Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Контактни леќи или очила?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од OrdinaryGirl, 26 јуни 2010.

1. tiph24

tiph24 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2014
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    177
    во познатата ицо оптика и јас ги купувам моите рамки хаха :D
    да ве прашам,кога може да носам леќи?
    бев во лептокарија кај приватен,па во турската очна..и таму и таму ми кажаа после 18 год. НАЈВЕРОЈАТНО.
    еден на одмор лани,му дале да носи дури после 22 год.
    има девојчиња што ги знам,14 год и носат леќи..

2. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.893
    Допаѓања:
    7.626
    Има и од 400 ден., 1000, 1200 па до 2500 ваков модел. По нормална цена здравје :D
    Еве и слики има од некои тука https://www.facebook.com/ico.optika/med ... 119&type=3
    Иначе деновиве даваат клуб картички за попуст, па ако сте во план за купување може добро да ви дојде :rock:
    Препорачливо е носење леќи од 17,18години. Ти ако запнеш можеш кога сакаш да ставиш, никој не може да ти забрани, ама нема да направиш добро.

На Mishela му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.317
    Јас имам 12 ипол години и скоро веќе 3 недели ги носам.
    Ма нема врска оди во Букурешт на сите даваат,супер се,по цел ден сум со нив,наочарите не знам ни кај ми се,станувам,мијам лице одма ги ставам,вечерта пред спиење ги вадам и легнувам и секој ден така.
    Одлична работа,да си земеш,немој да чекаш. :D

4. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.045
    Допаѓања:
    12.774
    Моите се 1 пар за да се носат 2 месеци, ама сега ги носев неколку дена плус. Дали практикувате да ги носите нешто подолго од 2 месеци?

5. tiph24

tiph24 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2014
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    177
    ми викаат дека можно е после проблеми да си имам..фала сепак,ќе пробам ќе отидам да видам што ќе ми кажат :) :*

6. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.633
    Допаѓања:
    25.332
    Денес прв пат ставав леќи таму во ординацијата, значи 45 минути се задржав ја измачив таа сестрата иако сам ги ставав, таа мораше да ми вика трепкај не трепкај повисоко прстот поцврсто држи го капакот хахаха :3 а за вадење од втор обид ги вадам :D

7. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.633
    Допаѓања:
    25.332
    Дефинитивно неможам да ги наместам -.- деснава ја стаив за 10 мин левата од 7 и 40 ја ставам и неможам да ја наместам, само шо трепнам излегува се изнервирав брцнав два прста у десново и ја извадив и таа

8. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.892
    Допаѓања:
    18.047
    StayCalm и јас мака мачев на почетокот, ама со десното. Не можев на него да ја ставам леќата никако. Со чинија, крпа, течноста и огледалото седнав на биро и после не знам колку неуспешни обиди успеав.
    - Прстот нека ти е сув скрос ( гледај да нема влакненца од крпата) а леќата доволно влажна.

На staycalm му/ѝ се допаѓа ова.
  9. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.633
    Допаѓања:
    25.332
    Пред 20 минути почнав сеа ни на десното неможам, а вчера се откажав почна окото да ме боли
    едит: ги ставиииииииииииииииииииииииииииииивввввввввв :rofl: инаку мене ми кажаа да сум ги вадел на 2 саати па пауза 1 саат па ова па она и така секој ден да се зголемува носењето намалува паузата, да го правам тоа или нема врска? не ми се губат 5 саати на ден за ставање :lol: :swear:

10. Unfaithful18

Unfaithful18 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2010
    Пораки:
    2.391
    Допаѓања:
    1.116
    Како се одржува ова кутивчето кај шо стојат леќите? Слушнав дека на период се провривало, точно ли е? Друго сакам да прашам, како ќе осетам дека леќите ми се при крај?

11. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.893
    Допаѓања:
    7.626
    Кутивчето треба да го менуваш со нов раствор, немојте долг период да го користите истото.

12. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.892
    Допаѓања:
    18.047
    Јас не правев паузи. Ги носам од сабајле 9-10 саат, па додека се вратам од факултет и накај 8-9 ги ваѓав.
    Кутивчето немој со вода да го миеш. Нормално нели течноста ја менуваш и пред да ги ставам леќите во ставам малку од течноста и ги протресувам, па ја истурам.

13. MIA-SK

MIA-SK Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2012
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    561
    Јас кутивчето го менувам секогаш кога ќе купам нов раствор за леките. Инаку, го мијам со физиолошки раствор (купи си од аптека, не е скап), не го бришам-чекам да си се исуши (за да не останат влакненца), немој да го миеш со вода.
    Очите ќе те пецкаат, ќе ти бидат суви и ќе гледаш малце матно - така ќе знаеш дека треба да си купиш нови леки. ;)

14. M.laDy

M.laDy Популарен член

Се зачлени на:
    6 декември 2010
    Пораки:
    905
    Допаѓања:
    798
    Ги носев јас 3 месеци, демек ништо не им е, ама си заработив инфенкција на окото. Тие месечните леќи се по правило за 1 месец, ама доктор дозволува да се носат месец и пол најмногу два. За неколку дена не ти е ништо ама немој да практикуваш да ги носиш повеќе. Најдобронамерен совет :)

15. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.892
    Допаѓања:
    18.047
    Јас планирам утре да идам да купам нови, зашто надминав една недела. Ме интересира од која фирма земате, препораки нешто :)

16. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.045
    Допаѓања:
    12.774
    Јас ги носев 5 дена повеќе од тоа што е планирано. ОК, фала ти.

17. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.633
    Допаѓања:
    25.332
    Пред 5 минути ми се скина десната леќа додека пробував да го тргнам тоа влакненцето мало од крпата :envy: .. само 5 дена ги износив а 800 денари се, се продава ли само една и во мојот случај 400 денари ли ќе биде затоа што диоптерот ми е ист на двете очи. :@

18. M.laDy

M.laDy Популарен член

Се зачлени на:
    6 декември 2010
    Пораки:
    905
    Допаѓања:
    798
    https://www.meandmyeyes.com/media/Image ... pliada.jpg
    Јас ги користам овие, 2300 се 6 леќи, а има едни други добри Air Optix, тие се поскапи едно пакуванје од 3 леќи е 1800 денари ама се многу подобри.

Мислам дека не, ама најдобро прашај си во оптиката кај што ги земаш. :)

19. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.633
    Допаѓања:
    25.332
    А супер уште тоа ми фали дома да кажам дека треба нови да земам, инаку можам ли да земам од друга оптика леќи а не од таму каде што одев на преглед? :?:

20. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.317
    Ее си требал да внимаваш,јас од почетокот,сега пред неколку дена де,кога ми падна леќата леле 15мин не можев да ја најдам,ја чистев ова-она и ја носев и инфекција на око си добив,па црвенило ова-она,ама ај помина уште ја носам таа,што да правам.
    Инаку сега заборавив дека носам леќи и се избањав со нив,ќе има некој проблем или ништо не е? :D
    Ах нежна работа биле леќиве...