Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Контактни леќи или очила?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од OrdinaryGirl, 26 јуни 2010.

1. WinterGirl16

WinterGirl16 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 септември 2014
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    651
    Ехее јас со недели водев борба :D:D
    Со тек на време ќе се навикнеш,треба вежба

2. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.884
    Допаѓања:
    18.023
    @Daaaf Порачав Bausch & Lomb. Ништо не им фали ако мислиш на квалитет во сѓисла дека порачани преку нет. Исти се како оние во оптика што ги земаш.

3. WinterGirl16

Се зачлени на:
    4 септември 2014
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    651
    Ги порачувам преку мојата оптика во Гевгелија,можеш да си прашаш во оптика,ама најдобро е прво оди на лекар за рецепта така не можат да е купат.
    Да да исти се.
    6 леќи би требало да бидат 3 пара,и зависи колкав временски период сакаш да ги носиш,тие со 3 пара се обично за една година,а има и со 6 пара

Последна измена: 18 февруари 2017
  4. Macufka1014

Macufka1014 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2013
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    510
  5. WinterGirl16

Се зачлени на:
    4 септември 2014
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    651
    Најверојатно значи дека се во боја а не обични

6. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.884
    Допаѓања:
    18.023
    Не се во боја. Обични се. 200%. Истите ги порачав летоска.

На Macufka1014 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Aveline

Aveline Активен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2017
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    37
    Можеби прашањево не е за тука доколку има посоодветна тема нека се премести.Малце е глупо но ќе може некој да ми објасни што е цилиндар?:D
    Конкретно јас носам наочари и имам цилиндар,а не ми текна тогаш да го прашам докторот.:D

8. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.526
    Допаѓања:
    5.887
    Здраво, јас сум скептик, утре одам на очно и најверојатно ќе ми дадат очила. Е сега какви очила че ми стојат и каква боја на рамка?
    Некој предлог?

Имам кафени очи,светол тен. Според тоа боја на рамка или како се бира тоа не знам.
    Облoнг/long фејс, Образи -да само кога се смејам онака немам кој знае колкави..Како на сликата.

Прикачени фајлови:

9. M.laDy

M.laDy Популарен член

Се зачлени на:
    6 декември 2010
    Пораки:
    905
    Допаѓања:
    798
    Таму каде што ќе купуваш рамки ќе ти препорачаат какви рамки би стоеле не твоето лице. А тоа дали ти стои/не ти стои ќе си процениш сама кога ќе ги пробаш.

10. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.559
    Феминки имам едно прашање до вас. Вие што носите очила за далеку (посебно вие што сте ученици, студенти) кога гледате далеку со очилата си е најнормално, но кога треба да запишете нешто, не може на 2 секунди вади ставај очилата, бидејќи се за далеку немате ли проблем при пишување? Треба да одам на очно, закажав преглед и треба да почнам да носам очила за далеку, па ме мачи ова прашање, кога ќе гледам од табла и кога ќе треба да го запишам тоа во тетратка нема ли да имам проблем?

11. classy_M

classy_M Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2015
    Пораки:
    229
    Допаѓања:
    538
    Нема да имаш проблем :):):)

На Aveline и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  12. Jana_22

Jana_22 Активен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2017
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    Имам диоптер -2,0 на двете очи и сакам да земам нови очила ама да бидат со заштита од сонце т.е. Фото греј, има некој носено такви? Нешто да ми препорача?

13. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.892
    Допаѓања:
    7.626
    Можеш и да си направиш наочари за сонце со диоптер, и воопшто нема се приметува дека имаш диоптер.
    А секако можеш и фотогреј, тие надвор ќе ти се темни а внатре светли, обични бели

На Jana_22 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. BeastceMK

BeastceMK Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2016
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    55
    Пробав да пратам некој од страните за ова тема но изгледа не сум обрнал внимание на одговор сличен на тој што ми треба! Се надевам дека некој ке одговори..Прашање до членовите кои носат леќи..Дали е возможно да се изработат/носат било какви леќи со Диоптер -2,25?

15. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.884
    Допаѓања:
    18.023
    Можеш леќи да носиш. И на -1,5 сум носела.

16. BeastceMK

BeastceMK Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2016
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    55
    Аха..Добро..ке проверам кај специјалисти за леќи кој што се разбират во ваква работа..Да не биди само џабе давањето пари..Фала на одговор мацо..Позз

17. Wahnsinn

Wahnsinn Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2015
    Пораки:
    376
    Допаѓања:
    2.459
    Здраво дечки... неодамна забележав еден проблем со наочарите. Носам наочари 7 години.. од 7 одделение. Прво имав едни тие беа потешки и тие ги носев до пред 5 месеца. Новите што ги земав само оквирот е лесен, но откако ми ги ставија стаклата доаѓаат потешки.. Имам диоптер -2.75 на десното и затоа.
    Проблемот е што мене коската на носот скроз горе, каде што лежат наочарите, ми се искривува. Оди малку накај лево. И почнува да се приметува и ми смета. Досега не сум слушнала за ваков проблем некој да има и затоа ми е чудно. Не знам дали ќе продолжи да се искривува или ќе остане вака, а сепак и сега се познава не изгледа баш убаво. Знам дека има една опција за тенчење на стакло, за да биде полесно, но што ако е проблемов до самиот оквир, најверојатно тогаш ќе треба да земам леќи..
    Дали некој имал вакво искуство ? Фала ви.

18. BeastceMK

BeastceMK Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2016
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    55
    Ако знај некој нека сподели познавање За оние кој што стварно се разбират во леќи...Да не биди само да се порачаат и на крајот да не биди ништо и повторно све вретење во круг..Ако знај некој Специјалист по Оптички меки полумеки/тврди нека кажи име па да се консултирам..Позз

19. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.884
    Допаѓања:
    18.023
    @BeastceMK
    Специјалист за леќи во досегашнава кариера за леќи не сум сретнала.

Air Optix Aqua се со најголeма пропустливост на кислород. Моментално нив ги користам.
    А, пред нив на Baush & Lomb користев. Од двете сум задоволна.

Ако немаш цилиндри итн итн не би требало да имаш проблем со носење леќи.

20. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.892
    Допаѓања:
    7.626
    Еве јас го работам тоа и ќе ти кажам дека нема никаков проблем, не знам што те загрижува. Потребен ти е само добар преглед односно добро одреден диоптер