Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Контактни леќи или очила?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од OrdinaryGirl, 26 јуни 2010.

1. girl1985

girl1985 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    1.635
    Допаѓања:
    2.122
    Се изнапишував и паднал форумот. Значи мене секогаш ми дава рецепт докторов, не знам зошто таков случај, да не си грешка? Со години одам кај него, без А4 лист со детална анализа и диоптрија не сум излегла. Леќи само еднаш купив преку нив од Орбис а таму и беа најевтини, но после од интернет почнав да си нарачувам и немав никаков проблем?! Инаку за цени, гаспропусните и не се согласувам дека се поевтини од меките. Многу параметри влијаат на сето ова. Инаку гас пропусните генерално се и прав тип на леќа, многу помалку предизвикуваат алергии, проблеми, и дозволуваат кислородот да минува низ нив со одреден процент на пропустливост.

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  2. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.565
    Допаѓања:
    106.297

И ти од нет порачуваш? Која цена ти излегуваат ваквите леќи ? Зборуваш за тој доктор одма во таа зградата на први спрат до ЈБТ ,со сини очи што е хехе :) нз зашто така мене ми правеше,а и моја другарка оди кај него и немала некој проблем,можеби и денот не му бил :D

На girl1985 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.000
    Не може да се јават потешкотии , само ако прв пат се ставаат леќи задолжителен преглед за диоптер од причина што може да има некои помали промени во диоптерот, поради бремноста т.е поради хормоните во бремноста. Јас сега пред една недела бев на детален преглед на очите и си прашав се што ме интересира.

На MissDior му/ѝ се допаѓа ова.
  4. andreafeminaa

andreafeminaa Активен член

Се зачлени на:
    2 јули 2014
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    1
    Само што дознав дека треба да го сменам диотерот, па леќите ми останаа неотворени. Ако некој носи диоптер за далеку лево око -4, десно око -3,5 имам 3 месечни херметички затворени меки леќи FW OPTIMA од најдобрата фирма Bausch&Lomb. АКо на некој му одговара овој диоптер нека ме цитира тука или нека ми пише пп да се договориме.

5. male

male Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2010
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    174
    Девојки и јас решив да ставам крај на очилата и да си купам леќи... Очилата ги ставив пред речиси две години..прв пат бев на преглед во оптика зенит (студентскиот гоце делчев) тогаш мн мал ми беше диоптерот и др.брижита ми рече нема потреба за очила (-0.25/0.50) но бидејќи јас имав потреба од очила ( мн наеднаш ми др појавија проблеми со видот,во рок од два месеци) по некое време пак закажав преглед но матичната ми закажа во румунска (букурешт) кај машкиоѕ доктор, нз како ср викаше...тоаш не ми остави некок голем впечаток,и тој ми викаше немаш потреба ( а диоптерот пораснат 0.50/0.75) и на мое барање ми напиша рецепт за очила...Во меѓувреме не сум била на преглед (со исклучол на вежби од факултет,каде измерив дека ми е зголемен диоптерот минимално)

Сега одлучувајќи се на овој чекор, бидејќи не сакам на улица да ги носам наочарите ( а тоа е проблем при излегување, возење,шетање) сакам да направам преглед да ми се одреди диоптрија за леќи, арно ама незнан за каде да се одлучам... Државна, букуешт или некои од приватните установи? :( ајде ве молам за совет

6. Mariia05

Mariia05 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2013
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    33
    Девојки ќе ве замолам ако може да ми препорачате некои оптики, планирам да зимам леќи а од старата оптика воопшто не сум задоволна..Фала однапред :)

7. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Јас купувам од Dioptra Optics, имаат оптики во ГТЦ, Лептокарија и една во Битола ми се чини.

8. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.420
    Се одлучив за наочари место за леќи, пред се зашто немам толкаво трпение за леќи и конечно си најдов предобара рамка за очила.
    Од комлекси дека не ми стојат наочари од -0.75 стигнав до -2.00 така да ги носам постојано од сега па натака.
    Рамката е на Oliver peoples само една колеција постара од најновава инаку обликот е ист само за многу малку помали, и со потемна бојата-темно кафено со крем светло.
    Задоволна сум, колку време ги маткав покуфери, ранци, ташни без футрола и не се скршија ни изгребаа.
    Али и за парите треба да се добри.

На rainbowec, Dream-Girl, crazylady и 2 други им се допаѓа ова.
  9. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.459
    Допаѓања:
    42.485
    Јас носам очила и сега саκам да сменам и да си κупам леќи, саκам да пρашам од κој доκтоρ сте најзадоволни за пρеглед?Дρугаρκа ми е κаκ таа Данκа и ептен е незадоволна, па саκаме и двете да ја смениме, совет?

10. angelche16

angelche16 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    2.403
    Допаѓања:
    9.322
    Подобро очила. :)

11. KN13

KN13 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јуни 2012
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    7
    Девојки ке ве замолам ако можете да ми препорачате некој доктор за леки. До сега одев кај Данка во Букурешт и не сум задоволна од неа. Инаку носам полутврди леки. Бв во Европската и ми рекоа дека не работат со полутврди.

12. male

male Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2010
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    174
    http://grouper.mk/m/skopje/deal/vizus-lekji-rastvor-pregled-1

Девојки, вие што сте со искуство со леќиве, дали се исплати зделкава? Оваа недела имам веќе закажанп преглед во државна за леќи, секако ми е во план да земам, а гледам акцијавс уште два дена е, па се мислан дали да ги купам? Знсете ли колку чинат инаку леќите? Растворот дали е добар и колку би ми траел тој раствор од 90мл..
    Фала ви на одговорот

13. Clover66

Clover66 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    6
    Која е разликата помеѓу обични и леќи со цилиндер? Добив информација дека ЛЕЌИ ЗА ЦИЛИНДЕР ЧИНЕЛЕ 7000 ДЕНАРИ,НО ЗА ЕДНА ГОДИНА. Дали е ова точно и дали има леќи со цилиндер што се носат по 2 месеци како обичните? :^) :(

14. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Леќите со цилиндар се поскапи, ама нив смееш да ги носиш само ако имаш потреба од такви, зашто тие се посебен тип на леќи. Колку што сум запознаена, вакви леќи (или стакла за очила) носат луѓе што имаат астигматизам. Цилиндрични леќи имаш и со помал рок, тоа сум сигурна, зашто баш пред извесно време купував леќи со купон, имаше и цилиндрични што важеа за 3 месеци ми се чини. Ама вакви ќе земеш само ако очниот лекар ти рече дека имаш потреба од нив.

15. MissDaisy

MissDaisy Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    327
    Допаѓања:
    217
    Користи ли некој Диспо Био леќи? Тоа се меки леќи. Лесни ми се за ставање на очи, ама за вадење.... Некој што ги користи, да сподели искуство? :)

16. Clover66

Clover66 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    6
    A добро, како ви се исплаќа да одите дури до Букурешт на очно? :o

17. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    18.026
    ^ Поликлиника Букурешт, не дури во Романија :)

На fificaaa му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Clover66

Clover66 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    6
    Ахахаха лелееe...Како е можно,не сум слушнала?! Јас пак си реков овие до Романија на очно.. :D
    ..How stupid of me!.. :^)

На Avokado му/ѝ се допаѓа ова.
  19. elinen

elinen Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2014
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    4
    Бев на контрола во петокот диоптерот ми е покачен ужасно ме интересира дали со овој дипотер и агли можам да носам меки леќи заборавив да прашам докторот :(

Прикачени фајлови:

20. MissDaisy

MissDaisy Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    327
    Допаѓања:
    217
    Мој совет е докторот да го прашаш за тоа дали може да носиш леќи. :)