Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Контактни леќи или очила?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од OrdinaryGirl, 26 јуни 2010.

1. brokenHeartgirl

brokenHeartgirl Активен член

Се зачлени на:
    27 април 2012
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    15
    Јас имам диоптер -5 и ми кажаа да носам леќи но јас сакав наочари (за да изгледам попаметно :lol: :lol: :lol: ) и да ви кажам ич не сакам веќе да ги носам. Леќите можеш да ги носиш секаде, а наочарите не можеш да ги носиш ако вршиш некоја спортска активност и слично, а и мене почнаа да ми излегуваат брунчиња кај веѓите и носот :envy: :envy:

2. Emma89

Emma89 Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    426
    Јас носам очила диоптер -2.50 и тоа веќе неколку години. Сакам да се префрлам на леќи, препорачајте ми оптика или доктор, не знам дали приватно да одам или не, дали има некоја разлика ако одам на приватно, какви леќи да земам и слично?

3. kitty.lover

kitty.lover Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2012
    Пораки:
    601
    Допаѓања:
    351
    Бидејќи и јас сум заинтересирана за да купам и леќи покрај очилата, а и диоптерот ми се зголеми и ги менував стаклата-кога бев кај мојата докторка во оптика се распашав се за леќите. На мене диотерот на двете очи ми е различе, -2 со -1.75 и поради тоа ми препорача леќи што одат по 4 пара во пакување, со тоа што по 2 пара различен диоптер. Тие биле за 3 месеци, со вкупна цена од 4.400 ден. и бидејќи се 4 пара ќе ми траат за една година. И веднаш ми напомена дека во зависност од тоа колку ќе ги носам, толку е и нивниот животен рок. Пример ми даде со мене, која сакам да ги носам за излегување и некогаш на училиште а дома да продолжам со очилата, ми рече дека уште 20 дена сигурно можат да издржат (+3те месеци) и дека кај сите пациенти секогаш се пролонгирало менувањето, бидејќи произведувачите на леќи го давале овој рок за користење на тој вид на леќи врз основа на 24 часовно користење, за кое ме предупреди дека не е возможно од најпоста причина што окото дневно мора да диши и прими кислород минимум неколку часа,така да спиење се подразбира да биде без нив. Барем така препорачувале таа и нејзините колеги. Според ова мене ми доаѓа ако ги купам овие, да ги носам околу 1 година и 2-3 месеци.

АнаКаренина, ти си пишала дека ги носиш многу ретко и дека немаш проблеми при носењето на старите. Мислам дека можеш барем уште пола месец-до месец да ги носиш сметајќи го тоа дека не ги користиш често.Но сепак консултирај се со твојот доктор, во зависност од окото ќе те советува. :)

На AnaKarenina му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Emma89

Emma89 Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    426

Некој вака да ме упатеше...? :?:

5. kitty.lover

kitty.lover Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2012
    Пораки:
    601
    Допаѓања:
    351
    Не знам од кој град си, ама дефинитивно ти препорачувам да одиш во приватна оптика. За свој пари ќе бидеш сигурна дека го избираш најдоброто. Здравството и болниците во нашата држава се знае какви се, а очите се чувствителни и бараат внимание, а сигурно не сакаш да закачиш некоја инфекција или слично. Сум била и во болница само еднаш и веднаш заминав на приватно бидејќи првично хигиената беше застрашувачки катастрофална-што во никој случај не е исто со приватното.
    Што се однесува до тоа дали да се префрлиш на леќи, ќе ти определи докторката во зависност од твоето око и дали тоа може да поднесе страно тело. :)

На Emma89 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Sanniii

Sanniii Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.293
    Допаѓања:
    3.114
    ^ Па приватно ти е секако подобро. Имаш подобра услуга и подобро ќе те упатат кои леќи се подобри за тебе, како да ги ставиш итн. Е сега нормално е поскап прегледот, ама па барем си сигурна дека ти одредиле точен диоптер, а не како на еден близок роднина кога му дале на државно не соодветен диоптер.

Јас одам во оптика "Око" близу рамстор. Исто како добри ми ги имаат препорачувано "Визус" и "Визија". Последниве две имаат и веб-страни.

http://vizia.com.mk
    http://vizus.com.mk

На Emma89 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Nati.P

Nati.P Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    856
    Епа женски јас си земав леќи. Испадна дека диоптерот ми е -2,25 на левото и -2 на десното. Леќите ми се -2 и -1,75 соодветно, а очилата -1,75 и -1,5. Е сега, леќите ми се за 3 месеци, ама докторката ми рече дека може да траат и до 4 месеци. Ги земав 1200 и плус течноста ја платив 750. Скапо ми се виде, ама ај ги земав, а докторката ми рече дека овие првите се 1200, па ај можеби вторите ќе бидат поевтини :lol: Инаку се Bausch&Lomb, исто и течноста. Искуства, рано е уште :D Tуку, ај некоја да ми каже на други места отприлика колку се движат овие леќи? Добредојдени се и искуства :)

8. zarah

zarah Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2012
    Пораки:
    389
    Допаѓања:
    1.557
    Купив леќи пред некој месец, ама поради одморите не успеав да отидам на консултација со лекарката. Сакам да ги ставам што поскоро, пред да почне школскава година за да не морам да ги користам очилата. Прашањето ми е, колку пати треба да отидам на часови за да научам како да ги ставам и колку време треба да помине пред да почнам да ги носам по цел ден?

9. Nati.P

Nati.P Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    856
    Доволно е еднаш да ти покажат и да сватиш. Лесно е. А и за недела дена би требало да ја совладаш техниката. Мене за меки леќи ми рекоа првиот ден да ги носам два часа, вториот шест часа, и од третиот па натаму по 12, 13 часа, зависи како ќе имам потреба. На почетокот ќе ти биде малку шубе, ама додека да свикнеш. И мене ми е сега малку чудно, дека прв ден ми беше :D Ама ке свикнам, се познавам :D

На zarah му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Sunday-Rose

Sunday-Rose Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    349
    Допаѓања:
    123
    Јас носам о4ила оти се со мал диоптер -0,5 и немам потреба да ги носам секогаш, затоа и не ми требаат леќи...

11. Nati.P

Nati.P Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    856
    Него сакав да прашам, смеам да плачам додека ги носам леќите? :D :D

12. Sanniii

Sanniii Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.293
    Допаѓања:
    3.114
    ^ Слободно плачи, ништо нема да ти биде.:D

На Nati.P му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Nati.P

Nati.P Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    856
    Мислев да не ми смета нешто, да не ми се измести леќата, да не ми падне случајно :D онака знам дека не би требало да пречи.

14. Sanniii

Sanniii Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.293
    Допаѓања:
    3.114
    Па не би требало, иако мене еднаш ми падна. Ама моево беше она асално плачење и не ни осетив кога ми паднала. Само знам дека во следниот момент матно гледав со едното око и по тоа проценив дека паднала. Ама ова е како еднаш во милиони, така да не е страшно ако поплачеш малку.:)

На Nati.P му/ѝ се допаѓа ова.
  15. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.764
    Допаѓања:
    93.618
    :geek: Јас си носам цвикерчиња,многу ми се фенси ,ми стојат одлично и така.. леќите ниту ми паднаа не ум како опција..

16. nice.girl9090

nice.girl9090 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2010
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    69
    Девојки да не знаете некоја поснабдена оптика во Скопје каде што можам да купам само 1 пар леки??

17. Adi888

Adi888 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    6.188
    Допаѓања:
    23.222
    И јас сум со очила, првен помислив на леќи, ама сепак не, јас со такви нема да можам да се навикнам :worried:

18. emkaaaaa

emkaaaaa Активен член

Се зачлени на:
    8 септември 2012
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    devojki dali diopterot sto mi go odredija za naocari,e isto i za leki ili ima nekoj poseben pregled nesto??? :(

19. moonlight-girl.55

moonlight-girl.55 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    1.551
    Допаѓања:
    3.148
    ^^
    Па мислам дека секако треба да си отидеш на преглед пред да земеш леќи. :)

Инаку за плачењето :rofl:, мене па баш ми годи тоа, ако малце ми се заматуваат, одма после тоа се ко стакло светнати. :rofl:

На K.e.ll.y и emkaaaaa им се допаѓа ова.
  20. emkaaaaa

emkaaaaa Активен член

Се зачлени на:
    8 септември 2012
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    значи добро е да се плаче :P
    иначе бев на преглед во систина и ми одредија диоптер со цилиндри...кога отидов во оптика ми вика ова е за наочари наод за леќи немаш ли ...и ме збуни :D