Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Контактни леќи или очила?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од OrdinaryGirl, 26 јуни 2010.

1. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.893
    Допаѓања:
    7.626
    Девојки, Оптика Ицо во среда ќе отвараат уште една оптика на зелен пазар и ќе има од -30% до -50% попуст. Одредување диоптрија, рамки, очила за сонце, леќи...
    Знам дека темава не е за попусти, ама може да е од корист :)

На Antolinaa и AnaKarenina им се допаѓа ова.
  2. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.892
    Допаѓања:
    18.047
    ^ Ко што сум малер овој месец со леќиве, една скинав, купив нова, сега викендов ја загубив другата, ова убаво ќе ми дојде :D

3. MIA-SK

MIA-SK Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2012
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    561
    Сакам да си купам нови наочари (со диоптер), па бидејќи одамна немам купувано, сакам да ве замолам да ми кажете каде се во градов има оптики со добри (и најнови) модели, цената не е битна.
    ФАЛА однапред!!!

4. RiRii

RiRii Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2011
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    45
    Од препрана возраст започнав да носам леќи(11-12) и се навикнав на нив дури ако прескокнам ден без да ги ставам чудно е, едноставно навика, за среќа се прилагодив на нив.
    До сега носев безбоојни оваа недела ке си купувам во боја (мислам редно беше) е сега прашањата:

Дали е истата рутина за леќите во боја и проѕирните?
    Отприлика има ли разлика во цената (во боја да се поскапи)?

5. RiRii

RiRii Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2011
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    45
    Од препрана возраст започнав да носам леќи(11-12) и се навикнав на нив дури ако прескокнам ден без да ги ставам чудно е, едноставно навика, за среќа се прилагодив на нив.
    До сега носев безбоојни оваа недела ке си купувам во боја (мислам редно беше) е сега прашањата:

Дали е истата рутина за леќите во боја и проѕирните?
    Отприлика има ли разлика во цената (во боја да се поскапи)?

[/quote]

Штетно е, може да предизвикаш инфекција/иритација на окото. Како е дури можно ако е скината да не те боцка,штипе.. Јас така веднаш фрлам

6. Moonglow

Moonglow Активен член

Се зачлени на:
    20 април 2014
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    3

Рутината е скроз иста, а за цена не се сеќавам веќе долго само проѕирни носам, со тие во боја по некое време кога ќе се видев во огледало имав осет ко да ми се пластични очиве :o

7. StEfAnIjA-84

StEfAnIjA-84 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 декември 2013
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    33
    Не гледам на далеку, треба да одам на преглед, сигурно ќе треба да носам наочари или леќи... само не знам што ми е подобро... што би ми препорачале да земам? :)

8. Elence93

Elence93 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 декември 2009
    Пораки:
    5.868
    Допаѓања:
    5.207
    StEfAnIjA-84 Јас мислам или само наочари, или наочари и леќи, бидејќи леќите може да се носат по околу 8 часа, а остатокот од денот ако го поминеш без ништо само полошо ќе си направиш. Плус, некогаш ќе те мрзи да ги ставаш леќите. Можеш да купиш на пазар наочари поевтини што ќе си ги носиш само дома. Не се секирај, не се шкарт, туку имаат и оптика, таму само продаваат рамки. :)

9. Elena69221

Elena69221 Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2011
    Пораки:
    2.352
    Допаѓања:
    3.519
    Хммм од каде ова дека може само 8 часа? Мислам дека тоа зависи од леќите. :?:

10. Elence93

Elence93 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 декември 2009
    Пораки:
    5.868
    Допаѓања:
    5.207
    До сега сум била кај тројца доктори и сите истото ми го кажале. Има и леќи со кои може и да се спие, али јас зборувам за тие што се користат најчесто, 2000-2500 ден. за три пара по два месеци.

11. t.i.n.k.b.e.l.l

t.i.n.k.b.e.l.l Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2012
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    92
    Сакам да прашам колку часа дневно максимум можат да се носат МЕКИ леќи?

12. MandyLane

MandyLane Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2011
    Пораки:
    3.787
    Допаѓања:
    25.246
    Едно прашање до оние кои носат леќи со траење од еден месец.
    Значи докторката ми рече да земам нови на точно еден месец и секако така направив, еве сабајлево почнав нови - но ме интересира дали секогаш се држите строго до датумот или си дозволувате неколку дена плус?
    Бидејќи иако помина месец, јас не чувствував никаква промена кај старите, ниту ме пецкаа очите, ниту имав црвенило, ништо, си ја вршеа работата добро како и првиот ден... затоа ме интересира.

Информација плус, користам DISPO меки леќи, во жолто кутивче...

Инаку, ми беше жал сабајлево кога требаше да ги фрлам старите, бев емоционално приврзана со нив, ги чувствував како дел од себе, и буквално ми беше жал да ги фрлам... :D

13. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.317
    E имало и такви супер, јас такви на еден месец ќе земам овие на два месеци ми се и ми се појавува црвенило на очи, солзење, а и еден соученик исто ко мене него не му даваат веќе леќи. :worried:
    Јас моите ги менувам на 1 месец преку сила 1.5, во јуни одам одма на лекар.
    Мама ги носи и по 3 месеци (има исти како моите на 2 месеци) нема никаков проблем, така да ако и ти можеш носи ги и по 2 месеци. :D

И мене ми е така жал, недоносени ги фрлам, какви маки трпам само за наочари да не носам сите ме прашуваат зошто плачам, зошто ми е ќеф бре. |(

На MandyLane му/ѝ се допаѓа ова.
  14. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Мене докторката ми рече дека со оглед на тоа што не ги носам цело време леќите (отприлика 10 часа дневно), можам да го продолжам рокот и наместо еден месец да ги носам два, освен ако не осетам некоја неудобност. Така правам веќе повеќе од 10 години, и засега не сум имала никаков проблем.

15. s.w-e.e-t.y

s.w-e.e-t.y Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2012
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    432
    Здраво феминки. Веќе три години како носам очила и сега имам преголема желба да ставам леќи, но имам многу прашања па дури и страв ме фаќа да не тргне нешто наопаку. :( Сакам да ве прашам дали навистина е потребна премногу голема хигиена, да се избегнуваат зачадени простории итн. Можеби ќе ви звучи смешно но дури и се плашам дека кога ќе ги ставам може да ми останат во окото па да ми предизвикаат некое трајно оштетување или сл. Па може ли некоја да ми објасни нешто повеќе за нив и да ме охрабри малку бидејќи не сакам повеќе очила? Дали може да се шминка откако ќе се стават леќите или навистина не смее да се користи шминка? :doh: Инаку имам диоптер -3 на едното и -2.75 на другото.

16. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.317
    Ако ти е за охрабрување од 12 години носам леќи значи веќе 4-5 месеци. :D
    Од почеток и мене ми беше страв, ама не се грижи леќата не може да остане во окото.
    Мене проблем што ми биле црвени очите ми била недоволната хигиена еве сега веќе недела дена по советите на мама стално рацете да ги мијам, бидејќи некогаш заборавав и леќата обавезно да ја мијам и течноста секој ден да ја сменувам, јас по 3-4 дена во истата ги чував и еве сега супер ми е.
    Не се ни осеќаат леќите само што сонцето пречи на нив па носи си наочати за сонце.
    Мој совет да си земеш леќи ни можат да ти наштетат ни ништо, само можат да ти помогнат. ;)
    Поздрав. :hai:

17. SpoiledBaby

SpoiledBaby Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2010
    Пораки:
    890
    Допаѓања:
    305
    И јас исто така носам од тие леќи,а мене напротив докторката ме охрабруваше ако можам повеќе да ги носам леќите,си купив вештачки солзи,па им го продолжувам траењето,ми се случило и по 2 месеца да ги носам,но зависи до временските услови,секако се осеќа кога веќе неможеш да ги носиш леќите,почнуваат по кратко време откако ќе ги ставиш да ти се мати видот,да ти се непријатни за носење

18. Anna-Banana

Anna-Banana Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2011
    Пораки:
    3.895
    Допаѓања:
    4.902
    Имам едно глупаво прашање.
    Си бендисав едни многу убави наочари во една продавничка,ама диоптерот им беше +3,е сега јас сакам да си ги купам и да ги однесам во некоја оптика да ми ги смена,затоа што не ми одговараат.
    Прашањево ми е дали би ми ставиле стакла кои што ми одговараат мене,оти наочариве немат да бидат од оптика купени и сигурно не се квалитетни.
    И ако би ми направиле такво нешто,колку од прилика би чинело местењето на стаклата дали тоа дополнително се доплаѓа,или све си оди со цената од стаклата?
    Однапред фала :)

19. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.317
    Зависи каде ќе ги менуваш, најверојатно ќе ти ги сменат, ама мислам треба од доктор да имаш потврда за диоптерот, да можат да ти ги сменат. :?:
    Прашај ќе ти кажат, а ако се убави купи си ги, па најверојатно ќе ти ги сменат.

На Anna-Banana му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Elence93

Elence93 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 декември 2009
    Пораки:
    5.868
    Допаѓања:
    5.207
    Таму каде што си ги нашла сигурно изработуваат и стакла. Инаку тешко дека ќе најдеш, освен ако имаат на истото место (другото кај што ќе отидеш) рамка со исти стакла.

На Anna-Banana му/ѝ се допаѓа ова.