Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Контактни леќи или очила?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од OrdinaryGirl, 26 јуни 2010.

1. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Носете си очила за сонце со вашиот диоптер :)
    Јас барем така си го решив проблемот. Имам очила за сонце без диоптер што ги носам кога имам ставено леќи, а за на плажа носам со диоптер. Ем подобро гледам, ем очите ми се заштитени од сонце - две во едно :)

2. ribce27

ribce27 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2011
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    54
    kolku vreme traat lekjite sakam da si kupam :) dali traat godina dena?

3. Nati.P

Nati.P Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    856
    AnaKarenina од кај ги зема со диоптер? Претпоставувам од оптика, ама да си прашам :) И колку отприлика им се движи цената?

4. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Во оптика ги порачав :)
    Поточно кај пријател на татко ми кој е оптичар, мислам дека држи и некои тезги на зелен пазар.
    Рамки таму си одбрав, а за избор на стаклата имаше три бои (зелена, кафена и црна) и можев да бирам колку проценти ќе ми бидат затемнети (25%, 50%, 75%). Им го дадов ливчето од очниот доктор каде што ми го пишува диоптерот и раздалеченоста и за една недела отприлика ми беа готови.
    Ако добро се сеќавам, рамките беа 300 ден. а стаклата 800.

5. Andrina

Andrina Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    55
    Кога ќе купуваш ќе можеш да си избереш какви сакаш. Има леќи што траат година дена, но има и такви што се до три месеци, до шест месеци, има и месечни.

6. Agrona

Agrona Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    1.713
    Девојчици ме мрзи да чачкам наназад можда пишува во темава. Е сега, решена сум за леќи да земам од тие меките што се по три месеци. Ќе одам во четврток на доктор да се прегледам до каде сум со диоптерот -2.5 ми е, а сега ќе видам до каде сум стасала. Носам наочари од кога знам за себе. Па сакам малку да сменам. :worried: Па сакав да ве прашам еве вие што носите леќи од кај сте ги земале како сте задоволни и од прилика колку пари се. Фала ви :hai:

7. Lovy1

Lovy1 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2013
    Пораки:
    1.113
    Допаѓања:
    826
    Тие што носевте леќи, на почетокот кога ги стававте, дали после тоа ве болеа очите, ве печеа?
    Чувството баш како некој да ти тура со сол во очи, и ти солзат.. плачеш?

Јас веќе овој 4,5 ден ми е, многу ме боли кога ќе ги ставам.
    Тоа трае 10 минути, и престанува,ама неможам секогаш плакана да излегувам..
    Кај мене ли е само тоа? :|

8. Nati.P

Nati.P Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    856
    Или не ги местиш убаво, па те печат очите додека да си се наместат леќите, или не ги миеш доволно добро со течноста. Кога ќе ја наместиш леќата не го затворај веднаш окото и не трепкај. Почекај десетина секунди да се залепи убаво леќата, па потоа :)

На Lovy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Lovy1

Lovy1 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2013
    Пораки:
    1.113
    Допаѓања:
    826

А со водата, за миење..
    Отприлика на колку денови треба да ја менувам?

10. SpoiledBaby

SpoiledBaby Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2010
    Пораки:
    890
    Допаѓања:
    305
    Течноста за леќите може секој ден да ја менуваш или преку еден ден,јас така правам,туку што течност користиш?Мене не ми се случувало на почетокот да ме болат или печат очите,случајно да не си се убила со ноктите додека си ја ставала/вадела леќата?

11. Lovy1

Lovy1 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2013
    Пораки:
    1.113
    Допаѓања:
    826
    А со водата, за миење..
    Отприлика на колку денови треба да ја менувам?[/quote]
    Течноста за леќите може секој ден да ја менуваш или преку еден ден,јас така правам,туку што течност користиш?Мене не ми се случувало на почетокот да ме болат или печат очите,случајно да не си се убила со ноктите додека си ја ставала/вадела леќата?[/quote]

Незнам, ама многу баш нежно ги ставам не сум чепала со нокт на око.

Оваа ја користам.. :)

12. Nati.P

Nati.P Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    856
    Се препорачува водата да се менува секој ден, односно да не ги враќаш леќите повторно во истата течност во кутивчето. И јас ја користев оваа течност, сега ја користам Multi Pro, некоја германска фирма е, ја земав од Зегин и не забележувам разлика. Болката и печењето сигурно ти е од неправилно местење на леќата. И мене ми се има случено. Јас обично кога ќе забележам дека не е убаво наместена и ме пече, ја вадам леќата, повторно ја мијам со течноста и ја местам.

13. lav4ence.e.e

lav4ence.e.e Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    245
    Поради некои проблеми со очите леките ги немав ставено скоро 3 недели и толку време стоеја во кутивчето и водата оттогаш ич не им ја променив. Дали поради ова што не им е сменета водата толку време е штетно сега да ги ставам на очи?

14. expert

expert Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    402
    Допаѓања:
    267
    Прво смени ја водата и така нека престојат во нова вода еден ден. После може да ги носиш.

15. sofijanoka

sofijanoka Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2013
    Пораки:
    2.652
    Допаѓања:
    15.512
    Ги носам дооолго очилава,-3ка диоптер...И се качува,наместо да се смали...Ми здосадија очилава....Дали е подобро леќи да си земам???

16. GarpovaV

GarpovaV Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2011
    Пораки:
    999
    Допаѓања:
    1.962
    Доколку имаш можност, земи си леќи бидејќи многу луѓе велат дека со нив стагнира диоптерот и не се зголемува. Не се комплицирани како што велат сите, еве јас носам повеќе од една година и немам никакви проблеми. :)

17. Lovy1

Lovy1 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2013
    Пораки:
    1.113
    Допаѓања:
    826
    А јас дека имам доптер -0,75 дали ако носам леќи секојдневно, дали може да се подобри видот? :)

18. lav4ence.e.e

lav4ence.e.e Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    245
    Ке може некој да ми објасни како се користат вештачките солзи ?

19. Minion.M

Minion.M Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    61
    Вака:
    1. Водичката во кутиичките каде што се чуваат леќите (тие се викаат контењерчиња) се менува секој ден.
    2. Пожелно е да се носат наочари над пет диоптрии поточно над 5.00 од причина што не изгледа естетски убаво. Но денес има нова метода за тенчење на стаклата. Со леќите само ги упропастувате повеќе очите. Бидејќи на рожницата се прави вдлабнатина и после некое време може да се раскрвари на работ и да мора да се паузира доста време со леќите. Исто бараат многу хигиена, посветеност, педантност. Не е мала обврска така да ако сте некои нередовни и немарливи луѓе не ги земајте. Земете наочари а предност на наочарите е што изгледаат секси, лесно се чистат, лесно се користат.
    3. Вештачките солзи исто не ги користете премногу често бидејки окото се навикнува на таа количина на вештачка влажност и намалува со лачење на очна водичка и тука настанува синдром на суво око. Така да претпазливо со се.

Да се навратам малку на леќите кој незнае да ги става слободно нека појде до Корнеа медика во автокоманда кај јахја кемал и нека добие стручно објаснување. Позз девојки :)

20. Minion.M

Minion.M Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    61
    Moze da se spreci samo ne pocnuvaj odma so leki. Mora okoto da se navikne na diopter poso ke imas na pocetok mala glavobolka, vrtenje povrakjane. Niso strasno moze da pomine i bes toa. Ne si nabivaj kompleksi naocarite stojat mn ubavo i pomala si. Se preporacuva na povozrasni. Poso ako se desi neso nekoja alergija kako ke go sredis toa u skolo? Mora preterana pedanterija poso okoto ne e igracka lesno se zakacuva bakterija zaraza a tesko se lecat nekoi. Ne si ja oteznuvaj rabotata :) ako sakas neso dr poveli u lp :)