Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Контактни леќи или очила?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од OrdinaryGirl, 26 јуни 2010.

1. Nati.P

Nati.P Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    856
    Ти смета затоа што не ти е убаво наместена леќата, па ја осеќаш. И мене понекогаш ми се случува. Инаку јас користам леќи и раствор на B&L. Ќе смета ли ако купам друга марка на раствор? 750 денари баш и не ми се даваат, читам дека има и поевтини раствори. Ваше мислење?

2. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.341
    Можеш, зошто да не ;)

3. kate89

kate89 Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    1.562
    Има, ти пишав и лп[/q

Дали има голем избор на рамки за наочари на зелен пазар и отприлика цени?Во град по оптикиве малце претеруваат со цените, а итно ми требаат рамки.

4. starfish

starfish Популарен член

Се зачлени на:
    31 јануари 2010
    Пораки:
    4.832
    Допаѓања:
    10.128
    ^^
    Колку што паметам,има доста избор во дуќаните.
    Кога барав пред година дена, имаше многу класични моделчиња, ама и доста интересни. Знам овие што ги имам сега, црно со црвено, и кожни од страните на зелен пазар ги имаше за 1000 денари, а јас ги платив мноооогу повеќе.
    И цените се многу пониски од оптиките во град. За 800 денари можеш да најдеш преубави рамки, а за повеќе и да не зборувам.

На koritsaki, Minnie-e и kate89 им се допаѓа ова.
  5. GarpovaV

GarpovaV Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2011
    Пораки:
    999
    Допаѓања:
    1.962
    Сакав да прашам...
    По колку време носите еден пар меки леќи што се предвидуваат за 2 месеци? Додека не се оштетат или точно два месеца?

6. saralacoste

saralacoste Активен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2012
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    сестра ми има 16 години и носи леќи и нејзе и е подобро со нив затоа што не и го качува диоптерот ама за по дома носи и наочари мислам дека можеш слободно да носиш ... :D ;)

7. ems13

ems13 Активен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2012
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    3
    јас понекогаш знам и по 3 месеци да ги носам зошто заборавам да ги мењам :lol: ама не е страшно тоа
    иначе носам леќи веќе година дена и супер ми е

На GarpovaV му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Sanniii

Sanniii Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.293
    Допаѓања:
    3.114
    Неодамна бев на очен лекар, па ја прашав токму за ова докторката.
    Значи доколку леќата ти е предвидена за два месеца, ти после два месеца треба да ја фрлиш. Тоа дали се оштетила или не или пак дали некои од деновите не си ги носела леќите воопшто не игра никаква улога.

На GarpovaV му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Sephora

Sephora Популарен член

Се зачлени на:
    5 декември 2010
    Пораки:
    2.690
    Допаѓања:
    4.481
    Очила.
    Се плашам од сликата на ставање леќи.

Едното око ми е 0,5, другото 0,25. Со едното полошо гледам од блиску, со другото од далеку, па различно ми е и тоа. :geek:

Моите очила..дома уште ги жалат парите. :lol:
    Јас многу си сакам. Ги купив во Диоптра, и имаше акција па и очила за сонце добив гратис.
    Во последно врме скоро и да не сум ги ставила, затоа што ми е утнат диоптерот, ми се врти и мати премногу, па додека не отидам да се проверам пак :shake:

10. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Мене ме интересира нешто околу растојанието на зеницата.
    Денес поминав во оптика и си одбрав нови рамки, си порачав нови стакла, арно ама си ја заборавив белешката од очен доктор. Диоптрите си ги знам, а за растојание ми измерија таму, и запишаа дека е 65. Дојдов дома и ги побарав белешките за да видам колку ми пишува таму. На едната стои 65, на другата (постарата) пишува 64, а двата прегледи ми се кај ист очен лекар направени.
    Знам дека еден мој другар имаше големи проблеми со видот затоа што неточно му го одредиле растојанието, па малку се загрижив :worried:
    Има голема разлика дали е 64 или 65? :?:

11. Nati.P

Nati.P Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    856
    Па мислам дека не. и мене ми измерија 57, а последниот пат 58, па не забележав некоја разлика :)

На AnaKarenina му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.892
    Допаѓања:
    7.626
    Не знам колку ти е постар прегледот со 64мм и колку години имаш, бидејќи кога си била помала и растојанието ти било помало (помала глава си имала :lol: ), ама како и да е 2мм е медицински дозволено отстапување во растојанието, не се грижи воопшто.

На AnaKarenina му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Dreamer

Dreamer Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2010
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    97
    Има некој земено очила од оптиката кај зелено пазарче, да ми каже како се движат цените на стаклата ? :)

14. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.892
    Допаѓања:
    7.626
    Ако прашуваш за Ицо Оптика внатре во пазарот пиши ми лп која диоптрија ја имаш и какви сакаш ќе ти кажам цена. Поздрав

15. dushiche

dushiche Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2013
    Пораки:
    826
    Допаѓања:
    602
    Веќе година дена имам проблеми со видот, првим почнав со леќи и не се навикнав, очите ми солзеа тешко ми беше за ставање и вадење, и на крај си земав наочари и ми е многу подобро. Во оваа време од ладно во топло ми замаглуваат ама немам др проблеми. Инаку на мене кога носев леќи ми имаа кажано дека најмногу 1 месец треба да ги носам а потоа да ги менувам.

16. feminium

feminium Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2012
    Пораки:
    1.709
    Допаѓања:
    1.738
    А јас пак никако да соберам храброст да ставам леќи,се плашам да не се повредам при вадење и ставање,а очилата кога ги купив ги носев редовно,но последниве година дена не ги носам,сакам да ги носам ,но неможам некако, ги заборавам,ги вадам и тоа несвесно....

17. starfish

starfish Популарен член

Се зачлени на:
    31 јануари 2010
    Пораки:
    4.832
    Допаѓања:
    10.128
    Мене ми е чудно зошто сите развиле некој страв од леќите. Да во око се става, треба кратко време да се навикне окото, ама ниту боли, ниту постои некоја реална опасност од повреда. Треба само да се внимава на хигиената, ништо повеќе.
    Мене ми се многу попрактични и не би ни размислувала на твое место.

На feminium му/ѝ се допаѓа ова.
  18. feminium

feminium Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2012
    Пораки:
    1.709
    Допаѓања:
    1.738
    Па можеби и си во право,кога ставам шминка јас воопшто не внимавам дали ќе ми влезе четкичката од маскарата во око или врвот од моливчето ќе ме боцне :!: ,а кога се работи за леќи вуааа :o, :fubar: но ете таква сум :doh: а и многу сум неодговорна,па си мислам деке ќе се повредам,ќе ги заборавам, a знам дека многу луѓе носат леки,некои дури и леки за боја на очи ставаат а јас за вид па се самосожалувам овде :)

19. zarah

zarah Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2012
    Пораки:
    389
    Допаѓања:
    1.557
    @feminium колку пати сум се боцнала со моливчето па ништо.. е добро сега не ми влегла четкичката од маскарата, на тоа поле не сум искусна. :D И јас имав страв од леќите на почетокот, целиот процес на ставање и вадење ми беше страшен, дека сум малку потрапава а сепак се работи за око.. еве читај ме по темава, сум прашувала дали боли кога ги ставаш, како потресена бев. |( Ќе ти покажат на лекар како се тоа се прави, ќе те научат како да водиш грижа за леќите, на колкав период треба да ги менуваш. Моите дома не сакаа да носам леќи од причина што мислеа дека ќе бидам многу неодговорна во тој поглед, ама за тие пусти наочари да не ги носам се правам, значи нема заборавање да ги извадиш навечер, нема заборавање да ја смениш течноста. И ете совршено се функционира и со нив. :)

На feminium му/ѝ се допаѓа ова.
  20. feminium

feminium Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2012
    Пораки:
    1.709
    Допаѓања:
    1.738
    ^Благодарам за поддршката зарах :*

На zarah му/ѝ се допаѓа ова.