Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Контактни леќи или очила?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од OrdinaryGirl, 26 јуни 2010.

1. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Многу зависи од окото - ако имаш посуви очи (или густи солзи), нема ниту да можеш да ги користиш леќите кои се вадат на два месеци. Со оние кои скојдневно се вадат на околто му даваш и шанса да се одмори. Дополнително - леќите овозможуваат некаков проток на кислород, но сепак се страно тело и "барикада", па паузата во носењето е и пожелна.

2. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.090
    Допаѓања:
    12.831
    Вадење ставање само со чисти раце и за да бидеш сигурна дека не ти паднала негде на страна ( ми се случи мене) затвори око и провери дали гледаш бистро. Нема да ти паднат, не е точно тоа. Кога ќе ја местиш директно на зеницата нишани и правилно ќе ја наместиш и паѓање нема. Ако нешто криво ја запелиш на око може да ти се лизне од окото и да падне. Еден пар 2 месеци и фрлај, земај нов пар т.т отварај.

На sara3 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Elennaa

Elennaa Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2011
    Пораки:
    4.161
    Допаѓања:
    14.171
    Некоја поевтинка оптика во Скопје?
    Овие веќе 3 години ги изнаносив, башка изгребани ми се стаклата. Прашав на неколку места, со се' стакла цената е од 3600-3700 па нагоре. М? :wasntme:

4. Elena69221

Elena69221 Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2011
    Пораки:
    2.352
    Допаѓања:
    3.519
    И јас исто барам некоја поевтинка оптика во Скопје. Ми требаат цилиндрични леќи(-3.50 и -2.75) и прашав во ГТЦ во една оптика и ми викаaт годишни се 9000ден. Ама некако не ми се даваат толку. Знае некој каде можам да најдам поефтини? :worried:

5. Agrona

Agrona Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    1.713
    И јас имам ист диоптер како тебе прво ми беше -2.75 па ми се накачи на -3.50. Баш вчера си зедов леќи од една оптика од Зелен пазар. Меки леќи си зедов 2.100 денари 3 пара месечни се. Еден пар носиш еден месец така ми рекоа од оптиката. Јас ги зедов повеќето поради свадбата што ме чека сега на почеток на октомври дека невеста ќе бидам да ги носам. Инаку наочари си носам, бидејќи седам на компјутер по 10 саати во денот, а леќата нема заштита додека наочарите што ги имам се со антирефлекс и не знам таму уште со што се имаат веројатно некоја заштита (така бар ми рекоа од оптика кога ги земав).
    Е сега, сакам да ги прашам девојките кои носат леќи, бидејќи јас тазе сум вака со леќи и за прв пат си зедов леќи вчера. Нели невеста ќе бидам па ќе треба од сабалје негде од кај 9 часот сум на фризер, па шминкер и ми рекоа дека прво да се стават леќите па да се нашминкам. Е сега, прашањето ми е од оптика ми рекоа дека најмногу во денот 8 саати да ги носам леќите, а јас ако сметам така 8 саати ми доаѓа да ги извадам негде накај 17 часот. :( Тоа сакав да ве прашам, дали ќе можам до кај 12 барем да ги носам, или ќе почне да ми се заматува видот или да не почне да ми солзат очите. Ќе ве замолам доколку знае некој да ми каже дали е можно да ги износам до крај цел ден. Фала девојки и поздрав ! :* :hai:

6. mjauculence

mjauculence Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    104

се зависи од окото,можно е да почне да ти солзи можно е да ти се мати видот и така натака.. а можно е и да не осетиш ништо. Какви леќи си земала?

7. Agrona

Agrona Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    1.713
    ^
    Зедов меки леќи диоптријата ми е -3.50 и некако ми е страв да не не можам до крај да издржам со леќите цел ден. :( A искрено не знам што леќи се како им се вика фирмата/марката (не знам како да се изразам). :lol:

8. tigerlady

tigerlady Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.420
    Кога ти е свадбата? Ако имаш време, почни уште сега да вежбаш подолго да ги носиш. Не да претеруваш, него секој ден накачувај по еден саат за да ти се навикне окото.

На Agrona му/ѝ се допаѓа ова.
  9. QueenElena

QueenElena Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2013
    Пораки:
    1.212
    Допаѓања:
    1.290
    Oчила. :)

10. Slonchica

Slonchica Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2012
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    2
    Леќи. Година дена носев наочари и се кајам што од одма не сум почнала со леќи. Со очилата некако се осеќав удобно, ја изгубив самодовербата кога требаше да се сликам обавезно ги вадев, кога искачав не ги носев ама среќа немам некој голем диоптер, така да не беше страшно. сега со леќите неам гајле. 3минути работа насабајле и навечер. Рутина исто како заби миење. Е сега можеби не се трајни како очилата ги купуваш еднаш и ги носиш неколку години ама па вреди. затоа, кој има сомнеж во врска со леќите, нека си купи и нека виде дека е 100 пати поубаво и полесно за носење :)

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.893
    Допаѓања:
    7.626
    Bausch and lomb (softlens) меки контактни леќи со 59 % кислород се тие што ги зема ;) Инаку немај гајле ќе ја издржиш свадбата :*

На Agrona му/ѝ се допаѓа ова.
  12. nice.girl9090

nice.girl9090 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2010
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    69
    Последниот пат коа бев на преглед, во консултација со докторката сменив марка на леки и сега ги користам Pure Vision 2. Во едно кутивче се 3 леки. Докторката ми кажа дека една лека можам да ја носам 2 месеци , а на кутивчето пишува дека се за месечна употреба. . И сега не ми е јасно како таа едно кажува а упатството друго. Можно ли е да згрешила или да ја послушам да не се водам многу од упатсвото..?

13. Agrona

Agrona Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    1.713
    Свадбата ни е на 5 октомври. Денес еве ги носев од 12 часот до пред малку ги извадив, што зачи скоро 11 саати ги носев. Не ми солзат очите ништо ок се. Бидејќи не сум се уште навикната со леќите и осеќам како да имам нешто во око, како трепка да имам, како нешто кога од шминката ќе ни влезе во око така осеќам. Се надевам дотогаш ќе се навикнам уште повеќе.
    Да тие се леќите Bausch and lomb (softlens). ;) Се надевам и јас ќе ја издражам свадбата. Фала ви на советите. Поздрав !!! :$ :hai: :inlove:

14. Slonchica

Slonchica Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2012
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    2
    Немај гајле. Сите така праат. Дури сум слушала и некои ги носат повеќе од 2 месеци, но јас на секој 1ви на 2 месеци. Мислам ти можеш да ги менуваш на секој месец, но вака е поекономично ;) Јас наместо на секои 6месеци да купувам леќи, јас купувам во годината еднаш по 6 пара :D

15. nice.girl9090

nice.girl9090 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2010
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    69
    Ok.. :) И уште нешто да прашам. Јас леките ги носам само за надвор ( по дома си носам очила) но се случува некогаш и по 10 дена да не ги ставам ако ме мрзи. И сега штом е така, дали можам да ги користам и подолго време од 2 месеци бидејки некогаш не ги користам многу често ..??

16. Slonchica

Slonchica Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2012
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    2
    Стварно не знам за ова. Прашај доктор или некој што исто така како тебе не носи многу често леќи.

17. marama

marama Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.445
    Допаѓања:
    91.769
    Јас ги носам многу подолго од два месеци, бидејќи не ги носам секој ден. Ги ставам по потреба, некогаш се случува два пати во месец да ги ставам. Ги носам се додека не почувствувам дека ми пречат.
    И во тие 10 дена смени им ја водата.

На nice.girl9090 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. a.c.k.a

a.c.k.a Популарен член

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    816
    Допаѓања:
    609
    носам очила скоро 2 год,немам некој диоптер голем,левото ми е 0,70 со цилиндар,а десното 0,50,е сега пред некој ден спомнав дека сакам леќи да си купам пошто неможам со наочари,утре другиден ке се мажам и невеста со наочари треба да бидам :| ,малку ми е глупо тоа,не се секавам со кого правев муабет но ми кажаа дека за леќи под 1 диоптрија не давале да се носат ,дали е ова вистина или не ќе може ли некој да ме упати и информира,ви благодарам многу

19. Sanniii

Sanniii Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    3.114
    Според тоа што ми кажал офталмолог ако ти се предвидени леќите на пример за два месеци, треба веднаш после два месеци да ги фрлиш и замениш со нови без разлика колку пати си ги носела. Сепак мене ми се има случено да ги носам и подолго од предвиденото, а не сум имала некаков проблем, така да зависи ти како сакаш.:)

20. Elena69221

Elena69221 Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2011
    Пораки:
    2.352
    Допаѓања:
    3.519
    Земав наочари за гледање од далеку дека ми требаа за да гледам на часови од табла. И гледам добро од далеку ама сега ми текна дека кога ќе треба да го запишам во тетратка тоа од табла мене ми е матно :/ Не знам дали ми го утнале диоптерот или вака треба да биде со сите наочари за далеку. Help please :worried: