Контактни леќи или очила?

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by OrdinaryGirl, Jun 26, 2010.

1. M.laDy

M.laDy Популарен член

@Eva22 Ако се без диотер истото важи за сите. Поќе од 12 часа не е препорачливо носење, зашто тогаш више почнуваш да го мачиш окото. Еднаш ако преспиеш со леќи не е проблем (зборувам за цел ноќ спиење со леќи), ама повеќе пати ако го практикуваш тоа ризикуваш да си закачиш некоја инфекција на окото или да си добиеш воспаление. :)

Eva22 likes this.
  2. Eva22

Eva22 Истакнат член

@M.laDy Mhm a sto bi se slucilo ako gi nosam povekje primer 2 dena bez prestan sto moze da bide osven infekcija ? ili toa e individualno mozhe i nisto da ne bide

3. M.laDy

M.laDy Популарен член

@Eva22 Може и ништо да не ти се случи, а може и воспаление да ти се појави, т.с црвенило како испукани капиларчиња. Ако решиш да ги носиш тие 2 дена то е само на твоја одговорност!

Eva22 likes this.
  4. vlatko spasovski

vlatko spasovski Истакнат член

Jas gi nosam veke dve nedeli i ne gi ni vadam taka da nemam nikakov problem za sega otkako mi pomina crveniloto duri vcera i vo more vlegov so niv taka da kaj sekogo e razlicno...

5. Eva22

Eva22 Истакнат член

6. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Женски проверена страница за купување леќи ама македонска? Ми се скина сабајлево,а послениот пар ми беше, до Скопје да идам за леќи некако не ми фаќа паметот.
    Купи леќи не ми ја отвара, најдов друга страницата е во изработка и се нервирам веќе....:@

7. Eva22

Eva22 Истакнат член

8. Devil99

Devil99 Истакнат член

Sakam da prasam, nosam polutvrdi kontaktni leki veke mesec. Na vezbi bev kaj doktor Danka Nocevska-Rumunska i takvi mi odredi leki. E sea mi se slucuva ponekogas cuvstvuvam ko da me grepka vo okoto i vo toj moment nemozam da go otvoram okoto i solzi mi tecat, no nekako vo toj moment go zatvoram okoto i cekam da mi se smiri, no toa verojatno ne e resenie. I denes istoto mi se sluci bev iskocena, koga sum doma ke izvadam i pak ke gi stavam, no vo dvizenje toa tesko. Sepak sakam da znam dali e toa normalno da se slucuva i dali imal nekoj vakov problem so lekji za da mi pomogne.

9. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Да не ја ставаш обратно леќата?

BrainDamage likes this.
  10. Devil99

Devil99 Истакнат член

Ne ne polutvrdi se moite ko staklenca ne se prevrtuvaat ..

11. Eva22

Eva22 Истакнат член

Da ne znaete kade se prodavaat kontaktni lekji vo boja bez diopter eftini da do 1000 den najvekje ??

12. M.laDy

M.laDy Популарен член

http://prima.mk/контактни-леќи
    Јас ја знам оваа ама немам нарачувано. А знам дека оптика Елени од Гтц праќаат по карго, за други оптики незнам, прашај си.

Antolinaa likes this.
  13. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Нарачав од оваа, ефито ептен, дури се зачудив. Ми стигнаа за 2дена( оти порачав празникот кога беше ). И ептен убаво спакувани беа, да ти е жал да ги отпакуваш:lol:

M.laDy likes this.
  14. ванилала

ванилала Популарен член

Каде да најдам убави рамки? Оптика некоја поевтина. Освен ицо и пазар

15. katica2001

katica2001 Истакнат член

здраво на сите.сакам да прашам да не има некој или да не знаете некој што има наочари со дупчиња???? викаат дека помагале за подобрување на видот,мада не верувам.да не знаете некој што има такви очила? поздрав и благодарам однапред :) ке ве замолам за одговор

16. GoldenRose.

GoldenRose. Истакнат член

Nosam meki kontaktni leki, koristam Optifree rastvor .Me interesira dali moze za mienje na lekite da koristam fizioloski rastvor a vo kutivcieto vo koe se cuvaat da stavam od onoj opti free ? Dali moze taka?se izvinuvam za latinicata, ne mozam da Ja smenam

17. M.laDy

M.laDy Популарен член

@GoldenRose. Физиолошки можеш да користиш пред да ги ставиш. Значи ги вадиш од кутивчето ги плакнеш со физиолошки и ги ставаш. Кога се вадат треба да се измијат со специјалната течност за да се исчистат.

18. macush.

macush. Истакнат член

Ве молам за помош. . СИ земав раствор на РЕНу за одржување на леќите. Гледајки слики и читајки за него по нетот видов дека приоизводителот е USA а на мојов што го купив целата амбалажа како и на самото шишенце е на српски јазик а пишува дека производител е италија . Не можам да разберам дали се работи за оригиналниот раствор на рену или како... Има некоја феминка што го користи па па да сподели свое искуство?

19. Marr7

Marr7 Активен член

Ве молам да ми кажете некоја информација за леќите,по колку време може да се носат,на колку време треба да се мануваат,која цена се и сл.Веќе долго време носам наочари и ми се смачи и сега сакам да купам леќи и да видам како е :l:

20. t.i.n.k.b.e.l.l

t.i.n.k.b.e.l.l Истакнат член

Девојки дома имам 2 пара леки со диоптер -6.50.Значи леките се нови вчера ги порачав ама погрешен диоптер ми пратил очниот лекар а бидејки јас го отворив веке кутивчето неможам да ги вратам назад ако некој има потреба од леки со овој диоптер нека ми пише ЛП
    Станува збор за меки леки од која секоја е пакувана посебно,произведени од Bausch&Lomb

ПС се извинувам ако прекршив некое правило на форумот 14018055_1230753720289176_184833448_n.jpg