Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Контактни леќи или очила?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од OrdinaryGirl, 26 јуни 2010.

1. i-am-who-i-am

i-am-who-i-am Истакнат член

Се зачлени на:
    27 март 2012
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    17
    а од каде се купува течноста кога ке се извалка?

2. Sanniii

Sanniii Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.293
    Допаѓања:
    3.114
    ^ Течноста за чистење на контактните леќи можеш да ја купиш во било која поснабдена аптека. :)

На i-am-who-i-am му/ѝ се допаѓа ова.
  3. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524

Во секоја аптека, ги има дури и во некои оптики.....Каде сакаш :) Е сега, нема секаде иста, зависи каква користиш, некои продаваат само на Bausch&Lomb, некои други марки....Зависи кој како си се договорил.

На i-am-who-i-am му/ѝ се допаѓа ова.
  4. i-am-who-i-am

Се зачлени на:
    27 март 2012
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    17
    ок а колку пари е?

5. nice.girl9090

nice.girl9090 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2010
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    69
    Јас мислам дека тоа е нормално, пошо нели викаш првпат носиш лека со цилиндар па му треба време на окото да се навикне на таква лека. Инаку како тоа на 3-4-5 дена да се менува течноста во која стои леката, мене па ми кажаа обавезно секој ден навечер :lol: Инаку тоа за течноста така ти кажаа ако ги носиш секој ден или кога не ги користиш некое време?

6. Look

Look Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2011
    Пораки:
    1.034
    Допаѓања:
    884
    Па ми рекоа може течноста да се користи додека не се извалка.

7. Sanniii

Sanniii Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.293
    Допаѓања:
    3.114
    Зависи која марка ја купуваш и од каде. Обично во оптика се поскапи, а во аптека поевтини, но отприлика цената мислам дека е од 600-800 ден.

8. i-am-who-i-am

Се зачлени на:
    27 март 2012
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    17
    :o секој три дена 600 :o
    јас утре или задутре ке си ги земам леќите.уште ми ги правеле :)

9. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Не, не....не се разбравте :)
    Феминката сакаше да каже дека цело шише течност за леќи (повеќето се од 360 ml) чинат околу 600 денари. А ти на секои 2-3 дена отприлика треба да ја менуваш водата во кутивчињата каде што ги чуваш леќите, не нова течност да купуваш :)

Инаку, мене лично едно шише течност за леќи ми трае 3-4 месеци.....Значи, 600 денари на 3-4 месеци ќе те чини течноста за леќи :)

На i-am-who-i-am и Sanniii им се допаѓа ова.
  10. Look

Look Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2011
    Пораки:
    1.034
    Допаѓања:
    884
    Денеска ми се направи еден проблем...Леќата ми се измрда во око :envy: што дури само мал дел се гледаше од нејзе (па така успеав некако да ја истргам), како да беше замината зад око. Кога ја извадив беше истуткана, ја ставив еднаш, двапати во вода, ама не се исправуваше. Мислев дека нема да се исправи и бидејќи брзав за во школо отворив нова леќа. Кога се вратив видов дека старата леќа се исправила и сега чини.

Прашањето ми е: Дали ќе може да опстои во течноста па да почнам да ја носам сегашната кога ќе остари?

Само проблеми имам со леќите. :@

11. SpoiledBaby

SpoiledBaby Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2010
    Пораки:
    890
    Допаѓања:
    305
    Јас искрено не би препорачала една течност да се користи 2-3 дена,треба да се мени секоја вечер кога ќе ги тргнете,не ли моче на леќите да се залепи некоја нечистотија од претходното користење?
    Јас ја менувам секоја вечер,така ми кажаа во клиниката во која бев,а за течностите има различни цени,сега незнам која е разликата меѓу нив,јас моентално користам една од 720 денари,незнам како се викаше во плава кутија беше и веќе ја користам 6 месеци.

^Look мора да опстои,инаку како стојат леќите толку многу време стојат запакувани?

На Look му/ѝ се допаѓа ова.
  12. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Може, ако не ги измиеш од кога ќе ги извадиш и ставиш во кутивчето. Јас обично ги мијам со течноста после секое вадење, и ја менувам течноста на секои 2-3 дена. Иако нема ништо, сосема е чиста, но ја менувам.

Look, нема гајле за леќата....Мене еднаш целосно исушена леќа ми се врати во живот кога преседе цела ноќ во вода :D Место во кутивчето сум ја ставила врз него :fubar: и не сум приметила, си преспала таму....Сабајлето ја видов беше скроз сува, немав време да вадам други, само ја вратив во кутивчето со течност, и кога се вратив од работа што ќе видам- :o како ништо да не и' се случило :D Кога ќе почнеш после пак да ја користиш ако приметиш дека ти е сува или чудна, фрлај ја одма. Иако, не ми се верува, претпоставувам носиш месечни леќи, па нема да биде некој ептен долг период за да и' стане нешто.

13. Chair

Chair Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    3
    Најнормално е да те нервира леќата со цилинадар.Јас носам на двете очи со цилиндар и со тек на време се навикнав ,а може да гледаш матно ако не си ја наместила правилно.Течноста ми кажаа да ја менувам да секој 2 дена за да не фати влакненца и слично :)

14. Look

Look Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2011
    Пораки:
    1.034
    Допаѓања:
    884
    Сега за матура сакам да ставам нокти, ама не знам дали ќе можам поради леќите? :doh:

Што мислите ќе може ли да ги одржувам леќите со долги нокти?
    Има ли некој вакво искуство?

15. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Јас кога имав надградба тешко се справував со леќите на почеток, да бидам искрена. Ама долги ми беа, башка брзо ми растат....

А сега имам само гел врз моите нокти, и не ми пречат воопшто во вадењето и ставањето на леќите, не ги ни приметувам и заборавам дека ги имам :)

Ако не стави си ако ти е мерак за матурата, само немој долги, пократки ем поубаво изгледаат ем нема да имаш многу проблем со леќите ;)

16. Look

Look Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2011
    Пораки:
    1.034
    Допаѓања:
    884
    И онака сакав пократки :)

Моите ме нервираат, многу ми се кратки, не можам ни да ги налакирам, ни ништо, а да ставам страв ме фаќа за леќите, после што ќе правам. :worried:

17. GarpovaV

GarpovaV Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2011
    Пораки:
    999
    Допаѓања:
    1.962
    Е, шо ти прават леќи, гледаш се во огледало, без очила ама сепак убаво гледаш. :lol:
    И јас си ставив пред 2 дена. Ги навикнав бргу, и не осеќам дека ги носам. Вадењето и ставањето се учам полека, не е толку лошо, само ми е малку страв со предна и задна страна, неможам да разликувам. Неможам да се навикнам на самата себе без очила, оти веќе 8 години ги носев, секој ден, само за спиење ги вадев.
    Сега имам меки леќи, такви ми препорачаа во оптиката, оти прв пат носам за да се навикнам побрзу. :)

18. Bubbi

Bubbi Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    563
    Браво GarpovaV :)
    И јас одма се навинкав на леќите и со тек на време како што постанува миењето заби рутина, така и ставањето леќи. Тоа е за сите исто ;)
    поздрав :*

19. marama

marama Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.440
    Допаѓања:
    91.721
    Мрчев и мрчев за леќите и пак сум си за очилата ама сега ме мавнаа бубачки дека сакам да си земам леќи за чат-пат.
    До сега одев во Геталдус, мислам така се вика она после Камени мост, фин беше докторот, леќите речиси секогаш и ми ги имаше за одма да си ги земам.
    Ама не сум носела веќе 3,4 години.
    Може да ми предложите некоја добра ординација? Цените отприлика како се движат сега?
    Благодарам :)

20. Chivas

Chivas Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    342
    Допаѓања:
    132
    Денеска ми стасаа новите леќи ,таман за матурата се грижев дали ќе стасаат ама тука се .
    Од претходниот пар едната леќа си ја загинав (ми се замагли окото од чад од цигари во кафич и ми падна во чаша и некој си ја испи :lol: а другата си ја скинав :| )

а иначе Look, да ти кажам имам ставано леќи со гелни нокти и немој да се плашиш,исправи го прстот и внимавај само да фаќаш со мекото од прстот а не со ноктот,а во краен случај пак нека ти ги стави некој од домашните иако мислам дека така ќе ти биде потешко. :)