Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Контактни леќи или очила?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од OrdinaryGirl, 26 јуни 2010.

1. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.051
    Допаѓања:
    12.778
    Епа требало комбинирани, може утнале. Јас носам леќи, ама си имам и наочари од доктор препишани како резерва. И со нив гледам многу убаво и на блиску и на далеку.

2. fashion.owl

fashion.owl Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2013
    Пораки:
    153
    Допаѓања:
    21
    Ако си доволно одговорна и редовно се грижиш за хигиената - дефинитивно леќи.

3. TheChelseaGirl

TheChelseaGirl Активен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2013
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Значи вака штотуку ми открија дека треба да носам наочари. Сакам да знам дали може уште веднаш леќи или прво треба некое време наочари па потоа леќи

4. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.317
    Треба некое време наочари па после леќи :)

5. Elena69221

Elena69221 Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2011
    Пораки:
    2.352
    Допаѓања:
    3.519
    Мене ми рекоа прво 3-4 месеци наочари па после тоа ќе ми дадат рецепт за леќи.

6. Femina777

Femina777 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    534
    Допаѓања:
    236
    Јас носам наочари ама сакам да пробам леќи :)

7. Aryana

Aryana Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2013
    Пораки:
    197
    Допаѓања:
    71
    Нема врска дека треба прво некој период наочари па потоа леќи. Јас прв пат кога почнав да користам помагала зедов и наочари и леќи. Наочарите морав да ги земам затоа што не може леќите нон-стоп да се носат бидејќи и окото треба некогаш да се одмори од нив и да дише. Така да слободно можеш да си земеш леќи но земи си и наочари, не мора наочарите да ги носиш некаде надвор, може за дома само, колку да ти се одморат очите од леќите.

8. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.195
    Допаѓања:
    36.641
    Јас носев очила во втора година средно. Ги носев 2 месеци. Леќи не сум носела.

9. Lovy1

Lovy1 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2013
    Пораки:
    1.113
    Допаѓања:
    826

Прочитав некаде имаат некои што почнале одма со леќи.
    Мене докторката ми рече прво наочари, да се навикнам 6 месеци, па потоа можам леќи
    И еве веќе и на леќите сега се навикнав :)

10. lav4ence.e.e

lav4ence.e.e Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    245
    Барав да си купам вештачки солзи од истата фирма од која ми е и растворот и немаше нигде такви... Е сега ме интересира дали е во ред да земам од друга фирма, страв ми е да не добијам некоја реакција на очите или нема врска тоа од која фирма се ?

11. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.051
    Допаѓања:
    12.778
    Јас па не користам вештачки солзи воопшто и немам проблем. Која е разликата за тие што користат?

12. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.341
    Нема врска од која фирма се, ист им е составот, нема ништо да ти биде.

И јас не користам вештачки солзи, изледа зависи до вид на леќа каква е и како реагира окото на леќата

13. lav4ence.e.e

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    245

Јас досега имам сменето три вида на леки(секак9о во консултација со лекар) и со сите ми е иста ситуацијата. Сменив и раствор и пак ништо. Изгледа до окото ке да е, па затоа сакав да пробам со вештаки солзи. Неколку пати заприметив дека единствено ми се удобни и не ми го сушат до толку окото кога ке ги ставам веднаш по првото отварање на нов пар леки , притоа без да ги измијам со раствор. Не знам во каква течност стојат внатре, ама одлична е. :wasntme: Инаку се мислам дека можеби проблемот е до тоа што носам леки од една фирма а раствор користам од друга, па затоа до толку многу ми се сушат, не е можно со секој раствор дам ми е така. Појма немам и одговор никако да најдам, а на преглед одамна немам појдено..

14. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.797
    Допаѓања:
    100.519
    И јас имав такви проблеми,ги чувствував суви и уморни очите.Мислам зашто работев баш на таква работно место со многу прашина,ветар дури и греењето во зима ,од греалки ,ми сметаше.Затоа вештачките солзи беа тука за освежување.И нема врска тоа што леќите и растворот не се од иста фирма.Јас без вештачките солзи,признавам ,не можев да функционирам.

15. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.000
    некој нема ми каже на колку време треба да се менуваат леќите, односно колкав временски период може да се користат за да не дојде до некој инфекција на окото....позз

16. lav4ence.e.e

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    245
    А колку пати на ден ставаш од солзите и како најчесто , пред или после ставањето на леките ? :)

17. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.797
    Допаѓања:
    100.519
    По потреба,секогаш кога имав чувство на суво око.

18. anonymous16

anonymous16 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    921
    Дали е можно да ми требаат очила, бидејќи гледам, а супер гледам и со очила? Некогаш чувствувам болки во очите и слепоочниците... Ако некој има такво искуство нека ми каже 8)

19. Elennaa

Elennaa Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2011
    Пораки:
    4.161
    Допаѓања:
    14.171
    Не те сфатив нај, нај... Чиви очила носиш?
    Ако не се твои, и ако не ти препишал лекар, не си играј играчки... Можеби носиш некои со многу поголем диоптер, отколку што ти треба. И јас еднаш пробав едни очила со многу поголем диоптер, па почисто гледав, отколку со моите очила. Ама не е тоа работата... треба да се носат очила, со тој диоптер што одговара на твоите очи. Најчесто едното око послабо гледа, од другото (според мене). Оди на очно, и ќе ти кажат таму дали треба да носиш или не треба.

20. Bescheiden

Bescheiden Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2012
    Пораки:
    316
    Допаѓања:
    193
    5 месеци носев очила, ама дека имам голем диоптер.. дебели ми беа стакленцата и ми правеа дупчиња кај очите, а и онака ми беа тешки на целото лице. Како некој товар да носев.
    Веќе 2ипол гоини носам леќи и сум презадоволна :) Не би ги менувала ни за ласерска корекција :D