Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Контактни леќи или очила?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од OrdinaryGirl, 26 јуни 2010.

1. sexybaby

sexybaby Истакнат член

Се зачлени на:
    13 септември 2010
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    62
    Ти си почетничка,знам затоа што ми пиша :).пробај со кратки потоа ќе можеш и со долги.со долги можеш да се повредиш или да ја скинеш или оштетиш леќата.поз

На Dream-Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. sexybaby

sexybaby Истакнат член

Се зачлени на:
    13 септември 2010
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    62
    Ти си почетничка,знам затоа што ми пиша :).пробај со кратки потоа ќе можеш и со долги.со долги можеш да се повредиш или да ја скинеш или оштетиш леќата.поз

3. marama

marama Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.444
    Допаѓања:
    91.755

Кога отидов прв пат да земам леќи имав многу долги нокти. Докторот ми рече - Бирај нокти или леќи.
    Јас не носам скроз кратки, но не се поголеми од 3,4 мм почнувајќи од коренот.
    Разлика забележував кога ќе ги оставам малку подолги при вадење, не при ставање, понекогаш знаев малку да го гребнам окото.

Е сега јас си имам мака. До сега носев скроз обични стакла, без заштити и глупости. Сега кога земав нови очила, ставив стакла со заштити и што ти знам друго ама забележувам дека главата ме боли, што малку ми е чудно зошто нели таа заштита треба да е добра и да не го заморува окото.
    Се мислев да не не сум навикната ама еве недела и повеќе помина, кај мене главоболката е се поголема.
    Сте имале ваков проблем?

4. jok

jok Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2012
    Пораки:
    932
    Допаѓања:
    905
    Може. зошто да не. Само, во оптиката ќе ти кажат колку пари. Секој диоптер си има цена. А влијае и тоа дали се обични стакла, пластични, титаниумски.

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  5. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Тие стакла со заштита и јас неможам да ги трпам, незнам зошто но неможам. Мене не ме боли глава, но некако видикот низ стаклото не ми е исти. Плус заштитните слоеви многу брзо ми се гребат и оштетуваат и тек тогаш имам проблем. Гледам рецки во видното поле. Е сега најново оптичарот ми кажа имало некои нови стакла со заштита кои не се гребеле но :!: коштаат околу 4000 денари само стаклата.
    Сепак ти провери си да не те боли глава од нешто друго. Пример погрешен диоптер, неточно измерено растојание, ако драстично си ја променила формата на стаклата (мене така ми се случи ја сменив формата на стаклата но скроз различни и цела недела само рабовите и рамката и шајчињата кои беа во стаклото ги гледав и ме болеше глава).

На marama му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Elena69221

Elena69221 Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2011
    Пораки:
    2.352
    Допаѓања:
    3.519
    Јас од кога ги земав наочарите имам заштита, значи претходно не сум носела обични и повремено имам главоболки.. ама не верувам тоа да е до заштитата. Нема логика некако.. o.O
    Од голем диоптер да не е или ваљда треба време за да се навикнеш на такви стакла. :?:

7. Westlife

Westlife Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2011
    Пораки:
    642
    Допаѓања:
    617
    Носам очила можеби од мои 10години(сега сум 19). Незнам дали да земам леќи.
    Дали има некоја феминка што од очила се префрлила на леќи?

8. Lexus

Lexus Истакнат член

Се зачлени на:
    8 април 2013
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    307
    Леќите се супер. Јас скоро 15 години носм меки леќи. Супер се леќите , големо ослеснување се. Гледаш поубаво со нив, и ког е надвор ладно , а влегуваш во затполена просторија немаш змаглување како кај очила. Единствена маана е што бараат повеќе хигиена и после подолг временски период носење почнуваат да прават проблем на очите бидејќи се сушат ( леќите се 70% вода).

9. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.047
    Допаѓања:
    12.774
    Јас ги носам 6 месеци и ептен ми легнаа добро. Нити ми се сушат покрај печка, термо, ниту ми требаат вештачки солзи. Кога преминав од очила на леќи мислев дека имам нов пар очи.

10. Elennaa

Elennaa Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2011
    Пораки:
    4.161
    Допаѓања:
    14.171
    Еднаш, кога ја прашав лекарката за леќи, ми рече дека сум немала потреба толку да ги оптоварувам очите, сум имала многу мал диоптер. На почетокот, многу повеќе сакав да земам леќи. Ама изгледа излегуваат поскапо. А сега кога ќе размислам, не би можела да си ставам нешто во окото. Мене кога ќе ми за закачи трепка, се вознемирувам, а не пак нешто друго. Мислам дека на мене ќе ми треба многу време да се навикнам, така што си останав на очила...

Требаше сега да одам на контрола, на почетокот на декември. Ама ме мрзи да одам прво кај матичен, да закажам. Што убаво беше преку телефон. :D

11. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.317
    Не сум ги ставила од петокот леќите и утре и задутре нема да ги носам во среда сум пак на очно,така ми рекоа уште една проверка. :D
    Уште 2 дена мачење со очите. :tmi: (слаб ми е диоптерот на наочарите :x )
    Е сега некој поискусен да ми каже од почеток треба помалце да се носат по саат-два или нема врска?
    Јас тогаш ги носев два часа и немав ни црвенило на очи,очите супер ми ги прифатија леќите.
    Е сега значи сакав да прашам вака во среда сабајлето одам на очно и после ќе одам директно во школо ќе ги пропуштам првите часа и после дали можам да си продолжам со леќите,да не се мачам со наочарите(и така не ми помагаат многу)или да ги извадам леќите,па пак со наочарите?
    Фала ви на помошта однапред.(знам досадна сум само прашувам нешто. :lol: )

12. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.047
    Допаѓања:
    12.774
    Стави си леќи не се мачи. Јас уште од прв ден можев да ги носам без да ги вадам. Нема споредба и не се мачи. Сега јас не би земала очила. Мора ли секој да ме знае дека имам проблеми со видот.

13. bonustraka

bonustraka Активен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2014
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    Пред два дена за прв пат ставив меки контактни леќи со диоптер -1.5, е сега што е проблемот, кога ги носам надалеку гледам одлично но одблизу некако ми е заматено, па сакам да ве прашам дали е тоа е нормално дури се навикне окото или е нешто друго?

14. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Колку блиску? Да речеме кога работиш ред компјутер ти се мати?
    Мене леќите ми пречат при читање затоа што ми се заматува видот, ама само под одреден агол.
    Значи ако ја ставам книгата во висина на очите, нема да имам проблем. Ама ако ја ставам на маса да речеме, тогаш ми се мати.

15. bonustraka

bonustraka Активен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2014
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    Да, баш кога сум пред компјутер ми се заматуваат буквите не можам убаво да фокусираам, стварно не знам што е проблемов, а докторот не ме предупреди дека може така да биде.

16. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Консултирај се со очен лекар, не би требало таков проблем да ти се јавува.
    Таман работа да ти се заматува видот од блиску додека ги носиш, многу проблеми може тоа да ти направи. Ќе не можеш ниту да читаш, ниту да пишуваш, а леќите не се стави-вади како наочарите.

На bonustraka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.205
    Допаѓања:
    3.160
    Сакам да ве прашам кои капки за очи/солзи ги користете за леќите?Јас си купив од леќите од фирмата Air Optix и докторот ми рече да ги носам по шест ноќи но многу ми се суши окото па затоа сакам да користам некои солзи.

18. sexybaby

sexybaby Истакнат член

Се зачлени на:
    13 септември 2010
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    62
    ако ти се сушат очите вади ги на 2 дена,остави докторот што ти кажува.сите сме различни.не може секое око да го поднесе тоа :)

19. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.397
    Допаѓања:
    114.539
    А зашто да ги носиш додека спиеш?? Јас носам леќи од Air Оptix сега а инаку леќи носам 10 години па не сум купила никогаш од тие што се спие со нив.

И јас го имав истиот проблем, тоа е затоа што кога гледаме пред компјутер поретко трепкаме и се суши окото. Јас би ти препорачувам кога работиш подолго време на компјутер да носиш наочари со заштита. Јас бидејки работам 8-10 саата на компјутер на работа носам наочари, а кога излегувам или сум дома сум си со леќи.

На bonustraka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.205
    Допаѓања:
    3.160
    А зашто да ги носиш додека спиеш?? Јас носам леќи од Air Оptix сега а инаку леќи носам 10 години па не сум купила никогаш од тие што се спие со нив.

Затоа што купив од месечните леќи на Air optix кои можеш да ги носиш и до една недела,па почна да ми е тешко да ги ставам секое утро, да ме пецкаат и докторот ми кажа дека тие се премногу танки и за да не ги оштетам треба да ги носам повеќе ноќи.Затоа сакам да користам солзи додека да ги искористам имам за уште пет месеци па после ќе видам.Јас веќе 5 години носам леќи и до сега немав никаков проблем, дури мене лично повеќе ми се допаќаа леќите на Baush&lomb кои ги користев претходно иако се поефтини од овие на Air optix.Сакав да пробам затоа што сите ми ги препорачуваа но не сум премногу задоволна.