Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Контактни леќи или очила?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од OrdinaryGirl, 26 јуни 2010.

1. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.413
    Општо кажав, затоа што некој не може да си доволи по повисока цена.

На M.laDy му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.036
    Допаѓања:
    12.762
    Моите се далеку поскапи, 3 пара ме чинат 5500 денари, а ги менувам значи еден пар на 2 месеци. Овие што гледам со нмив матни ги ставив пред неполн месец, и ги рпемив и со вода и со течност, отстојаат и пак ништо. Ги имам во очи, ама како да ги немам. Јас не знам зар може рокот да им е поминат, а ги носам 15 дена? Инаку денеска дојдов со нив на работа, видов не бива ги извадив, ама пак беа премногу залепени за окото. Не знам до што е, ако не бива ќе ги фрлам ке отворам ново пакување.

3. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.413
    Смени ги најверојатно се оштетени веќе, може и кај нив да има утка.
    Ете неажечко правило, се што е скапо поквалитетно е.
    Морав да редактирам. Лелеле ми се пренесе и мене твоево за леќите. :(
    Матно ми е се, ама ги носам 1,5 месец не постојано.

4. M.laDy

M.laDy Популарен член

Се зачлени на:
    6 декември 2010
    Пораки:
    905
    Допаѓања:
    798
    ^ Најубаво прашајте си во оптика за проблемот што ви се појавил.
    А сакав да кажам за периодот на носење на леќите. Порано месецните ги носев по 3 месеци, но еднаш ми се појави инфекција од надносени леќи а секогаш си водам хигиена за нив и од тогаш ги носам најмногу 2 месеци. И уште едно искуство на сестра ми со носење леќи во боја, таа долго време носеше леќи во боја значи некои 6-7 години и сега и се појави некја инфекција на очите и не смее да носи повеќе во боја. Значи и предеолгото носење леќи во боја не е убаво. :)

На Daleron му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.036
    Допаѓања:
    12.762
    Јас минатиот месец 3 дена повеќе од 2 месеци ги носев и си добив инфекција. Е сега не знам дали беше од тие 3 дена плус или не. Ако видам мака друг пат ќе ги нарачувам во оптика каде може пар по пар да се порачуваат и земаат. Да се износи еден, па да се порача друг и така. Катастрофа е, баш се скапи и уште да ги фрлам пред време. Тоа се пари фрлени џабе.

На Daleron му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.413
    Јас сабајлево си порчав оти оние 2 пара што ми беа сум ги фрлила со се кутија мислејќи дека е празна. :(
    Сега пак 3 пара пак 1400. Ама вистина од 1 месец не може ни ден повеќе да ги носиш. Сега сум со очила и очите ме чешаат ама од леќите.

7. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    ^^ Tanjamm и Daleron, имате цилиндер па по нарачка ви ги носат, или само обична диоптрија имате? Зашто, ако немате цилиндер, купувајте си еден по еден пар, јас некогаш дури и една по една леќа купував (имав таква среќа да ме фаќа дожд многу често, па ми пукаа леќите од водата, и тоа секогаш наизменично, никогаш двете одеднаш :D ).

Јас до пред некое време ги користев Диспо, некоја израелска марка, и супер ми беа (коштаа 600 денари пар). Од Мај па наваму пак носам Bausch&Lomb (месечни), демек помалку го сушат окото, ама искрено, не осеќам таква разлика, исти ми се со претходните.

8. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.413
    Не бе обични се ама каква сум забегана ни марката не им ја знам некој софт беа ама кој да ме утепаш не се сеќавам, ај денес ќе ги земам па ќе ви пишам која марка.

9. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.036
    Допаѓања:
    12.762
    Моите се софлекс диспо биоторик и со цилиндер се. Аххх маки големи со леќи. Кој си има добар вид не знае кој благодет е тоа.

На green.eyes му/ѝ се допаѓа ова.
  10. mjauculence

mjauculence Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    104
    Кој тип на леќи носиш? :^)

11. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.413
    Девојки сега ги земав одма ги ставив и ми се раздени, а од сабајле се мачев.
    Леките се Диспо Софлекс

12. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    ^^ Епа тие се најверојатно, само некако ценава или ја покачиле или не е секаде иста, што воопшто не би ме чудело :^) Јас ги земав 1 пар за 600 денари, гледам Daleron по пониска цена ги купува.

Кога сум веќе во темава, едно прашање ако може :) Пред да се селиме овде, бев на преглед за диоптерот, ми препорача да носам постојано -1,75 и леќи и наочари (до тогаш леќите ми беа едната -2,0, другата -1,75) додека сум дома и додека не работам, ама да сум носела Bausch&Lomb леќи, и воопшто носењето на леќи колку можам да го сведам на минимум, повеќе одмарале очите со наочари :^) |( Јас не чувствувам така, носам наочари 19 години, до ден денес не можам да се навикнам на било кои диоптриски наочари до сега и на тоа дека имам рамка околу окото, дека ми смета нешто на носот, и дека многу ми го ограничува видното поле. :^) За разлика од наочарите, на леќите се навикнав само неколку дена од кога почнав да ги носам пред 12 години, не ги осеќам буквално, и многу подобро гледам. Како е кај вас? Сте осетиле кога повеќе ви се заморува окото, со леќи или со наочари?

13. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.036
    Допаѓања:
    12.762
    Моите се скапи затоа што имам комплицирана диоптрија со цилиндри. Инаку со леќи е 100 пати подобро.

На green.eyes му/ѝ се допаѓа ова.
  14. M.laDy

M.laDy Популарен член

Се зачлени на:
    6 декември 2010
    Пораки:
    905
    Допаѓања:
    798
    Овие леќи што ги постирав погоре ми се најубави, зашто му дозволуваат на окото да дише повеќе и може да се носат без проблем дури и повеќе од 12 часа, за разлика од нив бауш анд ломб почнуваа да ми сметаат после 5 часа носење.Со повеќе луѓе што ги носат имам правено муает и сите најмногу ми ги фалеа па ги зедов и јас. Ако на некој не им смета цената ги препорачувам. :)
    Еден специјалист ми кажуваше дека леќи не е препорачливо да се носат повеќе од 12 часа и затоа е најдобро да се комбинира леќи и наочари затоа што окото не може да дише. :)

15. Sunshine.Sunshine

Sunshine.Sunshine Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2014
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    2.564
    Јас си носам наочари 8) .
    Повеќе луѓе ми имаат кажано дека со наочари изгледам поубаво и дека ми стојат наочари.
    На почетокот кога дознав дека треба да носам наочари, не сакав. Си мислев дали да земам леќи, но едноставно страв ме фаќа кога ќе размислам дека ќе треба да ставам нешто во окото :worried: .

16. mjauculence

mjauculence Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    104
    Од кај ги зимаш толку евтинки? Обично се 1800,1900 ... :*

17. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.413
    Ако сакат пишете лп за да го прашам оптичарот.

18. Ivy18

Ivy18 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2012
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    76
  19. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.413
    Со странава не, ама ги користам Диспо и по таа цена. Ок се.
    Уствари Диспо био се 1440 а тие јас што ги користам на странава се 1600.

20. Peperutkaaaa

Peperutkaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    30 август 2010
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0

Па не знам, колку се големи шансите да се згреши диоптер ? Дали може на пример доколку е заморено окото да покажува поголем диоптер и слично ....