Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Контактни леќи или очила?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од OrdinaryGirl, 26 јуни 2010.

1. Ketrin.Moon

Ketrin.Moon Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2013
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    7.172
    Девојки колку се леќите во боја , јас носам наочари веќе 6 години , но во некои прилики ги вадам , не ги сакам постојано ..па би сакала да пробам со леќи ..благодарам однапред :geek: :geek: :)

2. Talita

Talita Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2011
    Пораки:
    942
    Допаѓања:
    1.396
    Девојки ми требаат очила за одмарање, од прилика колку пари се?
    Многу седам пред компјутер и после тоа мн ме болат очиве.
    Информиран е некој,колку се стаклата?

3. K.e.ll.y

K.e.ll.y Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2010
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    363
    Последниот пат на очно ми ги препорачаа леќите на AIR OPTIX. Дали некој ги користел? Во споредба со Bausch&Lomb кои се подобри?

4. candise20

candise20 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2012
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    204
    Здраво девојки чуствувам дека имам мал проблем со гледањето од далеку веке подолг период и решив и закажав на офталмолог во приваатната клиника медика плус дали има некој искуство со тамошните доктори ? Иначе работата со плави картони плакаш партиципација од 40-80 ден приватно е 1000 ден .Имаат мн гужва ми закажаа по една недела.Искуства?

5. dolly.doll

dolly.doll Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    505
    Ја уште од почеток ги користам AIR OPTIX.. Убави ми се мене и досега не ми се случило лесно да се скинат ... Еднаш само ми се скина едната ама тоа од повреда на окото беше .. А за другите незнам не сум ги користела :)

6. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.995
    Допаѓања:
    12.694
    Колку гдишно трошите за леќи и за течност, јас сакам следен пат наместо очила леќи да земам. Земате кои ќе ви препорачаат, кои се најефтина и најдобра варијанта.

7. K.e.ll.y

K.e.ll.y Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2010
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    363
    Јас бев таму последниот пат и сум многу задоволна, без мислење би отишла пак :up:

На candise20 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.995
    Допаѓања:
    12.694
    Колку ве чинат годишно леќите?Мислам дека се поскапи од очила секако. Јас сум диоптер минус, па кажете какви да земам следен пат. На колку време се менуваат, и колку ќе ме чинат сосе течноста за нив. Има ли некоја поевтина варијанта, мислам поефтини леќи, затоа што не се разбирам. Да не ми тутне нешто докторката па да ме чини скапо.

9. Dreamer

Dreamer Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2010
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    97

Поефтина варијанта се леќите Soflex Dispo, јас ги користам веќе 4 месеци и воопшто не забележувам никаква разлика од предходните кои кои ги користев а беа дупло поскапи. Dispo се околу 3600, 6 пара леќи, за цела година. :)

На Hipster му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Westlife

Westlife Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2011
    Пораки:
    642
    Допаѓања:
    617
    Од второ или трето одделение сум со очила.Не сум помислила за леки пошто се плашам како ке ги одржувам и слично. А и со очилава лицето ми е подруго.Кулирам :mm:

11. Unfaithful18

Unfaithful18 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2010
    Пораки:
    2.391
    Допаѓања:
    1.116
    Феминки, ме интересира дали откако лекарот ќе ми ги препише соодветните леќи можам да си купам какви сакам и од која оптика сакам?
    На пример еве, овие Soflex Dispo што ги напишала Dreamer, ми се видоа најефтина варијанта, па дали кога лекарот ќе ми го одреди диоптерот со него треба да преговарам која марка леќи да бидат, или тој го пишува само диоптерот а понатаму е по мој избор? :)

12. SpoiledBaby

SpoiledBaby Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2010
    Пораки:
    890
    Допаѓања:
    304
    Unfaithful твој избор е какви леќи ке земеш и јас ги користам Диспото веќе повеќе од година дена,немам негативни критики,докторот само нека ти препише диоптер и со ливчето можеш во било која оптика да одбереш било кои леќи :)

13. Emma89

Emma89 Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    426
    Јас денес зедов леќи, а планирав уште лани да го направам тоа. Докторот ми рече додека се навикнам денес да ги носам малку, пример еден саат, утре два, задутре три и тн. Ги ставив пред повеќе од саат и некако не сакам да ги вадам :D. Ќе излегувам вечер па се мислев дали да ги оставам или да ги извадам? Некако многу убаво ми легнаа, уште од денес прв ден не ги чувствувам. Предлози? Да ги вадам да не си играм играчки, или?

14. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Сепак извади ги, без разлика што не ги осеќаш :) Тоа е добар знак, дека ти легнале на очи, но подобро би било да ги извадиш, окото се' уште не ти е навикнато на леќа. Претпоставувам дека не се ист диоптер како наочарите, па и на тоа ќе ти треба време да се привикнеш.

Знам дека едвај чекаш да излезеш со нив ;) , сепак прв ден ти е, почекај малку. Извади ги и излези си на раат, па деновиве полека-полека ќе се навикнеш, и за брзо време ќе можеш да излегуваш со нив :)

15. Emma89

Emma89 Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    426
    ^ Ќе ги извадам :D инаку потполно истиот диоптер ми се како очилата, а немаш поим колку едвај чекам.. :)

На green.eyes му/ѝ се допаѓа ова.
  16. elenkator

elenkator Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2012
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    2
    Девојки, мене ми ги купија за поклон леките , без диоптер се(неам проблеми со видот) , но еве веќе еден месец ги носам и сеуште ми се гледа како малце матно, се трпи ама сепак , па ме интересира дали е нормално или незнам да не се погрешка со диоптер леките па да си ги расипам очите незнам :D

17. Tenna

Tenna Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2010
    Пораки:
    305
    Допаѓања:
    332
    Марката на леќи си ја одбираш ти, меѓутоа како за почетник би ти препорачала да си почнеш со Air optics.
    Не оди на најефтината варијанта веднаш, затоа што сепак тоа е страно тело и најчесто овие леќи се земаат на почеток, бидејќи се поквалитетни од останатите и се поадаптабилни на окото со висока трансмисија на кислород. Јас сум со нив веќе 2,5 години и имам само пофални зборови. После една година од употреба на истите, пробав да ги заменам со поевтина варијанта(не се сеќавам од која фирма беа тие леќи), меѓутоа моите очи многу лошо реагираа на нив, па пак си се вратив на Air optics-от.
    Ова ти е само совет и искуство, ти сепак си одлучуваш на крајот.

18. MIA-SK

MIA-SK Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2012
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    561
    Веќе 3 месеци ги носам PURE VISION леќите за 1 месец.
    Јас ги купувам 400 денари за 1 леќа за 1 око. Ги има некаде поефтини во Скопје?

Ако некој ги нарачува од странство ПЛС пратете ми линк од каде ги нарачувате.
    ФАЛА!

19. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.995
    Допаѓања:
    12.694
    Значи во секоја очна оптика ги има? Јас не знам каде се нарачуваат.

20. fatamorgana123

fatamorgana123 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2013
    Пораки:
    1.273
    Допаѓања:
    1.530
    јас би ти рекла да носиш очила пошто кога сакаш можеш да ги извадиш,а леќите се потешки за одржување и треба да си премногу внимателна со нив.Еве ја носам очила од коа знам за себе па не сум ни помислила за леќи :D