Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Контактни леќи или очила?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од OrdinaryGirl, 26 јуни 2010.

1. vlatko spasovski

vlatko spasovski Истакнат член

Се зачлени на:
    8 ноември 2014
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    93
    Se obidov da ti pratam slika no nemozam ne mi dozvoluva da vidis dali i na tebe ti se slucilo istoto a sakam da gi stavam pak da vidam dali ke ima nekakva reakcija da ne se vlosi poveke

2. Elence93

Elence93 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 декември 2009
    Пораки:
    5.863
    Допаѓања:
    5.203
    Почекај скрос да ти пројде црвеното, па после стави ги да видиш дали е ок.

3. vlatko spasovski

Се зачлени на:
    8 ноември 2014
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    93
    Fala mnogu za ova dolzam kafe

4. Agatha

Agatha Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    1.157
    Колку вечери по ред имате спиено со леќите? На подолг пат е одам со автобус и нема да бидам во можност дури 48 саати да ги извадам. Инаку носам Air Optix Aqua на едното око и Air Optix Astigmatisam на другото

5. Lattina

Lattina Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2014
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    44
    Би ти предложила да си ги извадиш кога ќе спиеш. Може да ти се исушат многу очите, па да не си направиш проблем. Јас на такви патувања сум ги вадела,кај што ќе застанеме на пауза ќе измијам раце па ќе ги ставам...

На Agatha му/ѝ се допаѓа ова.
  6. vlatko spasovski

Се зачлени на:
    8 ноември 2014
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    93
    Air max aqua se moite no sega vidov vo tecnosta kade sto stoeva ima premnogu plavi vlaknenca....toa taka treba li da bide ili ne a samo edna vecer imam spieno so niv

7. Eva22

Eva22 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    260
    Da ve prasam dali ima moznost so tek na vreme da se lupi bojata od lekjata i dali mozhe da padne pri sportski aktivnosti Primer : trcanje , igranje sto i da e ??? i sto bi se slucilo ako se sluci da ne gi izvadam 2 dena po red i denje i navecer ve molam za pomos prvat pocnuvam da nosam :)

8. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.603
    Допаѓања:
    106.522
    Јас еднаш така ги заборавив леќите (тоа на почеток беше кога почнав да носам) и заспав и по 2 часа се разбудив ноќта и ми текна дека носам леќи па брзо ги извадив среќа ништо не ми се случи...знам има едни air optix day&night и со нив може да се спие ама јас никогаш не би спиела со леќи сепак очи се очи не би ризикувала нешто да ми се случи..

На Avokado му/ѝ се допаѓа ова.
  9. vlatko spasovski

Се зачлени на:
    8 ноември 2014
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    93
    E takvi se moite i jas veke dva dena spijam so niv otkako mi se navikna okoto i super e

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  10. M.laDy

M.laDy Популарен член

Се зачлени на:
    6 декември 2010
    Пораки:
    905
    Допаѓања:
    798
    Меките леќи не може да паднат при спортски активности, освен при пливање (ако ти влезе вода во очи) и не им бледее бојата, а не е препорчливо да се носат повеќе од 12 саати. Пример да се случи една вечер да заспиеш со нив не е стршно, но не е убаво да се практикува тоа нон-стоп. Си има посебни леќи за таква намена (продолжено носење, може да се носат до 1 месец без да се извдат).

11. vlatko spasovski

Се зачлени на:
    8 ноември 2014
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    93
    Da kako moite leki samo ato pred legnuvanje stavam kapki za cela nok i koga ke stanam odma....

12. male

male Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2010
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    174
    И не не и не...една недела..по два часа издвојувам и никако да успеам да ги ставам леќите...око ми се затвара..трепкам... ми се чини дека леќата е преголема (што нема врска), од видеата што гледав изгледа како она сама да се лепи за окото ... (а мојата не ...пошто незнам како).... и сега?? Давајте совет како најлесно да ги ставам, толку сложени работи сум правела а леќи неможам да поставам :(

13. Evripigi

Evripigi Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2016
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    1.143
    Леќата ќе ја ставиш на показалецот од десната рака, ако си деснак. Со левиот среден прст ќе го повлечеш горниот капак, а со десниот среден прст долниот капак. Внимавај леќата добро да ти стои на показалецот односно како што е полутопчеста само на испакнатиот дел. Кога веќе ти се отворени капаците само ќе ја приближиш леќата до зеницата и таа сама ќе си се намести. Се надевам дека добро објаснив.

14. vlatko spasovski

Се зачлени на:
    8 ноември 2014
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    93
    Ili na belkata od strana

15. male

male Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2010
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    174
    @Evripigi супер објасни и така правам, но дека не сум носела до ссега одбрамбен рефлекс автоматски ми се затвара окото и неможам капаците да ги задржам... утре пак ќе се обидам...

16. Evripigi

Evripigi Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2016
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    1.143
    Биди упорна.;)

На male му/ѝ се допаѓа ова.
  17. MIA-SK

MIA-SK Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2012
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    561
    Сите што носиме леки сме го поминале ова! :D
    После некое време ќе ги ставаш и вадиш леките за 3 секунди и ќе си се чудиш самата на себе како си се мачела на почетокот. Само полека, да не го повредиш окото, ќе се научиш.

18. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.014
    Допаѓања:
    12.741
    Мене сега брзо ми се скина леќа. Мислам дека е тоа поради неквалитет. Јас имам од оние што неделно се вадат и мијат.

На BrainDamage му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.014
    Допаѓања:
    12.741
    Ајде да видиме на колку им стагнира диоптријата откако ги носат? Јас 3 години и ми викаат лекарите дека стагнира, не правев промена на леќите. Ама за во иднина не знам, многу сум изложена на компјутер на работа.

20. Eva22

Eva22 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    260
    Blagodaram na mislenjeto inace moite lekji ne se so diopter se obicni samo da smena boja na oci :) zatoa prasuvav dali pagjaat dali se lustat ili ako spijam bi imala problem zasto sakam da gi napravam kako da se moi da ne gi vadam cesto inace fala :D