Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Контактни леќи или очила?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од OrdinaryGirl, 26 јуни 2010.

1. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.615
    Допаѓања:
    772
    Devojki,jas so godini nosam ocila so minus dioptrija.Na pocetokot mi bese nekako sube,tesko mi bese da gi nosam,mi tezea na nosot,mi napravija rani kaj usite (teski bea staklata).Podocna se naviknav,edno vreme zapnav za leki,ama slusajki razni iskustva so niv,se predomisliv.Staklata i ramkite gi kupuvam sekogas vo optika,nikako ne doaga predvid ramka kupena na tezga.Sega sum v plan da kupam novi ocila,pa bi ve zamolila da mi preporacate nekoja poeftina optika vo sk!

2. AnGeL4e009

AnGeL4e009 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    246
    i mene isto vaka nemozam da gledam registracija na daleku a mojata drugarka moze da ja gleda po toa doznav deka ne gledam bas mn mn a i ko ke sum doma na televizor zashto ne e mn blisku ...slicno ko tebe.... da skratam ne znam kako da mu kazam na mojne deka imam problemi so ocive mnogu strav mi e... kako ke reagiraat a mislam deka i od kompjuterov mi se napraj ova so ocive vaka.. ne sum pojdena na ocno mn mi e straf devojki pomagajte nekako ve molam.... mnogu sum isplasena

3. Nati.P

Nati.P Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    856
    Не гледам зошто има потреба да се плашиш. Делувај колку што можеш побрзо и спречи поголеми проблеми. Веднаш кажи им на твоите и правец на очен лекар. Верувам дека ќе те поддржат, ќе ти пружат поддршка. Секој родител го сака најдоброто за своето дете и сака да му помогне. Не си играј вака, од стравот ако не преземаш ништо можеш без вид да останеш. Не ми е целта да те исплашам, туку напротив - да те охрабрам. Колку порано, толку подобро. А и најверојатно се работи за помал диоптер, и тоа воопшто не е страшно, ниту срамно. А и не е болно, воопшто. Посебно не во денешни услови, со технологијава што ја имаме. Знаеш како се мери диоптер? Со апарат, а ти се што треба да направиш е да гледаш во една сликичка на апаратот, тој автоматски сам си го мери диоптерот. Не знам колку добро го објаснив ова. Верувам дека сите феминки ќе те поддржат и ќе те советуваат исто. Од твоите такви работи не треба да криеш. Само отворено и без страв :)

На AnGeL4e009 и MarcheloGirl им се допаѓа ова.
  4. MIA-SK

MIA-SK Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2012
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    561
    Јас со години користам Opti-free од Alcon - течност и вештачки солзи и многу сум задоволна. Го прашав докторот за течноста Прокулин од Алкалоид, ми рече да не ја купувам, дека не е добра, неколку пациенти имале проблеми со Прокулинот. Баш ме зачуди, бидејќи имам доверба во Алкалоид и предност секогаш давам на производите на Алкалоид кога купувам (лекови, чаеви и сл.), но ете, докторот ми рече никако да не ја користам Прокулин течноста.

Сега докторот ми ја смени фирмата на леките, ми ги препорача PURE VISION за 1 месец. Ги користи ли некоја од вас? Како сте задоволни, која е цената и од кај ги купувате (каде се најефтини)? Јас ги платив 400 ден. за 1 лека (за 1 око) и некако ми се гледаат скапи-излегуваат 9.600 ден. за 1 година. Можеби треба да видам која им е цената во Грција или Бугарија, па од таму да си ги купувам.

5. Nati.P

Nati.P Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    856
    Женски мене ме интересира дали ќе завршат работа антибактериски влажни марамчиња, доколку не сум во можност да се мијам раце со сапун пред ставање/вадење на леќите? Обични влажни марамчиња не верувам дека ќе биде убаво да користам :)

6. simoncelicius

simoncelicius Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.652
    Допаѓања:
    8.552
    Општи прашања

Nati.P а да пробаш со антибактериско гелче за раце? Како пологична замена ми доаѓа одколку марамициве.

7. Nati.P

Nati.P Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    856
    Општи прашања

Ај те молам ако знаеш препорачај ми некое? Јас пак ќе си ја прашам докторката, ќе видам и таа што ќе ми препорача, ама да знам да се спремам :)

8. simoncelicius

simoncelicius Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.652
    Допаѓања:
    8.552
    Општи прашања

Јас имам еден на еуцерин барав слика и не можам да најдам ама сигурно во аптека ке го најдеш.

Инаке еве еден друг од кој се задоволни и мислам дека е поевтина варијанта од овој на еуцеринот, бидејќи еуцерин сепак е медицинска козметика.

На Nati.P му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.956
    Допаѓања:
    81.285
    Општи прашања

Нати, земи си Медикус. И тој е добар, а прилично е ефтин. Ако не и најефтин од сите овие што сте ги спомнале. :)

На Nati.P му/ѝ се допаѓа ова.
  10. The-Queen

The-Queen Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    2.139
    Допаѓања:
    2.424
    Девојки едно прашање.
    Сигурно межу вас има некоја што оди во поликлиника Букурешт, па ќе може да ми помогне. Јас сега треба да одам на контрола, но докторката кај која што одев д-р Евгенија Ќамилова е во пензија. Е сега треба да одам кај другата докторка д-р Данка, или пак има замена за д-р Ќамилова?

11. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.577
    Допаѓања:
    106.346

Каталина , и јас носам очила , ги земав од оптика Ицо што се наоѓа кај зелено пазарче. Имаат голем избор на рамки , сега незнам какви и колку евтини очила сакаш јас ги платив 600 денари стаклата и 1200 рамките

На katalina и Minnie-e им се допаѓа ова.
  12. Rubiii

Rubiii Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    2.688
    Допаѓања:
    5.452
    Ќе може некој да ми ги каже цените на обичните леќи и на оние во боја?
    Секако за диоптер (минус) станува збор. :)

13. Nati.P

Nati.P Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    856
    Моите се обични, со минус диоптер, меќи леќи за 3 месеци, ги земав 1200 денари двете. Значи по 600 денари една беше.

На Tanjamm и Rubiii им се допаѓа ова.
  14. Rubiii

Rubiii Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    2.688
    Допаѓања:
    5.452
    А од каде ги набавуваш?
    Не би да лутам на непроверено... :?:

15. GarpovaV

GarpovaV Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2011
    Пораки:
    999
    Допаѓања:
    1.962
    Да и мене ме интересира леќите во боја колку се движат, со диоптер?

16. Nati.P

Nati.P Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    856
    Моите се обични, прозирни. Ги земав од кај докторката моја, си имаа таа и оптика во склоп на ординацијата :) Од Штип, инаку.

17. forever.young1

forever.young1 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2013
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    53
    И јас носам леќи и на почетокот не ми беа многу пријатни,ме нервираа,очите ме чешаа.Дури мислев дека ми се вртат леќите,но тоа траеше 2/3 дена а инаку чувството потоа е прекрасно,како да имаш нови очи,едноставно неописливо чувство.Затоа би ви препорачала да си пробате,но доколку вашето око не ги прифаќа после долго време подобро е наочари да си носите.И да дополнам,во почетокот се очекува да ве боли малку главата но ништо страшно и нормално е:) Поздрав

18. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.576
    Допаѓања:
    15.610
    Дечки земав леќи за првпат ќе користам,па земав soft lens меки,ги користел ли некој од вас,задволни ли сте? Е сега ми прпа да ги ставам,ќе има борба

19. forever.young1

forever.young1 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2013
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    53
    azelea јас носам такви,задоволна сум многу,имаш погоре опишано како се чувствував:) Само напред не се откажувај,тоа ќе трае највеќе 1 недела,потоа како да немаш ништо...

20. Andrina

Andrina Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    55
    Ради што ти е страв да ги ставиш? Не разбирам, ако ти е дали ќе успееш, лесно иде ставањето. Само пази на хигиена, чисти раце и да се суви, и не би требало никаков проблем да имаш. Меките леќи воопшто не се осеќаат во окото, лесно иде вадењето и ставањето, само малку да се уходаш, така да нема потреба од никаков страв.