Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Контактни леќи или очила?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од OrdinaryGirl, 26 јуни 2010.

1. dina.

dina. Нов член

Се зачлени на:
    3 август 2015
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво,
    Јас носам Air Optix леќи веќе неколку години и никогаш до сега не сум имала проблеми, но веќе еден месец очите ми стојат како отечени и чуствувам дека секој ден ми се повеќе, бев на лекар кај таа Данка, кај неа се прегледувам ми вика контролирај ги бубрезите, крвта, и дека немам проблем со очите, ги правив тие анализи и сите ми се Ок. Сакав да ве прашам дали вие што носите леќи некогаш сте имале ваков проблем, дека се плашам да не ми прават несто проблем леќите па од нив да ми се појавил отокот.
    Однапред Ви благодарам :)

2. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.602
    Допаѓања:
    48.966
    И јас ги носам долго време, сум немала таков проблем. Сум слушнала дека испакнати очи се симптом за проблеми со тироидната жлезда. Евентуално тоа ако не си испитала. Али ова од рекла казала, нејќам да те паничам. ;)

3. Agatha

Agatha Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    1.157
    А вие сите што носите леќи подолго време, колкав временски период ви пребаше да се навикенте на истите? Јас еве сега земав Air Optix, ама овие се трет пат како ги земам, првите два ич не ми беа погодени. Е сега овие ми се окза гледање, ама некако како темно да ми многу со нив. Дали и вие сте имале ваков проблем? И некако пред компјутер ми е многу тешко да гледам со нив. Со наочариве немам проблем, ама тоа е претпоставувам заради тоа што наочарите имаа заштитен слој или...?

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.602
    Допаѓања:
    48.966
    Јас носам леќи може 6-7 години. За привикнување ми требаше најмногу месец дена, не се сеќавам точно, одамна беше. Ама ти како што викаш подолг временски период ги носиш. Јас мислам дека не ти одговараат тие леќи, барај други. Јас носев прво Ciba Vision некои, ама не бев задоволна. Со совет со докторот, сигурно ќе најдете решение.

5. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Не се сеќавам точно, ама мене можеби ми требаше недела - две за да почнам да ги навикнувам. Мене многу ми пречеа на почеток, како што трепкав, така ги осеќав во око. Осеќав како да го гребам очниот капак со рабовите на леќата. Ужасно чувство. Прво мислев дека не ми одговараат леќите, ама после се привикнав и сега немам проблем. Истите ги користам со години, сега не ги чувствувам воопшто.
    А пред компјутер само со наочари (со стакла со заштитен слој). Мене мачно ми е со леќи, се напрегам цело време :|

6. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.651
    Допаѓања:
    79.493
    Јака ви душа на вас што носите леќи... Јас попрво би одбрала очила.

7. Anna-Banana

Anna-Banana Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2011
    Пораки:
    3.892
    Допаѓања:
    4.896
    Девојки мене ме интересира за тие рамките што ги продавале по Зелен Пазар ( така мислам беше) ме интересира пластични се или има и метални? Искрено јас немам разгледано,но како што имам слушано од други демек биле прилично скапи достигнувале цени и до 1500 денари.. Па затоа ме интересира квалитетот?
    Или ако не предложете ми некоја поефтина оптика во Скопје,значи барам рамки најмногу до кај 2500 денари,а притоа да се квалитени..

Фала :)

8. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.892
    Допаѓања:
    7.626
    Во Оптика Ицо на Зелен Пазар имаш тоа што бараш. Ефтино и квалитетно. Секако зависи од моделот цените се од 400 до 3000 (со исклучок на Гес, Гант и слични брендови)

На Anna-Banana му/ѝ се допаѓа ова.
  9. male

male Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2010
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    174
    @Anna-Banana @Minnie-e на зелен пазар оптика Ицо ги држи повеќето од тезгите, па дали ќе влезеш во оптиката или ќе гледаш низ тезгите исто е. Оптиката ја има и во трговскиот Бисер. Јас пред две години си купив рамка од Ицо, ја платив 2500, рамката не е мрдната,метална тогаш си одбрав и не ми е криво за парите, но имаше и убави многу поевтини рамки. Мене ми беа први па не знаев што сакам :D како и да е, не се лоши од каде и да ги земеш,нормално сама ќе си одбереш па цената си го носи и квалитетот, (барем на пазар, не зборам за брендови). Сите тезгаџии имаат договор со некоја оптика па и стакла ќе ти понудат. Јас стаклата во М&М во бисер ги правев последниот пат, а првите заедно со рамките во Ицо.

На GirlLove и Anna-Banana им се допаѓа ова.
  10. Anna-Banana

Се зачлени на:
    4 октомври 2011
    Пораки:
    3.892
    Допаѓања:
    4.896
    @male и @Minnie-e значи уствари сите тезги се од некоја оптика? Само што во оптика на пример поскапо ќе ги платам рамкиве? Од тоа што успеав да сфатам.
    Инаку не сакам некој бренд,сакам само да се квалитетни :)
    И ме интересира колку пари е во Ицо местење на стакла? :D

11. male

male Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2010
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    174
    Па не дека баш сите се на некоја оптика (можно е да има некоја во заднина) но сите имаат "договор" со некоја оптика, и ќе ти кажат ако сакаш и стакла остај го ливчето за 2 саати или утре дојдо готови ќе ти бидат ( си ги праќаат по карго нтаму-наваму јас ги распрашував еднаш) :) од ицо тезгите, кога ќе те видат заинтересирана ќе ти речат дојди во оптиката поголем избор. Цените надвор и цените внатре им се исти за ист модел на рамки. Поскапите само внатре ги има (брендовите).
    Стаклата ми се чини беа 600 денари обични без заштита, па имаше 900 и 1200( не сум сигурна за овие две, јас обични си земав, бидејќи не работам на пц со нив и сметав дека не ми треба, сепак избор си е тоа). Прошетај, разгледај во секој случај нема што да изгубиш а ќе бидеш колку толку во ќар :)

12. HoneyAxl

HoneyAxl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2013
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    151
    Леќи,дефинитивно. :)
    Туку каде можам да најдам леќи во скопје,онака убаво сини а да се познаваат и колку чинат ?

13. MIA-SK

MIA-SK Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2012
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    561
    Дали некоја од вас има искуство со леките што се за еднократна употреба (меки дневни леки)?

14. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.892
    Допаѓања:
    7.626
    Ицо имаат неколку тезги а цените на истите модели се исти 400-3000, така да подобро ти е да влезеш директно во оптиката бидејќи има повеќе избор. Стаклата они ги изработуваат кај нив во оптиката компјутерски и затоа и се брзо готови. Од 600ден и нагоре зависи какви.
    И не верувајте баш на сите за соработката со оптики ;)

15. M.laDy

M.laDy Популарен член

Се зачлени на:
    6 декември 2010
    Пораки:
    905
    Допаѓања:
    798
    @Anna-Banana Јас имав пластични оквири од 500 денари од зелен паза па издржаа 2 години и ги скршив и тоа по моја вина инаку ќе терав уште со нив. Исто и стакла имав од таму и сум задоволна. И металните се исто така добри, и има голем избор. А и продавачите на тезгите се доста пријатни па ќе ти помогнат во изборот. Ако сакаш поевтини оквири и да не се некоја марка, мислам дека на зелен пазар имаат најпристапни цени, и тезгите и оптиката Ицо тука.

16. Anna-Banana

Се зачлени на:
    4 октомври 2011
    Пораки:
    3.892
    Допаѓања:
    4.896
    ^
    А дали вршат преглед за одредување на диоптер во Ицо и колку пари е истиот? :)

17. M.laDy

M.laDy Популарен член

Се зачлени на:
    6 декември 2010
    Пораки:
    905
    Допаѓања:
    798
    https://www.facebook.com/ico.optika?fref=ts
    Искрено не знам дали прават прегледи но еве ти линк па прашај си. :)

18. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.892
    Допаѓања:
    7.626
    Да, мислам 300 ден

19. Agatha

Agatha Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    1.157
    Сосема погрешно е да вршите преглед за диоптер во оптика и тоа само компјутерски. За одредување на диоптер се оди на офталмолог, кој откако ќе ви го одреди објективниот диоптер, треба да ви одреди и субјективен диоптер оној со кој ќе гледате оптимално убаво, треба да ви изврши и детален преглед на очите, очен притисок и сл. Не се играјте, ова го кажувам од искуство. Многу фактори влијаат за одредување на диоптер, не е само седни измери и толку

На Estranged, male и Anna-Banana им се допаѓа ова.
  20. male

male Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2010
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    174
    Апсолутно се согласувам со @Agatha , компјутерскиот преглед во оптиката го прават оптичари кои само си набавиле апатат за мерење диотер, но тоа не им дава за право да ви го одредат. Има луѓе што школо учат цел живот за тоа и се доктори офталмолози каде прегледот би ве чинел од 60 денари ( во ЈЗУ-букурешт, или државна или други некои) до 300 па и повеќе во приватните амбуланти. Не се ставајте во положба да си го оштетитр додатно видот, сепак компјутерот приближно го пдредува диоптерот,но тие што биле до сега на мед.преглед знаат дека се ставаат и како пробни очила со диоптер врз основа на кои се носи одлуката. Компјутерот одредува диоптер на едно па на друго око, а овие очила важи правилото на природата бинокуларен вид (со две очи кои се надополнуваат)