Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Контактни леќи или очила?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од OrdinaryGirl, 26 јуни 2010.

1. captivating

captivating Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476

На Hipster му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Golden

Golden Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2013
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    1.407
    Се извинувам за офф топик бидејќи неможев да најдам соодветна тема.Може да ми препорачате добар очен лекар бидејќи треба да одам на преглед? :$

3. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.893
    Допаѓања:
    7.626
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =1&theater
    Нешто слично ;)

На Hipster му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Anna-Banana

Anna-Banana Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2011
    Пораки:
    3.895
    Допаѓања:
    4.902
    Јас имам едно прашање.
    На 17-18 години има ли надеж да се намали диоптерот,или поголема е веројатноста да се зголеми? Со носење очила,со диоптер -1,50?
    Фала однапред,за одговорот.

5. lav4ence.e.e

lav4ence.e.e Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    245
    Пред некој ден си купив нова крпичка за бришење наочари. Патем, една комшивка ме советуваше да не ги бришам наочарите со секаква крпа, оти таа што ја земав е од една фирма и демек можно било да е наменета само за стакла што се од истата таа фирма. Ке сум ги оштетила моиве... Јас прв пат слушам вакво нешто, крпа за наочари како и секоја таква има иста функција. :wasntme: Што мислите вие ??

6. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.317
    Таа крпата од еленска кожа ли ти е? :D Таква даваат во кутијата со наочарите(добро барем треба да дадат).Јас искрено не ја користам таа крпа него ги чистам со едни како влажни марамици од кам наменети за очила.И со нив ми е стопати поубаво многу поубаво ги чистат наочарите.Ама и таа крпата ако ти е од еленска кожа добро брише.Иако мислам дека крпа како крпа си е исто. :)

На lav4ence.e.e му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Elennaa

Elennaa Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2011
    Пораки:
    4.161
    Допаѓања:
    14.171
    ^^ Ма каква крпа-какви бакрачи. :wasntme: :D
    Со што стигнам. Маица, блуза, дуксер, тренерки, пижами, наметка... Којзнае каде сум го забутала тоа крпчето што ми го дадоа заедно со ќоровинкиве. :D

Само да не биде некој груб материјал, за да не се изгребат.
    На почетокот сум ги тинтрела ко божем злато се, сега... :wasntme:

Минатите ги носев 3 години, ништо не им беше. Освен што ги фрлив на земја, и ми се изгребаа. Иначе знаете каков имунитет сум им изградила? :D Оооо. :rofl: Ова ептен дека ги учукав у земја, и мораа да се изгребаат, иначе... :D И уште може да се гледа со нив. Обично ги носам, кога не можам да се сетам кај сум ги оставила сегашниве. :D

Колку повеќе ги тинтрите, толку повеќе ќе им ослабне имунитетот. :D

Ај доста трескав зелени.

Ама озбилно, според мене нема врска тоа со крпите. :wasntme:

На LittlePinky, Thallia, Elena69221 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    ^ Елена, јас не го прочитав прашањето на претходната страна, директно на твојот коментар отидов, па збунка направив. Помислив дека збориш за леќи, па си викам: Леле, како може девојчево толку невнимателно да биде со леќите, некоја инфекција Бог да чува ќе си направи :D

Инаку lav4ence.e.e - материјалот на крпчињата е важен само за да не ти ги замрси уште толку стаклата. Затоа што има материјали што не ги чистат, туку само ги замачкуваат уште толку.

На LittlePinky, lav4ence.e.e и Elennaa им се допаѓа ова.
  9. Anna-Banana

Anna-Banana Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2011
    Пораки:
    3.895
    Допаѓања:
    4.902
    ^^
    Мене пак зошто докторот ми рече дека најубаво било да ги бришам стаклата со обична палома? :o :o :o

10. AnaKarenina

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Ако со палома не ти се замачкуваат, бриши ги слободно, нема врска тоа :)

На Anna-Banana му/ѝ се допаѓа ова.
  11. lolwow

lolwow Нов член

Се зачлени на:
    9 декември 2013
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    1
    Здраво феминки. Ме интересира дали леќите пред да се стават на очи треба да се измијат само со истиот раствор во кој се чуваат ? Може ли со дестилирана вода да се мијат? Како правите вие? Однапред ви благодарам. :)

12. viki-dete

viki-dete Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    686
    Допаѓања:
    765

Па пожелно е да се измијат со специјалната вода за леќи.

13. MIA-SK

MIA-SK Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2012
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    561
    Во кутивчето, леките мораш да ги чуваш во специјалната течност за леки (јас користам Opti-Free), а кога ги плакнеш пред да ги ставиш на очи или во кутивчето, можеш да користиш физиолошки раствор-купи си во аптека. На овој начин, течноста ќе ти трае подолго. Инаку, ова ми е препорачано од офталмолог, така да слободно користи физиолошки раствор за плакнење.

14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.383
    Допаѓања:
    103.170
    Јас ќе идев да ги мењам наочарите, сфатив дека ми е до крпчето, абе една синтетика шта да ви кажем, лудница. Со овие од КАМ ги бришам ама кога немам во моментов ги бришам и со крпчето, катастрофа невидена. Ама не знам што стакла ќе беа овие еј, одма се мастат, чим оставам малку време, внатре-надвор и одма се мастат. Ништо одсеа едно пакетче од КАМ крпичките во ташна, едно дома и едно на работа :D

15. Agrona

Agrona Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    1.713
    ^
    И јас така со очилата те ми се замастуваат и ги бришам со тие од КАМ што се како влажни. А и леќи носам некогаш, а нив си ги чистам со една специјална течност. Повеќето си ги носам очилата некако стави-вади не се замарам многу. ;) А и поубаво ми е за пред компјутер со очилата зошто имаат антирефлекс.

16. MIA-SK

MIA-SK Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2012
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    561
    хахаха......и јас така правам - во сите куќи/станови, во викендица, во ташна, на работа, во кола......сегде имам од марамчињата од Кам - супер се! :!:

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  17. lav4ence.e.e

lav4ence.e.e Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    245
    Тоа крпичето за бришење за кое ве прашував пред неколку постови ич не ми се погоди, ми ги масти многу наочарите. Вчера сестра ми ми купила нова и мислам дека конечно имам нешто асално за убаво бришење на наочарите. Крпата е на Супрема и е феноменална . Така да, кога ќе сте во план за купување обавезно земете си ваква :D

18. AnaKarenina

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Јас секогаш кога ќе ги земев наочарите од оптиката, ми мирисаа многу убаво. Заедно со целото кутиче :) Ги прашав што им ставаат и ми рекоа дека ги пребришуваат со парфем, бидејќи така најлесно се чистеле. Па си најдов дома спрејчиња за тело што не ги користам, од оние од Авон, прскам по малку на стаклата и ги пребришувам. Ем ми се чисти, ем ми мирисаат убаво :)

На cresa-jagoda, anuskaNESTLE и Elennaa им се допаѓа ова.
  19. Elena69221

Elena69221 Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2011
    Пораки:
    2.352
    Допаѓања:
    3.519
    Еј баш после ќе пробам така да ги избришам да видиме дали дејствува :D

20. Mariia05

Mariia05 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2013
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    33
    Јас носам очила веќе 6 години :geek: и онака ептен се навикнав, не ми сметаат ама некако за излегување не се баш.. Па би сакала да пробам со леќи, гледам сега повеќето се позадоволни од леќите.. Па би сакала да ве прашам колку се движи цената на леќите и плус тие течности со кои се одржуваат? :)