

16. moonlight-girl.55

moonlight-girl.55 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    1.551
    Допаѓања:
    3.148

Јас немам екстремно долги, али ми се долги ноктите и воопшто не ми сметаат за леќите :D. Така да, се е навика, ако можеш со долги нокти, тогаш терај ;)

17. meche

meche Активен член

Се зачлени на:
    30 ноември 2011
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    6
    Така сега,јас носам наочари но имам и некој мал цилиндар, а сакам да носам леќи но незнам дали ќе се може затоа што е диоптер + цилиндар.

18. moonlight-girl.55

moonlight-girl.55 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    1.551
    Допаѓања:
    3.148
    Па и јас имам цилиндар па носам леќи. Тоа не е проблем. Треба да одиш на преглед па да ти кажат најубаво дали можеш да носиш :)

19. starfish

starfish Популарен член

Се зачлени на:
    31 јануари 2010
    Пораки:
    4.832
    Допаѓања:
    10.128

Не е проблем цилиндарот.
    И јас имам, и носам леќи, скоро 7 години.
    Само треба да одиш кај некој проверен на преглед, за да убаво ти ги центрираат леќите. Тоа значи да внимаваш и од каде ги нарачуваш, затоа што евтините леќи се најчесто неквалитетни, а тоа значи дека може да се лошо центрирани, па да си направиш само оштетување.

20. meche

meche Активен член

Се зачлени на:
    30 ноември 2011
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    6
    Благодарам :)