Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Контактни леќи или очила?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од OrdinaryGirl, 26 јуни 2010.

1. Elena69221

Elena69221 Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2011
    Пораки:
    2.352
    Допаѓања:
    3.519
    офтопик сум* знам ама темава е најсоодвтна за да прашам: Дали цената на леќите зависи од големината на диоптерот? Деновиве ќе одам на преглед ама сигурна сум дека имам гооолем диоптер, па да знам дали ќе ми требаат повеќе пари за леќи да ставам...

2. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.051
    Допаѓања:
    12.778
    Колку е покомплициран диоптерот толку се поскапи. Јас моите ги платив 4600 ден, а читам некои сте купиле за 2400, 2600, значи до диоптерот е. ИНкау да ве прашав баш со доктори сум зборела очни и кажуваат дека со висок диоптер не е препорачливо природно пораѓање. Далеку сум од пораѓај, ама да ви кажам страв ме фати. Сестрата ми објасни дека жени со висок диоптер, посебно во минус не треба да се напрегаат и дека може да биде сериозно, да се одлепи рожница и дека мора со царски рез. Ми кажа “кога ќе ти дојде редот за тоа, ќе си бараш написмено дека не смееш природно да се пораѓаш“. Има ли некој искуство енка ми каже и ако знаете нешто пишете.

3. Camellie

Camellie Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    107

Јас колку што знам не зависи. Еве јас носам диоптер -2, братучетка ми -7, а и двете ги купуваме Bausch & Lomb меки леќи по отприлика 1800 - 2000 денари од едно пакување. За леќи од друга фирма искрено не знам.

4. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.051
    Допаѓања:
    12.778
    Дали некој пробал третмани за миопиа со кои може да се намали диоптерот минимално?Може да успее, а може и не. Јас бев 10 дена и сега докторот вели дека на едното око има минимално подобрување. Дали сте имале искуство со вакви третмани?

5. lav4ence.e.e

lav4ence.e.e Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    245
    Да ве прашам, можам ли да го сменам растворот којшто го користев долго време за леките на своја рака ??

6. tigerlady

tigerlady Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.420
    Па да, зошто не би пробала и некој друг. Јас имам неколку раствори сменето затоа што имам приметено дека од време на време им се менува квалитетот. Само внимавај да биде за соодветниот тип на леќи и не би требало да имаш проблем. ;)

На lav4ence.e.e му/ѝ се допаѓа ова.
  7. lav4ence.e.e

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    245
    A како тоа да биде соодветен за леките, јас досега имам сменето повеке видови на леки и секогаш го користев истиот раствор... ? Инаку исто имам заприметено дека со тек на време ко да му се менува квалитетот и не ми прија добро па затоа сакав да го сменам ... И уште нешто, кога ке купам друг дали да почнам да го употребувам кога ке отворам нов пар леки или можам и на старите ( оние кои ги миев и чував досега во стариот раствор). Мислев на тоа у смисол да не се мешаат растворите така... или нема врска тоа??

8. tigerlady

tigerlady Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.420
    Има различни раствори за меки, полумеки и тврди леќи, не знам какви имаш. Јас имам полумеки и тие траат подолго време, па ми се случило да користам различен тип на раствор на истите леќи. Е сега, кај меките е поразлично, бидејќи се менуваат почесто мислам дека подобро е со нов пар да пробаш и друг раствор.

9. Perina

Perina Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    321
    Појше сум за очила. :)

10. lav4ence.e.e

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    245
    Фала ти тајгрлејди :) Јас не сум сеуште доволно информирана , инаку користам меки леки. Само не знам дали е до растворот или до самите леки ама многу ми ги сушат очите, не се удобни да се носат подолго време. А полумеките со поголема содржина на кислород се или..? И дали видот на леките зависи од диоптерот , јас на пример имам само обичен диоптер и можам ли да носам друг вид леки освен меки ? Исто имам слушано дека може да се случи леката сама да ти падне од око но тоа за кои видови леки важи..., за меките мислам не, барем мене досега не ми се случило никогаш да ми испаднат...?

11. MIA-SK

MIA-SK Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2012
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    561
    Видот на леки го одредува офталмолог, не можеш на своја рака да го менуваш видот на леките.
    Јас носам меки леки повеќе од 10 години и никогаш до сега не ми се случило сами од себе да ми испаднат. Треба да внимаваш на море-да не ти влезе солена вода во очите.

12. tigerlady

tigerlady Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.420
    Ако ти се сушат очите, има и посебни капки за тоа. Ова со паѓањето на леќата на меки не би требало да се случува, бидејќи со меки, леќата ти е прилепена за окото. Кај полумеки се случува да падне леќата, мене ми се има случено при лошо трепкање.
    Видот на леќи ти зависи од тебе, апсолутно личен избор е, мада лекариве се повеќе одат на меки, ова е и во светски рамки. Јас почнав со полумеки бидејќи и мајка ми носи такви и мене ми пријаат, сепак работа на навика е. Имам пробано и меки леќи, и тие се попрактични ама мене ми беше незгодно ставањето.

13. lav4ence.e.e

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    245
    На вештачки солзи мислиш? И уште едно прашање имам до тебе само. :) Бидејки прочитав дека ги користиш леките долго време, седиш ли со нив и пред компјутер? Инаку си купив сега нов раствор, Рену се вика ама читав онака на интернет и пишува за него дека бил штетен??? :doh: АКо знае некој нека ми препорача некој друг раствор за меки леки. Каков вие користите?

14. MIA-SK

MIA-SK Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2012
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    561

Јас користам Opti-Free од Alcon цело време. Имаш и раствор и вештачки солзи од Alcon. Јас сум пред PC мноооогу саати во текот на денот со леки, немам никаков проблем. Ако осетам дека ми се суви очите, си ставам вештачки солзи. И треба повеќе да трепкаш со очите, на тој начин се влажни окото.

15. MARIJAM608

MARIJAM608 Активен член

Се зачлени на:
    14 септември 2013
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    SE IZVINUVAM DA PRASAM DALI SE PODOBRI OVIE LEKI STO GI VADIS SEKOJ DEN ILI OVIE STO GI MENUVAS NA 2 MESECI (GI VADIS NA DVA MESECI) I KOI SE POSKAPI SPORED TEBE

16. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.051
    Допаѓања:
    12.778
    Јас користам леќи меки, ги вадам еднаш неделно ги премивам и ги ставам пак. Многу сум задоволна и овие баш после 2 месеци еден пар се фрла. Био торик се и ме чинеа 4600, ама тоа е затоа што имам сложена диоптрија инаку можеби и се поефтини за друга диоптрија.

17. sara3

sara3 Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2012
    Пораки:
    505
    Допаѓања:
    384
    Јас носам очила, но се двоумам за леќи.. Што е подобро спрема вас? :wasntme:

18. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.051
    Допаѓања:
    12.778
    Леќи. Ем немаш тегли на лице, нема да знаат дека имаш проблеми со видот, а и не се тешки за оддржување кога ке ги навикнеш.

19. sara3

sara3 Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2012
    Пораки:
    505
    Допаѓања:
    384
    ^ И јас така мислев ама некој велат дека многу биле тешки за одржување и 2-3 месеци немало да смееш да се наведниш со нив, вистина е ова??? :^)

20. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    ^ Нема врска тоа со наведнувањето, затоа што кога леќата се прилепува за зеницата, меѓу нив нема воздух. Мене дури некогаш после долго време поминато со леќи, тешко ми е да ја одлепам за да ја извадам.
    А за одржувањето - се е ствар на навика. Малку повеќе треба да се внимава на хигиената, тоа е нормално, ама со тек на време се навикнуваш.

На sara3 му/ѝ се допаѓа ова.