1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Контактни леќи или очила?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од OrdinaryGirl, 26 јуни 2010.

1. Zephyr

Zephyr Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2019
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    12
    Здраво,
    Ве молам за искуство со нарачки на Kontaktnileki, конкретно за леќи со повисока диоптрија и цилиндри кои ги нема на залиха. Дали навистина стигаат за 1 недела како што пишува на сајт, бидејќи ми требаат малку итно..

2. Beautymom

Beautymom Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    556
    Допаѓања:
    254
    Дали се ставаат леќи на мали деца од 7 год па нагоре?

3. Lady17

Lady17 Популарен член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    308
    Допаѓања:
    351
    Кога одите на преглед дали ги ставате леќите од дома или таму?

4. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.892
    Допаѓања:
    7.626
    На преглед се оди без леќите.

На Mumoftwo30 и Lady17 им се допаѓа ова.
  5. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.938
    Допаѓања:
    12.591
    Си ги носам во очи. Само кога те ставаат на апаратот за диоптрија, нагласуваш дали носиш леќи или не и тоа е тоа.

@Beautymom да, мое комшиче со слаб вид, го чекаа да биде 10 годинки да може само да става леќи, а претходно си носеше очила. Висока диоптрија, подобро е со леќи, диоптријата стагнира, но самиот процес на ставање и вадење на леќи е малку сложен за дете. И мене на почетокот ми се случуваа киксови, од типот едната леќа паднала на тепих, со една сум отишла на работа и пред компјутер осеќам дисбаланс, еднаш се исплашив оти леќата беше ептен залена за окото, па со влажен прст натопен во раствор ја вадев од око и така.

На Lady17 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Boban223305

Boban223305 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    72
    Здраво!
    Имам едно прашање. Гледам сѐ добро, не сум осетил дека имам проблеми со видот, но на очен преглед ми рекоа дека имам +0.25 и -0.75 на левото око, а на десното -0.5, цилиндри. И ги зедов наочарите. Е, сега, ако ги носам, а потоа ги тргнам по одреден период, или ако ги носам понекогаш, а понекогаш не, дали очите ќе се навикнат на очилата, па потоа без очила, природниот вид ќе ми биде полош од претходно, пред да носам очила? Сферата ми е само на левото око (+0.25), другото е цилиндар (ако оваа информација значи нешто, тогаш десното око има ОСКА од 180°, а левото од 5°). Воопшто немам проблем да гледам без наочари, но со очилата е појасно и подетално, секако. Сега се плашам постојано да ги носам, да не ми се навикнат очите на таа диоптрија и потоа да морам да ги носам цело време, иако немам потреба... Можам да носам очила само пред компјутер (затоа што имаат блу-филтер), кога возам и кога сум во амфитеатар на предавања, ако седам далеку од табла и слични ситуации, затоа што немам голема диоптрија...

7. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.938
    Допаѓања:
    12.591
    Носи ги постојано, инаку диоптријата ќе расте. Не се опуштај дека е малку, сите сме почнале од мала диоптрија и потоа растела.

8. Boban223305

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    72
    Докторката, која е врвна во охридско-струшкиот регион и пошироко (приватна поликлиника), ми рече дека немало врска, раснењето на диоптерот зависело и од други фактори, не морало да значи дека ако не носиш, ќе се влоши. Плус, ми рече дека не е голем диоптер, не инсистира да носам очила целовреме, иако можам. Ми рече можеш и само пред компјутер, за возење и кога ќе имаш потреба... Штознам......

9. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.938
    Допаѓања:
    12.591
    Инсистирај си подолго да ги носиш, сама постави си таква цел, за тебе е. Таа диоптрија твоја не е ич страшна, но сепак носи си ги, штом се препишани очила, не се да стојат и фаќаат прашина.

10. Boban223305

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    72
    Кога правев муабет со докторката, ѝ реков дека не ми требаат за целовреме, и се согласи, рече ако сакаш носи си ги целовреме, ако сакаш само за пред екрани и ко ќе имаш потреба.. И затоа не знам.. Имам добро око, гледам без очила, не сум осетил проблеми, и ако ги носам целовреме, ќе ми се привикне окото на нив и потоа кога би бил без нив, би гледал многу понеубаво (т.е., природниот мој вид ќе биде влошен), т.е., сам си пукам во нога... Или? ... не знам стварно...

11. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.938
    Допаѓања:
    12.591
    Kaj нас докторите не се замараат многу да објаснуваат. Мене приватен очен ми објасни зошто е добро да се носат леќи, ама си платив добро. Овие на државно, гледаат само да помине денот, како е, така е. Јас кај тие и на контрола веќе не одам. Од очилата не може видов да ти се влоши.

12. Boban223305

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    72
    Не е државно оваа, приватна е, дури ниту со Фонд не е врзана.
    2,500 ден. е преглед и е стварно професионална и прави детална анализа, проширува зеница и испитува итн...

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  13. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.580
    Допаѓања:
    24.927
    Има ли некој искуство со night and day леќи кои не мора да се вадат секоја вечер, односно може да се спие со нив? Со кој бренд и како сте задоволни?

14. Milie

Milie Нов член

Се зачлени на:
    4 септември 2024
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    Дали некој знае која би ми била посоодветна опција при нарачка на торични леќи? Претходно, на левото око за леќи оската ми беше 180°, а на последниот преглед гледам дека ми препишале со оска 5°. Сите леќи што се достапни почнуваат од 10°, па дали да изберам леќа со 10° или 180°?

15. VMJ13.

VMJ13. Активен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2024
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    15
    Здраво да ве прашам дали некој има контакт од Д-р. Данка Новеска итно ми треба

16. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.938
    Допаѓања:
    12.591
    Со диспо био спијам со години, нема проблем. Ги вадам кога треба да ги мијам. Но, секој човек си е различен, прашај си доктор што ќе ти советува. Знам девојка што купи леќи, и испадна дека едното око никако не трпи леќа, и пак се врати на очила.

17. Foffygirl

Foffygirl Истакнат член

Се зачлени на:
    3 октомври 2013
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    30
    Dali znaete kade ima PURE VISION lekji po najniska cena? Sekade se razlicna cena.

18. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    709
    Допаѓања:
    841
    i zosto e dobro da se nosat leki,sto ti kazaa?Podobro od ocila?

19. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.938
    Допаѓања:
    12.591
    Диоптријата стагнира, не расте со леќи. Посебно тие што се носат и додека спиеш, цело време си под диоптрија, и не расте. Си го чуваш видот.

20. Slow18184

Slow18184 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2015
    Пораки:
    255
    Допаѓања:
    937
    Види во Оптика ЛМ. Поефтини се за разлика од други оптики.

На Orfea и Joanna28 им се допаѓа ова.