Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Контактни леќи или очила?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од OrdinaryGirl, 26 јуни 2010.

1. lokumche

lokumche Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    7
    Jaс носам леќи од своите 10 години, не знам мама како ми дозволила ама знам дека јас одав во школо без наочари, не ни ги ставав. Сега веќе ми е животна навика.

2. Dobie

Dobie Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2013
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    240
    и јас изгледа треба да носам очила но да прашам нешто ние си ја одбираме формата на очилата или каква што ќе ни ја одреди докторот не ми е јасно????? :wasntme:

на пр јас да одлучам дали вакви
    или вакви[​IMG]

3. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.630
    Допаѓања:
    106.640

Ти си одбираш какви сакаш рамки, само докторот ке ти одреди кој диоптер треба да носиш и со тој документ одиш во оптика и завршена работа. Сега барем имаш различни рамки,какви ти душа сака, па сигурно ќе си најдеш нешто што ќе ти се допадне ;)

На Dobie му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Iztrq

Iztrq Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    19
    Јас носев очила 6 години тогаш ги мразев, но кога подобро ќе размислам многу подобро да се носи очила отколу леќи. За леќи треба да се има време и живци, голема обврска се не може секој да излезе на крај со нив :)

5. Nati.P

Nati.P Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    856
    Мене во последно време почнаа да ми здосадуваат леќите. Ме мрзи да ги местам цело време :D си ги носам така од време на време само кога одам некаде, инаку по дома со наочари сум си :)

6. ribce27

ribce27 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2011
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    54
    dali so lekji se sminkate normalno?i dali navecr prvo gi vagjate lekite pa ja cistete sminkata ili obratno.aj neka mi objasni nekoj koj koristi lekji i se sminka.:) fala odnapred :*

7. Lovy1

Lovy1 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2013
    Пораки:
    1.113
    Допаѓања:
    826

Прво ги ставам леќите па се шминкам.
    И после ги ваѓам па ја тргам шминката.

*Ама знаам дека грешам, дека прво треба да се тргне шминката па после леќите. :)

8. SpoiledBaby

SpoiledBaby Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2010
    Пораки:
    890
    Допаѓања:
    305
    Не грешиш,прво треба леќите да ги вадиш па после шминката,затоа што ако прво ја вадиш шминката може да ти влезе од маскарата на пример или некоја бактерија,затоа секојпат прво леќите па вадење на шминката

9. Camellie

Camellie Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    107
    И јас прво ги вадам леќите па после шминката. А и ми имаат кажано на очно дека средството за отстранување на шминка, сапунот, па и водата можат да ги оштетат леќите.
    Јас си ги носам веќе 10 години и воопшто не ми се проблем. На почетокот ми требаше по 15 минути да ставам една леќа и толку да ја извадам и притоа ми се сцрвенуваа очите. А сега ми е рутина тоа, не ја ни осеќам, како миење заби ми е. Ги носам само кога сум излезена од дома (ич не ги осеќам, како дел од мене ми се), а дома сум со наочари, некако ми се суши леќата и ја осеќам, ме нервира. Си носам со мене малце од водичката за да капнам во случај да влезе некоја прашинка.

10. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Ако постојано ви се зголемува диоптерот од носењето очила - проверете си го лекарот. Јас носам очила веќе 5 ипол години и диоптерот ми е исти од првиот ден кога ги ставив (-0.5 со цилиндри и чуда). Сега мислам дека сосема малку ми е зголемен ама не ги ни носам редовно, а професијата ме седува пред компјутер по цел ден :). Диоптерот на очилата никогаш не треба да ви биде тој реалниот затоа што очите постојано ќе се трудат да го достигнат. Ако со 2 диотри гледате подеднакво добро, секогаш изберете го тој помалиот.
    Јас првиот пат кога приметив дека ми е намален видот отидов кај една на преглед, и ми рече дека диптерот и ме -1.25 со -0.75, уште од почеток. Ми се плачеше кога слушнав, татко ми ми се развика по телефон што не сум кажала порано дека не гледам убаво. Решивме да побараме и второ мислење, и кога ми рече другата -0.5 и на двете очи, а така покажа и компјутерот, си реков фала богу што не ја послушав таа првата, до сега слепа ќе бев.
    Инаку леќи и да сакам не можам да носам оти ми е премал диоптерот. Си ги сакам очилата, ама не ми се неопходни па не ги носам кога излегувам. Макар да имам небројни коментари од машки лица дека сум претерано секси со наочари :lol:

11. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.630
    Допаѓања:
    106.640

Има ли вакви очила на пазарче или ицо оптика ? :)

12. VACA

VACA Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    324
    Izvinete za latinicava.
    Sakav da prasam dali nekoj ima iskustvo
    so nosenje kozmeticki lekji bez diopter?
    Jas sum od kavadarci i neznam dali gi
    ima ovde.bi sakala da me informira nekoj
    vo Skopje kade mozam da se obratam
    i dali se skapi. Ako znae nekoj za vo kavadarci
    neka mi kaze :))

13. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.630
    Допаѓања:
    106.640
    Еве, да се пофалам, вчера си земав нови очила од Ицо оптика имаат премногу избор, а и не се скапи, ги земав 1800 ден заедно рамки и стакло. Инаку носам очила со цилиндар па да беа обични и поевтини ќе излегоа. Лилјакови се рамките а во темница се менуваат во црни.
    Инаку исто сакам да с пожалам, во јануари бев кај Данк очниот лекар во Букурешт поликлиника, ми го згрешила доптерот, ми рече дека имам -2 а сега бев кај Василка ми измери -1,75 и ај сега??? :o исто ич не сум задоволна од Василка мислам се однесуваше како некој полицаец, зашто си дошла и викам на контрола и пак ме прашува зашто? :^) ако толку ги мрзи да работат нека си седат дома еее мислам какво е тоа однесување ...

На Minnie-e му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Isabel

Isabel Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    1.602
    Допаѓања:
    2.446
    Зедов леќи Air Optix -3.5 диоптер, но претходно носев очила -3 со цилиндер. Леќите се без цилиндер, но мислам дека затоа ми даде повисок диоптер и не ми одговараат баш, ме боли главата и матно ми се гледа.

Ги купив 3 пара за 3500 денари, ми останаа 2 пара неотворени, па ако има некој диоптер -3.5 ако сака нека ми пише ЛП ќе се договориме.

15. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.051
    Допаѓања:
    12.778
    Земав леќи од кои едното -6, а другото -2,2 и плус направив антирефлекс. Е сега во оптика кога ме прашаа за диоптер нели анторефлекстот го прават зависно од диоптерот колку е им кажав -2,2 со -4.5 како очила што имам. Леќите секогаш ги даваат појаки. Сега гледам дека леќи плус антирефлекс матно ми е.Дали дека леќите се појаки. Нема да ги носам страв ми е да не си направам беља. Со леќи гледам добро,ама што да правам со зрачењето од комјутер. По 5 саати секој ден. Помош, кажете совет. Задни 5 год ми се расипа видот од компјутери иако никогаш не ми бил совршен.

16. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.051
    Допаѓања:
    12.778
    Инаку за лекари, кај 3 бев и сите различно, една ми вика очила, другиот леќи, а првата ми рече ласерска операција и не сакаше ни леќи ни очила нови да ми препише. Збунка голема.

17. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Не те разбрав баш - пред компјутер носиш и леќи со диоптер и антирефлексни стакла со диоптер?

18. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.051
    Допаѓања:
    12.778
    Почнав да носам леќи и си земав и очила со антирефлекс. Ама во оптики сегде гледаат кој е диоптерот па спрема диоптерот прават антирефлекс без диоптер. Само антирефлекс, ама земаат во предвид и диоптерот. Е сега леќите се со поголем диоптер од очилата и кога ставив леќи и антирефлекс, матно ми се гледаше. Не можам да ги носам, џабе ги платив.

19. SpoiledBaby

SpoiledBaby Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2010
    Пораки:
    890
    Допаѓања:
    305
    Јас првпат слушам дека може и на леќи да се стави антирефлекс,за пред компјутер носи само очила со антирефлекс,а онака само леќи,двете работи заедно не одат.

20. Agrona

Agrona Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    1.713
    ^
    И мене така ми рече докторот дека кога ќе седам пред компјутер да ги носам очилата, а леќи да не носам пред компјутер. Ми рече докторот дека леќи ако земам не ми треба цилиндер. Не знам зошто ми рече така, мислам ми рече дека не ми бил јак цилиндерот и затоа немало потреба и поскапо било доколку земам леќи со цилиндер. Сега за сега ќе видам планирам да земам леќи во септември таман еден месец пред свадба да се увежбам со леќите. :lol: Планирам да ги носам на свадба, да не го згрешам зетот. :lol: :rofl: