Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Контактни леќи или очила?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од OrdinaryGirl, 26 јуни 2010.

1. MissDaisy

MissDaisy Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    327
    Допаѓања:
    217
    Дали некој досега користел некое помагало за вадење на меки леќи? Гледам на нет ги има, па да прашам за искуство. :)

2. Elena69221

Elena69221 Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2011
    Пораки:
    2.352
    Допаѓања:
    3.519
    Секако ќе мораш да отидеш на нов преглед за леќи, па така ќе дознаеш дали можеш да носиш. :D И јас имам сличен диоптер, само за аглите не ми текнува дали ми се вакви и можам да носам леќи.

3. MandyLane

MandyLane Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2011
    Пораки:
    3.784
    Допаѓања:
    25.218
    Јас ги користам истите и за вадење ми се дури и полесни... Само нежно ја допирам леќата и ја лизгам надоле со два кратки потези и се превиткува или останува залепена на прст...

4. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.614
    Допаѓања:
    771
    Zdravo,mozebi na nekoj ke mu zvuci glupo prasanjevo ama ete...nosam ocila so minus dioptirija. Citam tuka na temava,i ne mi e jasno kakvi se toa leki/stakla so cilindar? Jas poim nemam kakvi se moive,od skoro gi nosam i se zaintrigirav da doznam poveke citajki ve. Pozdrav :)

5. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.457
    Допаѓања:
    96.672
    Toa го одредува лекарот при самиот преглед, дали треба да се носат очни помагала со цилиндар или без. Прочепкај си во извештајот, мора да пишува.

6. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.317
    И ја идам кај Данка и кога бев ми вика едното око ти се смалило зошто носиш помал диоптер од што треба. И ја у паники цела кај смалено ова она...ич не сум задоволна од таа, препорачајте некоја друга? :)

7. M.laDy

M.laDy Популарен член

Се зачлени на:
    6 декември 2010
    Пораки:
    905
    Допаѓања:
    798
    Зедов еден пар леќи од Dispo и според мене ќе кажам дека се најужасните леќи штоо сум ги носела. Сум носела неколку видови на Baush & Lomb и Air Optix и можам да кажам дека Аир Оптиџ се најдоброто нешто што го имам носено на око. Значи споредувам со носење за повеќе од 5 часа. Овие од Di6 мецеspo кога ќе ми солзат очите (а ми се случува од ветар или сл) ми се има случено неколку пати да ми излеза леќат, на несакање ако го почешам окото да ми се стутка, после неколку часа носење да ми се мати да не можам да ги поднесам, кога ќе ги ставам да ме боцкаат (а сеуште имаат рок на траење.) Со овие Air optix Немам таква мака, ги имам носено и до 12 часа без проблем, ме боцкаат само кога ќе се износени и дефинитивни подобро лежат на моето око. За 6 месеци со цена од околу 3000 денари и не е мн скапо. Сепак око е. Ова беше мое искуство и сакав да го споделам. Мене не ми се допаѓаат Dispo а можеби на некој му одговараат.

8. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.341
    Оди кај д-р Благоја Стојановски т.е сега син му работи Бојан. Добар д-р а ординацијата му е до школото Јосип Броз Тито во Центар. Работи и со упат и плави картони а може и приватно ако сакаш.
    Приметив дека работи со Аир Оптикс леќите, според мене најдобри леќи.

9. MissDaisy

MissDaisy Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    327
    Допаѓања:
    217

Диспо Био ги користеше? Дали Air optix се меки леќи?

10. M.laDy

M.laDy Популарен член

Се зачлени на:
    6 декември 2010
    Пораки:
    905
    Допаѓања:
    798
  11. Anaa13

Anaa13 Активен член

Се зачлени на:
    28 март 2014
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Здраво женски :)
    Сакам да купам леќи, но да ве прашам дали знаете каде би можела да купам еден пар само и дали воопшто се продаваат еден пар. Ве прашувам, зашто досега сум купувала само во кутиче 3 пара леќи, бидејќи само така ги продаваа.
    Благодарам однапред :))

12. mirandaa

mirandaa Форумски идол

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    24.750
    Jas lekite odsekogas sum gi kupuvala vo Optika Orbis vo Gtc,gore na prvi kat.Gi imaat definitivno najkvalitetnite i najdobrite leki.I da,prodavaat i po eden par,duri i po edna leka isto taka.Primer ako ednata slucajno se izgubi ili iskine mozes i edna leka da kupis samo.
    Imaat i godisni leki i mesecni,i za 2meseci i za 6. :)

На Anaa13 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Исто и во Диоптра на приземје во ГТЦ ги продаваат на парче. Сакаш пар, сакаш една, сакаш ист, сакаш различен диоптер... како ти одговара :)

14. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    18.026
    Оптика Ели во ТЦ Бисер :) Колку што сакаш и какви сакаш.

15. marama

marama Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.432
    Допаѓања:
    91.604
    Јас си имам мака. Имам три пара очила и само од едните си немам мака ама па ептен ми се лизгаат надоле, папучите се споени со оквирот и не постои можност да ги стеснам. Е другите два пара ме убиваат ептен, не ми е проблем што глупаво се познава кога ќе извадам очила на слика, него проблемот ми е што ми се познаваат како флеки постојано, а и чувствувам притисок. Баш она црвено е, а не ми се тесни во тој дел очилата, пак сами си се лизгаат надоле. Има ли некое чаре?
    Еве слика на што мислам: 11093343_823512737702622_1608147090_o - Copy.jpg

16. Anaa13

Anaa13 Активен член

Се зачлени на:
    28 март 2014
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Ееее супер! Фала многу! :)) Може ли да ми кажете само колку чини еден пар? @mirandaa @AnaKarenina @Antolinaa

17. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    18.026
    Една леќа 350, пар 700 :D

18. mirandaa

mirandaa Форумски идол

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    24.750
    Lekite so rok od 2meseci,eden par e 800 den.A onie so rok od edna godina okolu 4000-4200 den.
    No popreporaclivi se onie sto imaat rok 2 meseci,bidejki se popropustlivi i ako se nosat podolgo vo tekot na denot ne go gusat okoto i ne mu pravat pritisok.

19. Agatha

Agatha Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    1.157
    Јас имам сува кожа и мене истото ми се правеше и веќе неколку години си мачкам Нивеа крема, од онаа обичната во синото пакување што е и искрено ептен ми помага. Значи едно станување наутро, се мијам и одма се мачкам, веќе не ни приметувам дека го правам тоа. Пробај!

На marama му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.892
    Допаѓања:
    7.626
    Марама со папучи ли ти се рамките? Ако се, пробај да ги смениш и тоа со силиконски. Со тек на време окрутуваат и тогаш прават проблем. Ако не си имала проблем кога си ги купила, би требало ова да помогне