Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Контактни леќи или очила?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од OrdinaryGirl, 26 јуни 2010.

1. Cvetetto

Cvetetto Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2011
    Пораки:
    2.834
    Допаѓања:
    1.891
    Јас си носам очила веќе3-4 год и баш ми е супер иначе сакам да носам леќи ама тато ми вели дека е поубо очила и зато очила :)

2. Boleyn.7

Boleyn.7 Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    425
    Леќи дефинитивно! Многу подобар избор од очила.Поскапи се очилата, треба да се плати стаклото, рамките, да се пазат да не паднат...А леќите само треба да ги одржуваш чисти, а и ако се безбојни никој нема да знае дека ги има воопшто. ;)
    И не стојат очила на секаков тип на лице.

3. Barca-Gril

Barca-Gril Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2013
    Пораки:
    876
    Допаѓања:
    927
    Еве моите очила..(наочари) :D

Прикачени фајлови:

• Photo-0002_e1.jpg
      Photo-0002_e1.jpg
      Големина на фајлот:
      115,4 KB
      Прегледи:
      187
    • Photom.jpg
      Photom.jpg
      Големина на фајлот:
      223,8 KB
      Прегледи:
      186
    На tinka-mace му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Thallia

Thallia Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2013
    Пораки:
    2.805
    Допаѓања:
    18.795
    Кога го правев последниот преглед и јас бев решена за контактни леќи, но ми рекоа дека за мојот диоптер не се препорачливи, па се подновив со очила...
    Ми понудија варијанта за некои кои требало да се менуваат на 6 месеци, а истите ми беа некако скапи (околу 10 000ден), па баш и немав избор во моментов.

5. Femina777

Femina777 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    534
    Допаѓања:
    236
    Јас носам очила веќе 2 години и супер ми е со нив и диоптерот ми е 1,25 и на другото 1,50 и не ми сметаат ама сакам да пробам леќи пошто изгледа не се менува диоптерот ама пак незнам можеби се проблематични за хигиената или кога ти влезе нешто во окото што ке правиш
    Вие што ми препорачувате ? :)

6. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.051
    Допаѓања:
    12.778
    Ма само така викаат дека се тешки за одржување. И мене сестрите во очна ординација ми кажуваа со леќи да не се шминкам, па се шминкам и не се случило ништо. Јас моите леќи ги носам 7 дена, седмиот ги вадам , премивам и ги враќам во очите. И поубаво е, не мора секој да знае дека имам проблеми со видот. Кај нас има многу прост народ. Мене комшика ми викаше “Еееј па ти не само пред компјутер, и сега си ги носиш очилата?“. Како да очилата не се за луѓе.

На Femina777 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Femina777

Femina777 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    534
    Допаѓања:
    236
    во право си :)
    а колку се движи цената за леќите и плус тие течности ?

8. sunlover

sunlover Нов член

Се зачлени на:
    17 ноември 2013
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Порано носев очила сега еве веќе две недели носам леќи.
    И сум презадоволна од леќите. :D

9. kosmodiks

kosmodiks Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    251
    За да отидеш во оптика мораш ли прво да одиш на очен лекар? Во сите ли оптики имаат уреди за одредување диоптер и слично.. Јас треба да одам за очила ама несакам на лекар, туку право во оптика. И некој што е бил да ми каже подетално што-како. :)

10. SparkyAngel

SparkyAngel Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2011
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.366
    Здраво :hai:

Сакам да ве замолам да ми препорачате добра оптика во Скопје, каде што ќе можам само стакла да си направам, бидејки непланирано си купив рамки за многу поефтина цена од оптикиве. И дали би знаеле да ми кажете од прилика колку би ме коштало. Дали некој правел само стакла во оптика на свои рамки. (Стаклата да бидат со заштита од зраци од компјутер, како што вообичаено ги продаваат :!: )

11. Talita

Talita Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2011
    Пораки:
    942
    Допаѓања:
    1.396
    Девојки ми требаат очила за одмарање, пошо после 20 мин читање мн ми се матат буквите , ептен, се напрегам да прочитам и ако ми е нештото блиско. Сакав да прашам низ Скопјево каде да појдам и од прилика колку пари се очилава за одмор?

12. Anna-Banana

Anna-Banana Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2011
    Пораки:
    3.895
    Допаѓања:
    4.902
    Бев на очно и ми одредија диоптер -1,50 докторката ми рече некое време да носам очила,па после тоа да се префрлам на леќи.Не ми кажа на колку време да појдам на преглед повторно,па би сакала да ве прашам после колку време да појдам повторно?
    И ме интересира одприлика како се движат цените на рамките?
    [​IMG] конкретно од овој тип?
    Фала ви однапред.

13. Elena69221

Elena69221 Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2011
    Пораки:
    2.352
    Допаѓања:
    3.519
    После 3-4 месеци отиди на преглед за леќи. А за цена на рамки имаш секакви, зависи од кај ќе купуваш, почнувајќи од 400ден па нагоре :) Ама ако за брзо се префрлаш на леќи подобро земи си некои поефтини рамки.

На Anna-Banana му/ѝ се допаѓа ова.
  14. cherry-on-top

cherry-on-top Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2013
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    45
    Со леќи е дефинитивно подобро. Јас носев очила и ми се допаѓаа, но кога докторот ми препорача леќи, веднаш ги ставив и сум презадоволна. Точно е дека треба поголема хигиена, да ги измиеш пред да ги ставиш со посебна течност и пред спиење да ги вадиш и пак да ги измиеш, не смееш да се бањаш со нив, ама се надалеку подобри од очилата. А и на леќите имам помал диоптер бидејќи се залепени на зениците, а со очила окото се напрега малку. Значи на сите што се мислат дали да си земат леќи, обавезно да земат, нема да зажалат. Позз :*

15. Unfaithful18

Unfaithful18 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2010
    Пораки:
    2.391
    Допаѓања:
    1.116
    Девојки ми ги препишаа Air Optix меки леќи, па ако некоја од вас ги користи, ако може да ми каже која цена се и во која оптика се најефтини, за да не лутам многу :)
    Инаку ме зачуди што на преглед докторката не ми стави пробни леќи, а од други сум слушала дека ставаат за да видат дали окото ти поднесува леќи? :^) Колкава е веројатноста да окото не ми ги прими?

16. Femina777

Femina777 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    534
    Допаѓања:
    236
    И јас имам слушнето дека со леќите се стопира диоптерот :)
    Јас имам 14 години и носам очила и имам диоптер 1,50 и сакам наредна контрола да прашам дали ке можам да носам леќи .
    и имам слушнато многу пофалби за леќите

17. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.317
    Мајка ми носи леќи и има доста пофалби за нив :)
    Значи според тебе да побарам леќи?
    Мама ми вика мала сум била да сум почекала уште година дена барем па во средно да ставам ама се плашам дека до тогаш уште многу ќе ми порасне диоптерот(недај боже) :|

18. Femina777

Femina777 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    534
    Допаѓања:
    236

Нема проблем тоа со годините
    една моја другарка имаше уште поголема диоптрија од твојата и си стави леќи кога имашее 11 или 12 години и сега и е многу подобро
    Па јас би ти препорачала да си земеш бедејќи сега си во пубертет и ке може да ти се подобри видот затоа земи си леќи ;) и јас ке си земам :)

па пиши што си направила ;)

19. Snow.Girl

Snow.Girl Активен член

Се зачлени на:
    24 ноември 2013
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    7
    Носам наочари и многу ми е убаво,послатка сум со нив(така викаат :wasntme:) 8)
    Помислив на леќи али да ти кажам сум гледала како ги ставаат,гадно ми е тоа и страшно неможам да ставам :?: Носам наочари веќе 3 години,пред 5 месеци бев на контрола и диоптерот ми беше ист како пред една година :) Постојано си ги носам.Инаку за далеку ми се,а сум слушнала дека потешко се поправа,за блиску е лесно.

20. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.421
    Дали сте виделе или знаете каде можам да најдам вакви рамки за очила-
    Барав низ гтц низ оптиките кај златарскиот пролаз ама немаше нешто слично или убаво на око.
    Кај онаа кај ботони имаше ептен фини модели, само малку беа поскупи, ама фин избор на рамки, ама вакво нешто не..

Кај на друго место да барам, одамна немам земено нови рамки на очила, сама нешто асално, нека биде и поише пари, само да се квалитетни и да си земам кои добро ми стојат во неутрална боја што одговоара на се(имам розеви и зелени моментално |( )

Не е темава баш баш погодена за рамки за очила, ама ете не е страшен оф топик.