Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Контактни леќи или очила?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од OrdinaryGirl, 26 јуни 2010.

1. Bajaderka

Bajaderka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2010
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    339
    Најдобро ќе ти биде да си се консултираш со докторот. Јас користам Sistane ultra, препишани од доктор поради тоа што имам суво око.

На paleska3 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.317
    Да тоа е додека се навикнеш и јас 2 дена леќите ги носам вчера ми беше проблем од блиску ама сега како ги навикнав не ги ни осеќам во очите и одблиску и од далеку исто гледам. :)
    Инаку за членката што спиела со леќите.Зошто спиеш со леќи?Мене ми рекоа никако со леќи да спијам
    :D А,да јас користам раствор за леќи Solo Care.Одличен раствор(да не звучам ко реклама ај доста му се пофалби :D ).

На bonustraka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.780
    Допаѓања:
    24.006
    Жени, дечко ми до вчера носеше наочари, ама сплет на околности веќе ги нема. |(
    Сега сака да проба со леќи, ама него работата му е со компјутер, а ве читам дека не биле многу практични по тоа прашање. Шо ќе препорачате ? Он е кратковид инаку.

И друго, во 2007 год. имал обид да носи леќи, ама му било мачно да ги става. :)
    Се има нешто сменето во технологијава на леќиве во меѓувреме ? :D

4. make90

make90 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    26
    Моето искуство со леќите : носам веќе 9 години, наочари носев со претерување 3 месеци и тоа не сакав надвор од дома и имав тешки маки со разубедување со моите по дома како и секое дете :) и бидејќи не ги носев на едното око ми изварира од -0.50 на -0.75 (што мн мн и не го приметив се дури до контролата) и така преминав на леќи,за да може да го исконтролирам диоптерот да не ми расте,најмногу мајка ми беше успаничена зш и таа носи леќи (тврди) од свои 15години бидејќи во рок од една недела и пораснал -6 , тоа ви доаѓа стануваш и не гледаш... и од кога ги носи леќите немала пораст. Денес беше на преглед зашо треба да ги менува (дури и беше срам да каже дека ги носи 23год:)))) и има намалување...иако читам дека на некои од Вас им забраниле леќи за мал диоптер, јас сум со мн мал диоптер и плус цилиндер и носам меки леќи... И диоптерот не ми е мрднат, фала му на Бога! На почетокот се мачев со вадење секој ден, вадење при туширање,не заспивав без да ги извадам, и тоа ме држеше 1 година. Сега се случува да ги вадам само за премивање кога ќе осетам сувост или ако ептен ги преоптеретам очите од читање и сл. дури и нуркам со отворени очи и сл. Ова е и до некаде лош пример но ете моето око можеби и не е толку осетливо. Ги користам од Геталдус Bausch and Lombи сум презадоволна. За таму се решивме бидејќи и мајка ми почнала со своите први леќи од таму као нели стара фирма и сл. Сменив еднаш од една очна ординација во Беверли и не ми одговараа ми ги иритираа очите и реков НЕ , што си е сигурно си е сигурно... Јас сум најнајблагодарна што постојат леќите и пак кога би бирала би одбрала леќи.

5. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.893
    Допаѓања:
    7.626
    Едно мало појаснување. Bausch & lomb, Ciba Vision и Soflex се производители на леќи. Сите очни ординации и оптики ги набавуваат од магацинот на конкретниот увозник за Македонија. Сите имаат препорачани цени, меѓутоа некои оптики или ординации ги даваат и поскапо, а некои и испод цена. Затоа без двоумење распрашајте се за цените секаде, само задржете се на производителот и типот на леќи кои Вас ви одговараат.
    Конкретно make90 сакав да ти кажам дека не е проблемот до Геталдус и очната ординација во Беверли, туку тоа што од Беверли сигурно си земала друг тип на леќи. Bausch & Lomb не се на Геталдус и не ги произведуваат они туку ги набавуваат од истиот магацин како и сите останати.
    Се извинувам што можеби бегам од темата, ама ете на некој може ќе му биде од корист.

6. make90

make90 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    26
    Да, во Беверли ми дадоа некои други но по извршениот преглед и според него тие најмногу би ми одговарале, но мене сосема обратно ми се случи и веќе вториот ден си завршив ко пират со газа на едното око и терапија, да не навлагам, чисто ги спомнав нив бидејќи јас сум презадоволна и ги имаат скоро сите видови на леќи освен оние двослојните за конусно око кои ги има само во хрватска во нашиов регион. Но, од каде и да се Bausch and Lomb мислам дека се најок според мое искуство. Немам чувство на сувост,чешање,замаглување и сл. За оние кои се почетници особено се лесни за одржување.

7. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.633
    Допаѓања:
    25.332
    Да ве прашам како одат цените на леќите (општо, од послабите диоптери) за месечни и годишни? И дали нешто смета доколку носам леќи и поминувам многу време на компјутер?!

8. Agrona

Agrona Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    1.713
    Јас пред 4 месеци зедов леќи 2.000 денари од една оптика од Зелен пазар оптика Ицо се вика.
    3 пара леќи за тие 2.000 денари, но ми рекоа дека можат да се носат еден пар еден месец, а јас си ги носев еден пар дури три месеци. Не ги носев секој ден, но преку еден ден сигурно. Диоптерот до душа мене ми е многу висок -3,35 ми е. :( А откако останав трудна не ги носам леќите, поради инфекции и други работи (така ми рече офталмологот да не ги носам, само очила да си носам).
    Би ти препорачала јас (а мене офталмологот ми порача) да не ги носам леќите за пред компјутер.
    Јас работам 8 саати пред компјутер и си носам очила и поубаво ми е, така што, според мене мислам дека подобро е да си носиш очила за пред компјутер. Леќите не се со заштита како што се очилата, па затоа е препорачливо очила да се носат. Е сега, како сакаш ти така. Поздрав ! :hai:

На staycalm му/ѝ се допаѓа ова.
  9. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.633
    Допаѓања:
    25.332
    Јас никако не сакам да носам очила, имам правено операција на ушите и се си мислам дека ќе ме боли пошо праев пред неколку месеци операција.. Незнам страв ми е бидејки со едното уше и проблеми имам сега после операцијата а и онака нејќам очила ич :/ А да не знаеш случајно има ли леќи од тие што може да се спие со нив ? прочитав некаде дека има, само јас не сум од Ск па неможам да купам али да си ги знам цените отприлика :) И тие течностите по колку пари одат и какви ќе ми требаат?

10. Agrona

Agrona Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    1.713
    Не знам искрено да ти кажам да не те излажам. Не знам за тие леќи со кои можеш да спиеш.
    Ако си имаш мака тоа е друго. Види во оптика негде појди распрашај се тие најубаво ќе ти кажат.
    Инаку течноста во која јас ги чувам моите леќи ја зедов мислам дека (пак ќе пишам да не те излажам) околу 300 денари ли 400 денари така нешто. Па, пиши што ќе направиш. Поздрав ! :hai:

На staycalm му/ѝ се допаѓа ова.
  11. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.633
    Допаѓања:
    25.332
    Фала :) позз :hai:

На Agrona му/ѝ се допаѓа ова.
  12. MIA-SK

MIA-SK Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2012
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    561
    Те молам кажи ми точно каде на Зелен пазар се наоѓа оптиката Ицо?
    Фала однапред!

13. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.893
    Допаѓања:
    7.626
    Се наоѓа внатре во пазарот, веднаш до земјоделската аптека (па јавното WC). Инаку имаат и во ТЦ Бисер. Еве линк од фејсбук https://www.facebook.com/ico.optika?fref=ts

14. Elena69221

Elena69221 Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2011
    Пораки:
    2.352
    Допаѓања:
    3.519
    Колку што знам има само една оптика на Зелен пазар. Ако е една тогаш вака: кога влегуваш од автобуската во пазарот, вртиш лево накај хулахопките/долна облека и кај што ќе видиш тезги со наочари во близина ти е и оптиката.

15. MIA-SK

MIA-SK Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2012
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    561
    Во саботата бев во Оптика „Ицо“ на зелено пазарче. Ептен се услужливи вработените и мнооогу добри цени имаат на леките-осеќам дека ќе им бидам долгорочен муштерија! ;)
    ФАЛА на сите Феминки за инфото!

На Elennaa, Agrona и Minnie-e им се допаѓа ова.
  16. Agrona

Agrona Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    1.713
    Миа ИЗВИНИ што не сум ти вратила одма каде се наоѓа оптиката не сум видела. :(
    Но, еве тука на Фемина има прекрасни феминки и ти кажале каде се наоѓа. :inlove:
    Се надевам дека бев од помош. Поздрав ! :* :hai:

На MIA-SK му/ѝ се допаѓа ова.
  17. eci.sk

eci.sk Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2011
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    89
    незнаев каде да го поставам прашањево па еве тука се надевам ке добијам одговор :) вака јас треба да носам наочари уште од мала носев ама не редовно и краток период (бидејки несакав да носам)...бев на очен лекар пред 3 години и пак не ги носев бидејки треба цилиндрични да носам ,а ми казаа од нив дур да се навикнам можело како во дупка да ми се прави,и да ми се врти и јас се исплашив и не ги носев ...со оглед на тоа дека сум анксиозна одма паники ме факаат :) во последно време осекам дека ми се заморуваат,дури и ми се врти често ,незнам дали е возможно од очите да ми е или само од анксиозноста? значи тоа ми е прашањето дали е можно да ти се мати во главата,да ти се врти од очите? и дали бил некој во ленс на очно? ми кажаа дека таму било како на лекар да идеш имало докторка ,незнам колку е точно ?сакам да идам таму да ми утврдат кој диоптер треба ама незнам дали треба и на лекар да отидам? ви благодарам однапред ;)

18. bonustraka

bonustraka Активен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2014
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    A od koj brend koristis lejci? Posto razbrav deka od brend do brend imalo dosta razlika, i mozit toa e problemot kaj mene. Inace mojve se nekojsi Dispo.

19. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.893
    Допаѓања:
    7.626
    Eci.sk можно е да ти се врти затоа што не носиш наочари. Немој да паничиш што треба да носиш цилиндрични, тоа не е ништо страшно, нормални наочари, само што ќе ти требаат 2,3 дена да ги навикнеш. Оди што поскоро да си направиш преглед. Инаку можеш преглед и во било која оптика да направиш, немаат лекари, ама имаат апарати и обука за вршење преглед. Немаш потреба од очен лекар, освен ако сакаш, и никако немој по државниве кај што немаат апарати. Ете и во Ицо оптика погоре што се спомнува прават прегледи, и се друго е ефтино. Поздрав ;)

20. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.004
    Допаѓања:
    81.342
    За скоро одам на преглед затоа што сум речиси сигурна дека имам промени во диоптерот, па најверојатно ќе се подновам и со нови оквири.
    Ме интересира колку отприлика се движи цената на овие рамки и дали во прочуената Ицо оптика би нашла нешто вакво како последните два типа рамки по некоја понормална цена? :?: :D