Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Контактни леќи или очила?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од OrdinaryGirl, 26 јуни 2010.

1. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    18.026
    @lav4ence.e.e
    По краевите на леќата се приметува.

На manako му/ѝ се допаѓа ова.
  2. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.205
    Допаѓања:
    3.160

Кај некои леќи, конкретно јас ги користам air optix има и код со букви испишани на леќата па доколку ја погледнеш убаво на светлина можиш да видиш дали е од предна или задна страна.

3. Agatha

Agatha Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    1.157
    јас кога не сум сигурна се обидувам да ја подзавиткам леќата, ако се витка лесно ок е а ако не сака наопаку е

4. Ginger^

Ginger^ Форумски идол

Се зачлени на:
    16 март 2015
    Пораки:
    4.320
    Допаѓања:
    55.365
    ^
    Јас ја ставам во дланка леќата, капнувам малку oд растворот и самата се мести( се свиткува) .
    Ако е од опачината се преклопува.
    Ете, поексплицитно.

Прикачени фајлови:

5. M.laDy

M.laDy Популарен член

Се зачлени на:
    6 декември 2010
    Пораки:
    905
    Допаѓања:
    798
    Да ми помогне некој како се движат цените на леќите Аир Оптикс тие што се по 6 во пакувње. И кај се најевтини?

6. Elence93

Elence93 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 декември 2009
    Пораки:
    5.856
    Допаѓања:
    5.199
    AIR OPTIX® Aqua - редовна вредност 1132 ден. пар
    AIR OPTIX® Astigmatism - редовна вредност 1586 ден. пар
    AIR OPTIX® Multifocal - редовна вредност 1493 ден. пар
    AIR OPTIX® Night & Day - редовна вредност 1799 ден. пар
    Eве објаснување кои за што се:
    http://www.betamedico.com.mk/mk/airoptix.asp

На M.laDy му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Црвче

Црвче Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2015
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    563
    Може ли да ми препорачате капки за суви очи? Носам леќи и очите брзо ми се сушат, а користам прокулин капки, но не ми помагаат. После 2-3 часа чувствувам нелагодност во окото, а некогаш и за помалку изминато време од ставањето на леќите. Ви се случува ли на вас? Дали сувоста е причината?

8. Elence93

Elence93 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 декември 2009
    Пораки:
    5.856
    Допаѓања:
    5.199
    Смени си ја течноста, ако користиш Прокулин можно е да ти е од неа. Мене докторката ми рече дека таа не ги чистела доволно (ми опиша подетално, али јас вака просто сфатив). Јас ја користам ReNu и сум задоволна. Може исто и до леќите да е, меки, полумеки и сл. Јас ги користам овие околу 8 год http://www.laatsed.com/media/catalo...eab33525d08d6e5fb8d27136e95/f/i/file_11_5.jpg 2000 ден. се, често ги има на попуст во Визија, 3 пара по 2 месеци.

На Црвче му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Estranged

Estranged Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2011
    Пораки:
    1.772
    Допаѓања:
    24.766
    Доколку мислиш на Air Optix Aqua, пакувањето од 6 леќи е околу 2500 денари. Не би знаела точно кај се најевтини, али цената горе-долу таа е (+/- 100 денари во зависност од оптиката).

На M.laDy му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Црвче

Црвче Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2015
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    563
    Кога почнав да носам леќи пред половина година прво го купив ReNu растворот, затоа што и леќите ми беа од марката Bausch&Lomb. Потоа купив Aip Optix леќи па купив прокулин раствор бидејќи беше за 400 ден. поевтин од предходниот (си реков да го пробам). Е сега да бидам искрена прокулинов е повеќе како вода, додека ReNu растворот беше многу помрсен.
    Ако е така како што велиш, одма го менувам.
    А ќе може ли да ми кажеш како и кога ги миеш со растворот, јас неможам ред да си фатам. Во оптиката каде што бев ми рекоа можеш да ги миеш со физиолошки раствор пред ставање, но никако да ги чуваш во него.
    И, користиш ли капки?
    :)

11. M.laDy

M.laDy Популарен член

Се зачлени на:
    6 декември 2010
    Пораки:
    905
    Допаѓања:
    798
    @Црвче Ќе ти одговорам и јас. Под итно менувај го Прокулинот. Знам дека е евтин и одговара на сечиј џеп, но окото си знае. Заради овој раствор имаат и во болница завршено. Земи од поскапиве течности, немора да е Рену има и други. За чистење, кога ќе ги извадиш леќите капнуваш од течноста и нели ги триеш, ги ставаш во касетката (Јас секој ден ја менувам течноста во касетката). Пред да ги ставаш можеш со физиолошки да ги исплакнеш но и немора. Ако не користиш физиолошки ги земаш од касетка и ги ставаш. Ако ти се суви очите можеш да си купиш вештачки солзи. Прашај во аптека.

На Eli23 и Црвче им се допаѓа ова.
  12. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.602
    Допаѓања:
    48.966
    Ги имам носено извесен период, ок се леќите. Ама поудобни од нив ми се Аир Оптих Аква.

13. sagittarius57

sagittarius57 Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2013
    Пораки:
    1.007
    Допаѓања:
    2.269
    Каде одите на преглед ? Одев неколку години во Визија и постепено ми се накачува диоптерот еднаш годишно по -0.25, последно бев во оптиката Ицо во зелен пазар што е, да си земам нови оквири и човекот се понуди да ми направи бесплатен преглед, по што прифатив и излезе дека на едното око нема потреба да се менува диоптерот. Долго време сакам леќи, досега не сум носела, кажете ми дали е различен диоптерот од очилата и дајте некој асален офтамолог :)

14. Macufka1014

Macufka1014 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2013
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    510
    Почетник сум со носење леќи скоро 1 недела е сега имам потешкотии при ствање и вадење. Мислам со време ќе ми стане рутина.
    Имам прашање денес ги носев леќите околу 5 часа и почнав да гледам матно, бело... Некој поискусен да ми каже некој совет.

15. Dolores93

Dolores93 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2010
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    7
    Дечки каде има така поефтини оквири? Јас треба да носам цилиндрични стакла , тие знам дека се поскапи од обичните , ама бар рамките да ми се поефтини. И дали може така од едно место да купам стакла а од друго оквир?

16. Estranged

Estranged Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2011
    Пораки:
    1.772
    Допаѓања:
    24.766
    Оквири поевтини можеш да најдеш на Зелен Пазар, во оптиките и на тезгите, од 400 денари па нагоре се движат цените, за 800-1000 денари има доста избор на модерни и убави модели.

Стаклата можеш да ги ставиш и во друга оптика, не е проблем. Кажи ми колкав ти е цилиндарот, ако не е многу висок ќе ти препорачам оптика кај што ќе ти ги наплатат како обично диоптерско стакло.

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Dolores93

Dolores93 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2010
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    7

-0.75 i -0.25 , i fala ti mnogu :))

На Estranged му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Fitteen

Fitteen Истакнат член

Се зачлени на:
    14 ноември 2015
    Пораки:
    135
    Допаѓања:
    723
    И јас си носам леќи веќе година ипол и неможам без нив! :D Не се толку скапи, удобни ми се и имам поголема самодоверба со нив! И нема ништо комплицирано, само миење раце пред ставање или вадење и тоа е ;)

19. Estell

Estell Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2016
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    2
    Здраво, јас сум нова на форумов :) ,ме интересира дали некој има сличен проблем . Носам леќи веќе четири недели и проблемот е во тоа што постојано морам да ги поместувам за да можам да гледам добро со нив. На око не ми сметаат ,не ги ни осеќам само што цело време морам да ги поместувам бидејќи штом се изместат ( свртат) во тој случај гледам дупло,а тоа се случува многу често. Дали е тоа нормално или има грешка во мерењето за леќи? Инаку леќите се AIR OPTIX® Astigmatism

20. Црвче

Црвче Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2015
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    563
    Јас ги имам истите леќи, а и истиот проблем веќе долго време. И јас сум астигматичар. Стварно незнам до што е работава. Ќе закачам некоја бактерија в око зашто постојано ги поместувам (вртам) леќите за да го избистрам видот. Во почетокот го немав проблемов, но сега ми смета.
    Кажи ми, каков раствор користиш?