Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Контактни леќи или очила?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од OrdinaryGirl, 26 јуни 2010.

1. Acisal

Acisal Активен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    165
    Pa ne nemoras da gi nosis postojano. Togas koga osekas deka ti trebaat poveke. Imam prijatelka oftalolog i znam bas sme zborele na taa tema. Ako ne osekas za od blisku deka ti trebaat nemoras. No ne smeta nitu da gi nosis. Koj kako mu odgovara.

На mila89 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Anna-Banana

Anna-Banana Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2011
    Пораки:
    3.892
    Допаѓања:
    4.896
    Јас зависи кога-како :) Докторот ми препорача демек подолго време кога ќе сум учела да сум ги носела наочарите,за да не ми се заморувале очите иако јас не чуствувам некоја потреба бидејќи супер си гледам од блиску :)

3. Elena69221

Elena69221 Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2011
    Пораки:
    2.352
    Допаѓања:
    3.519

Јас ги носам обавезно. Многу ми се замараат очите ако читам без наочари.
    Индивидуална работа е тоа. Види дали имаш потреба. :)

4. Clover66

Clover66 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    6
    Докторката ги испофали леќите и пак ми рече ќе ставиш за 1 година..Не кажа ниту една причина за да не ставам сега,возраста не е секако,имам 15... Ама јас ќе ставам за 2-3 месеци.Доста ми е од наочариве.:?:(waiting)

5. The-Queen

The-Queen Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    2.139
    Допаѓања:
    2.424
    девојки денес бев на контрола за леќите. докторката ми го препорача рену растворот. Го има некоја користено? како сте задоволни? а и која цена е ако може да ми кажете.

6. molikaMk

molikaMk Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2012
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    2.576
    Од сите што досега сум ги пробала, рену е најдобар дефинитивнo.Цената му е 800 денари, али ќе го користиш пола година, а можи и повеќе.

7. t.i.n.k.b.e.l.l

t.i.n.k.b.e.l.l Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2012
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    92
    Јас носам леќи од 9 години.Прво носев полутврди леќи а сега веќе носам меки леки. Инаку сега имам 15 години

8. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.568
    Допаѓања:
    106.305
    Денес бев кај др Данка на преглед се решив да земам леќи , ми рече дека е подобро да земам меки леќи бидејки јас нели сакав полутврди
    ми одреди диоптер 1,75 и 1,50 имам мал цилиндар на левото око ама ми рече подобро леќите да се без цилиндар ги пробав и немав никаков проблеме сега во вторник ќе видиме како ќе е на проба :D
    Инаку ќе ги порачам од оптикава Елени во гтц што е , па ме интересира колкава би била цената ако порачам за шест месеца а леќите се марка Air optix

9. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.568
    Допаѓања:
    106.305
    Денес бев нa вежби зa леќи и нaучив кaкo дa ги вaдaм и стaвaм некaкo пo леснo ми е дa ги стaвaм aмa ќе биде :D
    Инaку презaдoвoлнa сум сo леќиве , гледaм супер a кoнечнo мoжaм дa нoсaм и oчилa зa сoнце:D веќе леќиве не ги менувaм зa ништo

На Devil99, t.i.n.k.b.e.l.l, Tanjamm и 2 други им се допаѓа ова.
  10. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    @koritsaki , кај Данка во Букурешт? Ако е истата, јас се испокарав со неа. Бев како тебе прв пат да ми одреди диоптер и тип на леќи и ми кажа се што и како, и ми кажува да одам во оптика Елени да ги земам. Кога ми објаснуваше каде, ми рече строго и заповеднички „ама слушај! Таму има и други оптики! Никако, ни под разно да не зимаш од другите, само овде јас кај што ти викам!„ Кога ја прашав зошто, се збуни, не знаеше што да ми каже, ми рече немало да знаат какви да ми дадат :fubar: Си разменивме овде уште неколку прашања и одговори :) Отидов прво таму, прашав за цена, се симнав во други оптики ги најдов истите за пониска цена. И ни на крај памет не ми падна пак кај неа или пак во таа оптика да отидам :)

На girl1985, Tanjamm и koritsaki им се допаѓа ова.
  11. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    ^ Многу очни лекари се врзани со оптики, на потврдите ти пишуваат каде да одиш, ставаат потпис и печат, дури и визит картички делат. Земаат процент од тоа. Јас конкретно имам проблем со наоѓање оптики каде леќите ги продаваат на парче, бидејќи носам различен диоптер. Затоа ги имам прошетано скоро сите оптики во Скопјево, ги знам отприлика цените. Последен пат кога бев на очен лекар пак ми дадоа визит картичка и ми кажаа дека моите леќи ги даваат на парче. Не дека нема и таму да поминам, ама никогаш не одам стриктно во тие оптики кај што ме праќаат, зашто често ги наоѓам леќите за пониски цени во други оптики.

На green.eyes, Tanjamm и Daleron им се допаѓа ова.
  12. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.568
    Допаѓања:
    106.305

:D дa бaш кaј неa бев . пa дa ти кaжaм ствaрнo се пoскaпи леќите вo oптикaвa елени aмa мене ми беше кoлку дa прoбaм зa прв пaт кaкo ќе биде, леќиве се месечни и зa 6 месецa кутијa плaтив 1700 ден a зa скoрo истaвa ценa мoже и пoевтинo нa ибеј истите леќи ги купувaш зa 1 гoдинa. Јaс здрaвје нaреден пaт здрaвје летoвo ќе си пoрaчaм oд ибеј не купувaм веќе oд oптики

На green.eyes му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Anna-Banana

Anna-Banana Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2011
    Пораки:
    3.892
    Допаѓања:
    4.896
    А јас да прашам месечни меки леќи за -1,50 диоптер,во боја да се отприлка колку би чинеле?
    Фала однапред :)

14. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.413
    Околу 1.500 зависи каде ќе ги купиш.

На Anna-Banana му/ѝ се допаѓа ова.
  15. MIA-SK

MIA-SK Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2012
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    561
    Ај честито леки! ;) Ќе видиш, ќе се препородиш со леките. Конечно ќе можеш цело време да си носиш наочари за сонце + видното поле нема да ти биде ограничено како што ти е со наочари со диоптер. Не се секирај, лесно ќе научиш да ги вадиш и ставаш, јас тоа го правам (буквално) за 10 секунди.
    Единствено треба да внимаваш кога ќе бидеш на плажа - да не ти влезе песок во очи и да не гњуриш со отворени очи!
    И се разбира, обавезно миење на раце пред да ги вадиш и ставаш леките и биди внимателна при шминкање на очите.

На Tanjamm и koritsaki им се допаѓа ова.
  16. Monna.Monna

Monna.Monna Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2010
    Пораки:
    3.562
    Допаѓања:
    7.991
    Бев денеска на преглед, и ја прашав докторкава за леќи, ми дозволи ќути среќа:rofl: не ми е многу голем диоптерот (на левото 1,00, на десното 1,25) и константен ми е 5-6 години (откако рапидно за 2 години порасна од 0,5) се распрашав ми даде меки леќи, 6 пара се 2700 од кои пар се носат 2-3 месеца без спиење со нив а месец со спиење ама нема шанси јас со шминка на мене не легнувам а не па леќи :DВо сабота ќе земам тестер бесплатен еден пар за проба за некој месец, па ќе ви пишам како е освен ако не си истерам око некое, малце ми е страв на почеток и језиво.Иначе си иам така приличен комплекс со наочари, не можам да се гледам со нив ги носам само по дома и кога читам нешто од табла, покомплицирано ми е да ги мкнам сегде во ташна па вади по потреба, па де сум ги заборавила па се направиле нешто па ај да ги исчистам, па по дома ќе ги оставам негде после по 15 минути ги барам, ми се чини доста поедноставно 2 мин работа да ставам леќи, не ми е ни нешто преголема хигиена да измијам раце пред да ги користам и да ги вратам после во раствор.
    А една другарка носи понекогаш козметички леќи, и тоа истите и она и братучедка и си се мењаат, ми има кажувано и дека ги вадела во сред ресторан :o башка ни растворот го нема сменето, се чудам она како некоја инфекција не фатила до сега.

Последна измена: 15 јануари 2015
  17. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.568
    Допаѓања:
    106.305
    Женски a мене ми е стрaв сo шминкaње сегa ми е стрaв дaли дa нaнесaм сенкa зa oчи , мaскaрa истo , првo се нaнесувaaт леќите пa се шминкaш и пoтoa првo се вaдaт пa јa вaдиш шминкaтa? И мoливче зa oчи несмеaм дa кoристaм нели? Кaжете кaкo се шминкaте зaштo не сум се нaшминкaлa 4-5 денa:D

18. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.413
    Се можеш да користиш. Поубаво е прво да ги ставиш леќите па да се шминкаш. Јас секако имам пробано и вака е најдобро според мене. Шминкај се слободно немаш гајле.Шминката можеш да ја измиеш и со леќи само да не ги трлаш агресивно очите.:)

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  19. MIA-SK

MIA-SK Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2012
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    561
    Правилото е вакво: прво ги ставаш леките па се шминкаш, потоа прво ги вадиш леките па ја вадиш шминката.
    Нека не ти биде страв да се шминкаш, слободно ставај си сенка, маскара, моливче за очи.
    Поптполно те разбирам дека ти е страв (и мене ми беше на почетокот), ама со тек на време ќе се навикнеш, ептен ќе ти стане рутина, нема ни да мислиш на тоа дека имаш леки. Треба само да внимаваш при вадење и ставање на леките да ти бидат чисти рацете и редовно да ја менуваш течноста во контејнерите за леки.

На Tanjamm и koritsaki им се допаѓа ова.
  20. Monna.Monna

Monna.Monna Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2010
    Пораки:
    3.562
    Допаѓања:
    7.991
    Јас да ви се пофалам прееска ги ставив и супер ми е, одма се научив ни 10 мин не ми требаа за двете, за левото малце се мачев зашто многу ми трепкаше, малце ми просолзеа очите ама други проблеми немав.Кој ги измислил леќиве алал да му е, светска работа еј, конечно гледам ко нормален човек.:D

На Devil99, Tanjamm и koritsaki им се допаѓа ова.