1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Контактни леќи или очила?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од OrdinaryGirl, 26 јуни 2010.

1. Orfea

Orfea Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јули 2021
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    108
  2. mekotel92

mekotel92 Активен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2023
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    6
    Dali nekoj znae kolku kostaat stakla za ocila so diopter i ramki ...mozi i oddelno cena ..optrilika ,bidejki mi trebaat samo za pred kompjuter

3. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.249
    Допаѓања:
    12.156
    Зависи од брендот на рамките, брендот и типот на стакла и секако диоптријата.

4. Elence93

Elence93 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 декември 2009
    Пораки:
    5.852
    Допаѓања:
    5.192
    Зависи какви. Јас имав рамки од алиекспрес и си ставив само стакла со заштита за пред компјутер, 4000 ден. во оптика. Без заштита се доста поевтини.

5. mekotel92

mekotel92 Активен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2023
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    6
    a tipot na staklo vi go odredi lekar oftalmolog taka ?

6. Elence93

Elence93 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 декември 2009
    Пораки:
    5.852
    Допаѓања:
    5.192
    Отидов со извештајот од офтамологот. Не пишуваше тип на стакло, само диоптер.

На mekotel92 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.938
    Допаѓања:
    12.591
    Aко леќите ги носите малку повеќе од пропишаното, дали може да има некој проблем? Искуство?

8. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.580
    Допаѓања:
    24.927
    После долго двоумење, купив леќи за продолжено носење (до 6 ноќи). Комфортни ми се за носење преку ден, многу подобри од оние обичните што е препорачано да се вадат секој ден, ама воочив неколку проблеми.

1. Спиење со нив е делумно ок. Кога ќе се разбудам, очите ми се баш суви, морам да ставам капки.
    2. Кога ги носам и работам на компјутер, текстот на компјутер ми се мати, а се околу мене гледам чисто, не знам како да опишам.
    3. Откако спиев со нив (а потоа ги извадив), забележав дека на очите ми стои обележан круг, таму каде што биле леќите, така да, престанав да спијам со нив.

Искуство и совети?

9. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.249
    Допаѓања:
    12.156
    Немам искуство со таков тип на леќи, туку само со месечни шо се вадат пред спиење.

Лично, самата помисла да спијам со леќи ми е непријатна, па затоа не би зел ваков тип на леќи.
    Шо се однесува до секојдневното нивно користење, забележав дека окото особено ми се суши после 8ч на работа со периодично користење компјутер и имам чуство како песок да имам во очите. Кога се користи компјутер, таблет, телефон и сл. помалку трепкаме и затоа повеќе се суши окото.

Затоа и одлучив, да не користам леќи на работно место, воедно кај мене на раб има многу прашина. Ги користам пред сѐ за излегување и сл. Тоа е мое искуство, некои се комплетно навикнати на постојано користење.

10. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.938
    Допаѓања:
    12.591
    Јас користам вакви со години. Мене ми е кажано да ги носам 6 дена, седмиот да ги извадам и измијам. На почетокот кога ќе го отвориш пакетчето, леќите се свежи, влажни, но како одминува времето, тие стануваат посуви и тоа секако си зависи и од квалитетот на самите леќи. Миј ги почесто, можеш наутро кога ќе станеш да ги измиеш и да ги вратиш во очите. Така стануваат повлажни. Текстот може да ти се мати, затоа што не се идеално чисти леќите и текстот е ситен, па забележуваш дека окото станува суво, мораш да трепнеш да се избристри, а се околу тебе е јасно, оти не е ситно како текстот. Тоа е како да имаш бран пред очи, де јасно, де појасно, де малку заматено, а исто е важно, леќата да е баш точно наместена во окото, да не е подискривена или при спиење со поместување, се изместува таа во самото око, не често, ама може да се случи и тоа дава некоја заматеност. Извади, измиј, врати пак во око и провери така што го затвораш другото око и со ова каде си ставил леќа, проверуваш дали со него гледаш јасно. А и сите очи се различни, некои се суви, некои не, еве јас вештачки солзи не користам.

И прашина. Колку и да е чисто, самите компјутери влечат прашина, а таа завршува на нашето лице, очи и тоа пречи.

11. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.580
    Допаѓања:
    24.927
    Проблемот со мониторот е што и 1 минута откако ќе ги ставам и 6 саати после носење, исто ми се мати. Еве моментално сум без нив, текстов што ти го читам ми е топ, ако ги ставам, ќе ми се мати, ко да не може да се „фокусира“ окото.

Инаку нови се леќите, ни 1 недела неносени...

12. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.938
    Допаѓања:
    12.591
    Да не ти дале во оптика некои неквалитетни леќи? И тоа може да се случи. Мене еднаш ми шитнаа леќи кои после 10 дена од носењето ми даваа глетка како да гледам низ најлон, матно, и ги вадев, фрлав, земав друг пар, носење 15 дена, иста работа, трет пат од истото пакување, после 8 дена гледам матно, не можам да читам, фрлам. Веќе од таа оптика не земав леќи, не ни влегов веќе. Или твоите очи се суви или ти имаат шитнато неквалитетно пакетче леќи, независно кој рок е втиснат на кутијата. Или ако е утнато нешто во параметрите, радус меѓу зеници, и слично. Дај им шанса, може е до таа кутија леќи. Раат сум со овие леќи, како да имам нов пар очи. Можеш да отидеш на очен или крајно во оптика најбрзо ако знаат да ти дадат некој совет, што е, како е, оти и таму работат луѓе кои се разбираат, кои не се обични продавачки, туку имаат соодветно образование. Дали претходно со другите леќи имаше проблем тешко да фокусираш?

13. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.580
    Допаѓања:
    24.927
    Не се сеќавам за фокусирањето, многу одамна немам носено, само се сеќавам дека не ми беа вака удобни при носење тие. Инаку, овие сегашните се Air Optix Plus HydraGlyde

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Estranged

Estranged Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2011
    Пораки:
    1.770
    Допаѓања:
    24.761
    Hydraglyde не се наменети првенствено за продолжено носење. Може да се носат до 6 дена по препорака на дотор, ама ако сакаш такви подобро земи си специјални за таа намена, како Air Optix Night & Day.
    Сушењето на окото е нормално при подолго носење на леќи, можеш да си земеш капки за очи кои се безбедни за користење со леќи.

15. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    709
    Допаѓања:
    841
    Nosis leki so godini,dali stavate maskara na oci i sminka,kako ide ova so koristenje leki?

16. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.580
    Допаѓања:
    24.927
    Во оптиката ми ги препорачаа Hydraglyde и ми кажаа дека се наменети за продолжено носење... А инаку пред да купам, онлајн ги гледав овие Night & Day, ама прочитав некаде дека Hydraglyde се всушност нова „подобрена“ верзија од истиве? Исто прочитав дека hydraglyde се многу подобри во однос на одржување влажност на очите. Ти си имала искуство со night & day?

17. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.938
    Допаѓања:
    12.591
    Се шминкам. Но, леќите треба да се чисти, тоест пред да ја вадиш шминката извади ги нив, исчисти шминка, премиј ги леќите и врати ги во очи.

18. Estranged

Estranged Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2011
    Пораки:
    1.770
    Допаѓања:
    24.761
    Не, со леќи за продолжено носење немам искуство, ама Hydraglyde ги користам откако излегоа (не со продолжено носење). Не се нова верзиија од night & day, туку од Air Optix Aqua (кои за жал престанаа да ги произведуваат, инаку мене ми беа многу поудобни од "подобрената" верзија).
    Како што реков, hydraglyde во теорија може да се носат продолжено до 6 дена иако тоа не им е примарна намена, ама јас не би ги носела тала без претходна консултација со специјалист. На вработените во оптиките не се потпирај премногу, не сите ги имаат потребните квалификации (source: работев во оптика во Македонија пред 10тина години, немав апсолутно никаква едукација од областа).

На staycalm му/ѝ се допаѓа ова.
  19. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.580
    Допаѓања:
    24.927
    Во тој случај, да и помине времето на овие и ќе си купам night & day. :) Thanks!
    Едит: Инаку, Air Optix Aqua се продаваат онлајн, по 3/6 леќи во кутија. Ако ти треба, ќе ти пратам линк.