Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Контактни леќи или очила?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од OrdinaryGirl, 26 јуни 2010.

1. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.892
    Допаѓања:
    7.626
    Некогаш може да го згрешат диоптерот при преглед, а може и стаклата при изработка. Сепак можеби ти треба само малку да ги навикнеш. Најдобро е да се вратиш таму и да кажеш што чувствуваш за да проверат уште еднаш. Во секој случај ако и после тоа не ти е пријатно направи преглед и на друго место.

На Valencia му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Freja.Stella

Freja.Stella Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2014
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    51
    Зависи ли од големината на појавување на диоптерот и возраста на личноста тоа дали со носење наочари ке се поправи видот? Да ми објасни некој како иде тоа со поправањето на видот со наочари...

3. Valencia

Valencia Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2015
    Пораки:
    510
    Допаѓања:
    610
    Планирам да посетам друг оптичар, дали сте биле кај Ицо кај зелен пазар што е? Искуство?

4. Mehmet

Mehmet Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2015
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    75
    Дечки, ај малку помош, докторката ми препиша наочари со диоптер 0,5 на десното око и така да ми порача да си земам наочари со анти-рефлексна заштита и диоптер само на десното око, и се е во ред, освен тоа што кога ги ставав денес некако кога идам подот на лева страна како да се издигне, па страв ми е да не направиле нешто грешка во оптиката!

5. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.892
    Допаѓања:
    7.626
    Истиот совет од погоре. Врати се таму или направи проверка и на друго место. Ете Ицо Оптика ви е добра опција ;)

На Mehmet му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Valencia

Valencia Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2015
    Пораки:
    510
    Допаѓања:
    610
    0,5 Искрено, не е нешто преголем диоптер.
    Дали имаш само на десното око диоптер или на двете? Мислам дека си требала да реагираш на прегледот и кога те прашувале дали е се во ред. Исто така и мене ми рекоа да прошетам и да видам дали има дупки на подот. :D

7. Mehmet

Mehmet Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2015
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    75
    На десното око само, ама па мене воопшто не ме прашуваа дали е се во ред или не, а некој вика дека треба време малку додека се прилагодува, ама што знам :/

8. Valencia

Valencia Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2015
    Пораки:
    510
    Допаѓања:
    610
    Да искрено треба време, и мене на почетокот ми беше чудно зошто и јас имам само на десното око диоптер 0,75 ама мислам дека е тотална утка, и ми треба време додека го фокусирам окото на некој предмет па затоа ќе одам кај Ицо оптика кај зелен пазар да сменам диоптер.

9. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.456
    Допаѓања:
    96.667
    Убаво ти рекле Мехмет, треба време. Остави го окото нека се прилагоди, доколку и после некој период е исто, тогаш посети лекар пак.

10. Valencia

Valencia Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2015
    Пораки:
    510
    Допаѓања:
    610
    Ама чим му се покажуваат дупки на подот...

11. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.456
    Допаѓања:
    96.667
    Мислам дека е премногу оптеретен/а со новонастанатата ситуација носење наочари, па затоа и дупките се резултат на тоа. Реално, од тој диоптер толкави дупки јас не верувам.
    А можно е и дека е само на едното око, па сега дури се усогласи малку ќе го има тој ''ефект''.

На Mehmet и Valencia им се допаѓа ова.
  12. Mehmet

Mehmet Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2015
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    75
    Докторката ми рече дека десното око е "помрзливо", а јас обично ги имав овие симптоми: замор, губење на фокусот додека си читав дигитални книги на компјутер, матно(повремено) а понекогаш проследено со вртоглавица, сите други здравствени анализи ги имав направено па крајниот исход беше дека сите се супер, па си преостана уште на очно да одам, и таму докторката ме диагностицира со Компјутер Вижн Синдром, и дека мора да си носам очила со анти-рефлексна заштита каде што десното стакло ќе биде малце и со диоптрија т.е. 0.5, и така како што ми препиша така им реков нив кај оптиката, па се надевам дека они таму не направиле некоја грешка, левата страна на подот како да е на повисоко подрачје од нормалното, така да ќе почекам уште неколку дена, па ако нема импровизација тогаш ке отидам кај лекарот или кај оптиката

13. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.456
    Допаѓања:
    96.667
    Само малку полабаво пристапи кон целиот процес на адаптација и кога ги ставиш наочарите не мисли на тоа и цело време таму паметот, па има ли дупки, нема ли... Не гледај надолу се малку и нагоре погледни:lol: , ќе видиш дека ќе се среди. Башка не е болест за умирање де, ќе ја биде, само опуштено;).

14. Mehmet

Mehmet Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2015
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    75
    Malku sum netrpeliv ama vo pravo ste, ke ve poslusam, vi blagodaram najmnogu na vasite iskreni odgovori :)

На Emy867 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Mehmet

Mehmet Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2015
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    75
    Update: денеска си бев на очно кај мојата докторка па и кажував за тоа со подот, вика дека тоа е многу нормално поради тоа што десното стакло има цилиндр и деќа ќе се навикнам постепено :)

16. lav4ence.e.e

lav4ence.e.e Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    245
    Носам меки контактни леќи Ме интересира дали растворот за миење и чување на истите во кутивчето мора да биде ист? или со други зборови дали може. на пр. при вадење/ставање да се мијат со обичен физиолошки раствор , а во кутивчето да да се потопуваат со растворот кој е наменет за соодветниот тип на леќи ???Ве молам за одговор. Поздрав

17. MIA-SK

MIA-SK Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2012
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    561
    Јас така правам многу години. Со физиолошки раствор ги мијам леките при вадење/ставање, а во кутивчето ставам искучиво Opti Free на Alcon. Ова ми е по препорака на мојот очен доктор, така да слободно така прави.

18. lav4ence.e.e

lav4ence.e.e Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    245
    @MIA-SK ти благодарам за одговорот.
    Уште едно прашање имам . Дали кај меките леќи се разликува предна и задна страна и како тоа се препознава на нив?

19. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Јас вака на изглед не научив да ја распознавам предната од задната страна, ама забележувам кога ќе ја ставам леќата на око. Ако е превртена наопаку, не сака да се залепи за зеницата, како што трепкаш шета горе-долу.

20. manako

manako Активен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2016
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    372
    Koga ke probas da gi svitkas kraevite se navnatre,a ako e pogresnata strana togas svitkana kraevite se nanadvor