Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Контактни леќи или очила?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од OrdinaryGirl, 26 јуни 2010.

1. moonlight-girl.55

moonlight-girl.55 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    1.551
    Допаѓања:
    3.148
    Епа значи ти треба дефинитивно преглед и за леќите.
    Наочарите се друго, ова е друго. :)

2. zarah

zarah Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2012
    Пораки:
    389
    Допаѓања:
    1.557
    @emkaaaaa Посебен е прегледот за леќи, а посебен за очила. Прво одиш на преглед кај очен лекар кој ти го одредува диоптерот и какви очила треба да носиш. Прво треба да се навикнеш на нив, па после му напоменуваш ако сакаш да носиш леќи. Ќе те прати во Кабинет за контактни леќи, а докторката од таму одредува какви леќи треба да носиш.

3. AmericanGirl

AmericanGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2012
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    8
  4. AmericanGirl

AmericanGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2012
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    8
    и да прашам,дали деца од 12-13 год. можат да носат леќи?

5. emkaaaaa

emkaaaaa Активен член

Се зачлени на:
    8 септември 2012
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    да,но јасс веќе имам носено наочари и сега сакам леќи :D а кога бев кај докторот ми рече дека можам да носам меки леќи силиконски мислам дека се а за друг преглед не ми рече ништо

6. WomanInRed

WomanInRed Истакнат член

Се зачлени на:
    13 мај 2011
    Пораки:
    1.605
    Допаѓања:
    1.607

Во ГТЦ горе кај шевињон кафичот има оптика голема не можеш да ја утнеш можеш да купиш еден пар ти траат 2 месеци и те кошта една леќа 300 денари мека е, а две се 600 денари .. средство ти е 40 денари такво травел пакување мада мене за почеток не ми зема пари за тоа..
    Јас сум многу задоволна, еднаш имав проблем со едната леќа и ми ја сменија без да ми земат пари, демек за рекламација, а сега немам гајле.. :)

7. girl444

girl444 Активен член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Наочари или леќи?

Здраво!
    Јас носам наочари веќе 7ипол години. На почетокот имав диоптер -2,75 на едното, со -3,00 на другото око,а сега имам -4,25. Дали цело време ќе ми се накачува диоптерот?
    И некои ми кажаа дека со леќи побрзо ќе ми се намалел, дали е тоа точно?
    Размислував и за ласерска операција после 18 год,ама пред малку гледав видео, и некако гнасно ми е... :/

8. GarpovaV

GarpovaV Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2011
    Пораки:
    999
    Допаѓања:
    1.962
    Јас сум 13 години и си носам леќи од пред 4 месеци некаде. Се‘ е до навика. Мене воопшто не ми пречеа ни во почетокот кога почнав да ги носам, ни сега. :)

9. lav4ence.e.e

lav4ence.e.e Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    245
    Си купив нови леки , имам и раствор од претходните ама немам кутивче за да ги чувам, старото го фрлив. Дали е штетно да ги чувам во паковката во која се спакувани?

10. Nati.P

Nati.P Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    856
    Па мислам дека е штетно ако кутивчето не е со капаче за да се затвори убаво. Ако е од оние со фолија одозгоре тогаш мислам дека ќе е штетно од проста причина што цело време леќите ќе ти бидат во допир со светлина, воздух, прашина...

Инаку, женски јас да си се пофалам дека напреднав во местењето и вадењето на леќите. Од прва ги местам сега, свикнав веќе :D Е ако ги носам подолго време, цел ден на пример, малку вадењето ми е терсене, ама важно се навикнав веќе на нив и сега ми е многу поубаво :lol:
    Туку сакав да ве прашам, кога ги земав, докторката ми рече првите се 1200. Да не се овие некои посебни леќи дека прв пат носам? Инаку се на B&L.

11. lav4ence.e.e

lav4ence.e.e Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    245
    Епа ок... А дали е опасно да ги ставам во кутивче во кое ми стојат стари леки пред 2 месеци и од тогаш е неотворено( секако прво ке го измијам) но не знам дали би било добро бидејки помина многу време.???

12. Elennaa

Elennaa Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2011
    Пораки:
    4.161
    Допаѓања:
    14.170
    Уште од 2 август, јас пишав. А бев пред недела дена, од прилика.
    Фала на сите што ми препорачавте докторка, ама јас се решив, за таа што кажа Монна.Монна.
    Во Медика Плус. 80 денари фати. Прво ме праша за буквите и бројките, а после на уште 3 машинки.
    Презадоволна сум, за разлика од таму каде што одев порано.

Иначе, ист ми е диоптерот. Таа ми рече, дека е супер, што ги носам 2 години, а уште ми е истиот диопетерот. И се убаво ми објасни. :)

А на прашањето: Контактни леќи или очила?
    Јас сепак би одговорила очила. Знам многу, што не се навикнале на леќите, и постојано им паѓаат.
    А и јас, не можам да замислам нешто да си пикнам во окото. Додуша, за тоа треба да се привикне човек. Ама јас како што сум несмасна, уште првиот ден ќе ги изгубам.

13. Chivas

Chivas Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    342
    Допаѓања:
    132

Нема да има проблем, убаво измиј го кутивчето , исуши го и стави си ги новите леќи.
    Најбитен е растворот да го менуваш секој ден (секако доколку секојдневно ги користиш) , за да не ти се ствараат инфекции на очите.

14. Chivas

Chivas Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    342
    Допаѓања:
    132

Јас наочари носам од 3то одделение а сега ќе бидам прва година на факултет , диоптерот во тој период ми се смени 3 пати , со што последната промена беше пред 3 години за време на пубертетот .Дали ќе ти се зголемува диоптерот неможам ниту јас ниту пак доктор да ти кажи со сигурност но едно е јасно, дека освен со ласерска операција друг начин да се намали диоптерот и да ти се врати нормалниот е скоро невозможно.Постојат да, но ептеееееен ретки случаи се такви.Не знам колку години имаш за да почниш да носиш леќи, но обично во случаи на поголем диоптер како твојот и самите доктори препорачуваат да се носат леќи , но НЕ заради тоа што ќе ти се намали диоптерот туку заради дебелината на стаклото кое е поизразена кај повисоките диоптри. А јас од искуство би ти препорачала да почекаш доколку си во пубертет да ти се стабилизира најпрво диоптерот , да ти стани константен а потоа да почниш да носиш леќи, за да не испадни на секоја контрола да ги менуваш леќите.
    Се надевам ти помогнав :)

15. kitty.lover

kitty.lover Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2012
    Пораки:
    601
    Допаѓања:
    351

Е и јас се мачев со ова и секоја контрола прашував и последниов пат убаво направив муабет со докторката и ми објасни најискрено.
    Очила носам 5та година и до сега три пати ми се смени диоптерот. Почнав од -1 на двете , па -1.50 и сега -2 на левото и -1.75 на десното. Вистина дека во пубертет расте и таа очекува уште малку, ама дека е за гледање далеку во минус, веројатноста да се намали е мала и многу ретка. Нема голем процет луѓе што им се намалила. Таа вели дека возраста кога ќе почне да се намалува е околу 50та година, што реално за нас млади е касно. :D Леќите ги препорачуваат на +18 најчесто, ама има и порано некои носат. Сепак после матура ми рече дека е најдобро, ама луѓе имаат причина да не носат очила од други проблеми и сл. Што се однесува до ласерска операција, потврдено е дека не во секој случај диоптерот може да се отстрани за 100 %. Секогаш постои тој 1 % кој во случајот кај нас со диоптер во минус расте, може и на 30 год. да ти се смени за 0.50 па пак да имаш потреба од очила, евентуално леќи. Зашто докторката ми кажа пример кај девојче со диоптер 0.25 што има потреба од очила, едноставно и е матно пред очи и не е нормално. Се зависи од окото, дали и на кој начин се приспособува на диоптерот. Пример јас можам една недела да не носам очила и да се навикнам да гледам колку-толку почисто, ама кога ќе ги ставам и на час па ќе ги извадам, ми се чини дека диоптеров ми се покачил екстремно. :lol:

16. curlygirl

curlygirl Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    521
    Порано ќе кажев само леќи ,но сега ги комбинирам.Не се издржува само со леќи очите ќе ти отечат.Додека леќите можат да се носат од 13+ се доколку си одговорна, педантна и уредна,бидејќи на нив пред се и е потребна доволна нега и хигиена.

17. Vesna.Spi

Vesna.Spi Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2012
    Пораки:
    187
    Допаѓања:
    126
    Очила, затоа што леките бараат многу одржување. Имате искуство од кај Др. Стојановски? треба да одам следната недела.

18. Roxanne

Roxanne Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    120
    Јас носам очила од мала, пред да почнам дури и забаваче. До сега незнам колку пати го имам сменето диоптерот. Кога бев во пубертет ми се покачи но докторката рече дека тоа е нормално. Инаку имам сменето само три рамки. Овие што ги носам се кафени и многу тенки, доле не ни имаат рамки.
    Не би избрала леќи бидејќи се поскапи, навикната сум на наочари а и морничаво ми е допирањето на окото.
    Инаку имам различен дипотер на двете очи (мислам дека е 2,5 на едното а малку помало на другото) Кога бев помала левото око ми мрдаше, но сега е смирено. Пред некоја година на едното око носев сферно а на другото микс од сферно и цилиндар, но си се вратив на старото.
    Инаку редовно одам (на секои два-три месеца) до продавницата каде ги купив за да ги стегнат и ако се искривени да ги исправат (бесплатно е таму каде што одам, а одев секој месец кога бев помала бидејќи често ми седнуваа на очилата во соблекувалната а почесто заспивав со нив :D )

19. Marija0505

Marija0505 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 септември 2012
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    3
    Од 5 то одд носев наочари ,меѓутоа никогаш не се навикнав на нив,не ми се свиѓаше како ми стоеја и ги носев само за читање по дома и на час,се додека не почнав скоро ништо да не гледам на далеку.Од трета година средно ставив леќи и сум презадоволна.Немав никаков проблем ни за ставање ни за вадење и се е навика.....а гледам одлично, не ми се зголемил досега мн диоптерот а имам 22. Ми се случува и да заспијам со нив,па ништо страшно......сабајле ке се измие убаво леќата и нема никаков проблем. Сега последниве месеци сум приметила само дека доколку цел ден ми се замараат очите веќе вечерта ми се матни, али си ги вадам ,ги одмарам очите.....па комбинирам со наочари по дома.Се на се презадоволна од леќите.

20. nice.girl9090

nice.girl9090 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2010
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    69
    Kako prvo se izvinuvam za fontot, no ne saka nikako da se smeni..... Utrinava koga gi stavav lekite ednata mi padna vo labavoto na mesto kaj sto imase voda... ZNam deka lekite ne smeat nikako da se potopat vo voda no eve nesakajki mi padna. Dali da prodolzam pak da ja upotrebuvam lekata( sekako prvo dobro ke ja izmijam so rastvor ) ili da ja frlam???